Image default
Οικονομία

Κρ. Λαγκάρντ: Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν θα είναι η τελευταία

Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων εισέρχεται η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μετά τη σημερινή αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, η οποία, όπως ξεκαθάρισε η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα είναι η τελευταία.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%. Ετσι, από τον περασμένο Ιούλιο, η ΕΚΤ έχει αυξήσει επτά φορές τα επιτόκια της, συνολικά κατά 3,75% . Η αύξηση αυτή είναι και η μεγαλύτερη που έχει γίνει από την έναρξη της νομισματικής ένωσης.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή η σημερινή αύξηση , είναι η μικρότερη στον τρέχοντα κύκλο, υποδηλώνει την πρόθεση της ΕΚΤ ένα εισέλθει στο τελικό στάδιο αυτού του επιθετικού κύκλου σύσφιξης.

Αν και πρόσφατα στοιχεία επιβεβαίωσαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πιο ανθεκτικές απ΄ότι αναμενόταν αρχικώς , η ασθενής πιστωτική επέκταση και τα τελευταία αποτελέσματα της Έρευνας για τον Τραπεζικό Δανεισμό δείχνουν ότι οι μέχρι τώρα αυξήσεις των επιτοκίων αφήνουν σαφή σημάδια στην οικονομία. Και αυτές οι επιπτώσεις ήταν ισχυρότερες και υλοποιήθηκαν ταχύτερα από ό,τι πιθανώς περίμενε η ΕΚΤ. Στην πραγματικότητα, στα τρέχοντα επίπεδα και με δεδομένο τον καθυστερημένο αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τόσο στην ευρωζώνη όσο και στις ΗΠΑ, είναι υψηλός ο κίνδυνος κάθε πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων από εδώ να αποδειχθεί ένα λάθος πολιτικής περαιτέρω.

Η σημερινή απόφαση, η οποία όπως είπε η Κριστίν Λαγκράντ ήταν σχεδόν ομόφωνη, σηματοδοτεί ότι η ΕΚΤ έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι αυξήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη λέγοντας χαρατκηριστικά ότι δεν θα κάνουμε παύση « καθώς έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε».

Δικαιολογώντας την σημερινή απόφαση η ίδια ανέφερε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν Οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Ο πληθωρισμός χωρίς ενέργεια και τρόφιμα ( ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός ) έκλεισε τον Απρίλιο στο 5,6% τον Απρίλιο, έχοντας σημείωσε ελαφρά πτώση σε σύγκριση με τον Μάρτιο για να επιστρέψει στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να κινείται ανοδικά από τη σταδιακή μετακύλιση των προηγούμενων αυξήσεων του ενεργειακού κόστους και των προβλημάτων που είχαν εμφανιστεί στην πλευρά της προσφοράς.

Ειδικά στις υπηρεσίες, εξακολουθεί να ωθείται υψηλότερα και από την αυξημένη ζήτηση που προκαλεί το άνοιγμα της οικονομίας και η αύξηση των μισθών.

Ειδική μνεία έκανε στις πιέσεις που προκαλούν οι μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες όπως υποστήριξε έχουν ενισχυθεί περαιτέρω καθώς οι εργαζόμενοι, σε ένα πλαίσιο εύρωστης αγοράς εργασίας, διεκδικούν να ανακτήσουν μέρος των απωλειών της αγοραστικής τους δύναμης που έχουν υποστεί εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Παράλληλα, όμως, η επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε σε ορισμένους κλάδους, οι εταιρείες κατόρθωσαν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους, λόγω των αναντιστοιχιών μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης και την αβεβαιότητα που δημιουργεί ο υψηλός και ασταθής πληθωρισμός.

Οσον αφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας υποστήριξε ότι η Ευρωπαική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο η εγχώρια ζήτηση , και κυρίως η κατανάλωση παραμένει αδύναμη. Αντίίθετα σημάδια δυναμισμού όπως είπε εμφανίζει ο κλάδος των υπηρεσιών.

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο υπό το φως όσων συνέβησαν με την Credit Suisse η Kριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι οι Ελβετικές αρχές αντέδρασαν αποτελεσματικά, για την λύση της συγχώνευσης με την UBS , η οποία προκρίθηκε. Εμφανίστηκε δε καθησυχαστική αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο «επεισόδιο» δεν συνιστά τραπεζική κρίση.

 

--

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Eκτός λειτουργίας το δίκτυο POS

admin

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath