Image default
Οικονομία

Η «φωτογραφία» που «διαψεύδει» την κα Λαγκάρντ και τον κο Πάουελ

Η ταυτόσημη «μικρή» αύξηση επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ, υπαινίσσεται άδηλη «στροφή» της νομισματικής πολιτικής, υπό την απειλή άμεσων κρίσιμων συνεπειών στην οικονομία.

Πόσο έχει «δυσκολέψει» η πρόσβαση στην χρηματοδότηση; Τόσο πολύ που να συγκρίνεται πλέον με την εποχή που ο Βόλκερ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έστειλε την διεθνή οικονομία σε γενικευμένη ύφεση προσπαθώντας να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό.

Το ακόλουθο διάγραμμα της Gavekal Research, δημοσιευμένο από το -, καταγράφει το σημείο που βρίσκεται ο δείκτης True Financial Conditions Index και ο οποίος είναι επικαιροποιημένος με τα τρέχοντα δεδομένα.

Πρόκειται για τον δείκτη που λαμβάνει συνθετικά υπ’ όψη του, τους όρους που το χρηματοπιστωτικό σύστημα παρέχει δάνεια, αποτυπώνει την ικανότητα χρηματοδοτικής πρόσβασης στην στέγαση (τιμές real estate), την απόδοση των επιχειρηματικών κεφαλαίων σε σύγκριση με το σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου (περιθώριο Wicksellian), κ.α. Πρόκειται για τον πλέον αντιπροσωπευτικό δείκτη προσβασιμότητας της οικονομίας στην χρηματοδότηση. Αυτός ο δείκτης σήμερα έχει σχεδόν αγγίξει το σημείο που ήταν το 1980 – 81 μετά την «επίθεση» Βόλκερ με τα διψήφια επιτόκια.

Αν ο περιορισμός προσβασιμότητας της οικονομίας στην χρηματοδότηση, βρίσκεται σε ένα τέτοιο επίπεδο, με τις συνακόλουθες συνέπειες, είναι προφανές ότι η διακριτική «στροφή» στην ρητορική τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ, με την παράλληλη κίνηση περιορισμένης στο 0,25% αύξησης των επιτοκίων, λέει περισσότερα από όσα η κα Λαγκάρντ και ο κ. Πάουελ μπορούσαν να πουν χθες και σήμερα.

Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης, αντίθετα από την τρέχουσα εικόνα τους, ετοιμάζονται να σηκώσουν… χειρόφρενο.

Και αυτό αρχίζει να συμβαίνει πριν ο πληθωρισμός επιστρέψει στο επίπεδο του 2%.

Η σχεδόν βίαιη αύξηση των επιτοκίων με παράλληλη συρρίκνωση των ισολογισμών της Fed και της EKT, τους τελευταίους 10 μήνες προσιδιάζει -τηρουμένων των αναλογιών- στην «βιαιότητα» της παρέμβασης Βόλκερ απέναντι στο πληθωριστικό τσουνάμι της δεκαετίας του ’70.

Η αλλαγή ρητορικής

Τόσο ο κ. Πάουελ χθες όσο και η κα Λαγκάρντ σήμερα, με διαφορετική ευχέρεια εκφραστικής διατύπωσης, αλλά και γνώσης, ο καθένας, σημάδεψαν με τις ανακοινώσεις της αύξησης κατά 0,25% των επιτοκίων ένα σημείο στροφής στην νομισματική πολιτική, αντιστρόφως ανάλογο εκείνου των ανακοινώσεων του Δεκέμβρη του 2021.

Αναμφίβολα οι «περιπέτειες» της τραπεζικής κρίσης στο αμερικάνικο, αλλά και στο ευρωπαϊκό, τραπεζικό σύστημα, που δείχνουν να συνεχίζονται, αποτελούν ένα σύμπτωμα των βαθύτερων μεταβολών που συμβαίνουν στην σιωπηρή κίνηση μεγάλων όγκων κεφαλαίων που αναζητούν πλέον μεγαλύτερη ασφάλεια και αποδόσεις.

Οι κινήσεις αυτές τροφοδοτούνται από τις μεταβολές που προκαλεί η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών στο κόστος του χρήματος και την αποδοτικότητα των κεφαλαίων.

Και στο… διάβα τους αυτοί οι τεράστιοι όγκοι κεφαλαίων απλώς διαλύουν ότι δεν μπορεί να τους εξυπηρετήσει.

Αυτή η «δυναμική» δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον από τους κεντρικούς τραπεζίτες και αυτό «αποτυπώθηκε» στην άτυπα συντονισμένη απόφαση Fed και ΕΚΤ για αυξήσεις μόλις 0,25% (παρά τον υψηλό ακόμα υποκείμενο πληθωρισμό) και επιβράδυνση (έως και διακοπή) της μέχρι σήμερα τάσης της νομισματικής τους πολιτικής.

Από τώρα και στο εξής το μεγάλο στοίχημα για τις αγορές απέναντι στις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών είναι το πόσο θα κρατήσει η περίοδος μη μεταβολής των επιτοκίων και κυρίως το πόσο γρηγορότερα ή αργότερα θα αρχίσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Eκτός λειτουργίας το δίκτυο POS

admin

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath