Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν εκροές ύψους 15,6 δισ. δολαρίων και στην Ευρώπη ύψους 600 εκατ. δολαρίων, ενώ στην Ασία «έκαναν φτερά» 160 εκατ. δολάρια.
Ιδιαίτερα μεγάλες ήταν οι εκροές κεφαλαίων που κατέγραψαν παγκοσμίως τα funds των μετοχών για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper.
Τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, όταν η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξηση τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ενώ την Πέμπτη ακολούθησε με ανάλογη αύξηση των επιτοκίων της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι επενδυτές εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για την προοπτική συνέχισης της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών που αυξάνει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενισχύοντας παράλληλα και τις ανησυχίες για μια ενδεχόμενη οικονομική ύφεση.
Ακόμα, το σενάριο ύφεσης «συντηρείται» από τις ανησυχίες για την πορεία του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου, μετά και από την εξαγορά της First Republic Bank από την JP Morgan.
- Τα «μηνύματα» της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες από τη μεριά των ΗΠΑ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Lipper, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Μαΐου τα funds μετοχών παγκοσμίως κατέγραψαν εκροές 16,9 δισ. δολαρίων, οι μεγαλύτερες από τις 29 Μαρτίου.
Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν εκροές ύψους 15,6 δισ. δολαρίων και στην Ευρώπη ύψους 600 εκατ. δολαρίων, ενώ στην Ασία «έκαναν φτερά» 160 εκατ. δολάρια.
Εκροές 563 εκατ. δολαρίων σημειώθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο, εκροές 358 εκατ. δολαρίων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και «φυγή» 463 εκατ. δολαρίων σημειώθηκε στον καταναλωτικό κλάδο.