Image default
Ευρώπη

Δεύτερος μαζικός πυροβολισμός στη Σερβία – Οκτώ νεκροί έως τώρα

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν σε πυροβολισμούς το βράδυ της Πέμπτης (4 Μαΐου) στην πόλη Μλαντένοβατς, νότια του Βελιγραδίου, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η αστυνομία έστησε μπλόκα σε καταδίωξη του δράστη.

Οι πυροβολισμοί σημειώνονται μέσα λιγότερο από 48 ώρες μετά την ημέρα που ένα 13χρονο αγόρι σκότωσε εννέα άτομα και τραυμάτισε επτά σε σχολείο στο Βελιγράδι προτού παραδοθεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπράνισλαβ Γκάσιτς χαρακτήρισε τους τελευταίους πυροβολισμούς ως «τρομοκρατική ενέργεια» όπως μετέδωσε η σερβική ειδησεογραφική πύλη Telegraf, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μετά από έναν νυχτερινό καυγά σε αυλή σχολείου κοντά στο Μλαντένοβατς, 42 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, ο ύποπτος επέστρεψε με ένα αυτόματο όπλο, άνοιξε πυρ και συνέχισε να πυροβολεί τυχαία ανθρώπους από ένα κινούμενο αυτοκίνητο.

Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας RTS ανέφερε ότι ένας αστυνομικός και η αδελφή του ήταν μεταξύ των νεκρών.

Περίπου 600 Σέρβοι αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένης της επίλεκτης Ειδικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (SAJ) και της Χωροφυλακής, εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό, που ονομάστηκε Επιχείρηση Στρόβιλος, για τον 21χρονο ύποπτο που αναγνωρίστηκε μόνο ως U.B., μετέδωσε το RTS.

Διάφοροι bloggers τον αναγνώρισαν κατονομάζοντάς τον ως Uros Blazic και δημοσίευσαν φωτογραφίες και βίντεό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πριν από την αυγή, έξω από το χωριό Ντουμπόνα κοντά στο Μλαντένοβατς, ένας μάρτυρας του Reuters είδε βαριά οπλισμένους αστυνομικούς να εγκαθιστούν ένα σημείο ελέγχου και να ερευνούν την εισερχόμενη κυκλοφορία.

«Είναι πίσσα σκοτάδι εδώ, τον ψάχνουμε σε αυτή την περιοχή, παίρνουμε όλες τις προφυλάξεις, ένα αυτόματο όπλο είναι μια σοβαρή απειλή», δήλωσε τηλεφωνικά ένας αστυνομικός που συμμετέχει στο ανθρωποκυνηγητό.

Ένα ελικόπτερο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πολλές περιπολίες της αστυνομίας αναζητούσαν επίσης τον ύποπτο ανάμεσα στους λόφους και τα δάση γύρω από την Ντουμπόνα.

Εθνικό πένθος

ο τηλεοπτικός σταθμός N1 μετέδωσε ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Μλαντένοβατς και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βελιγραδίου.

Έχει ήδη κηρυχθεί επίσημο τριήμερο πένθος στη βαλκανική χώρα, το οποίο ξεκινάει από σήμερα μετά τους πρώτους μαζικούς πυροβολισμούς σε σχολείο την Τετάρτη.

Ο ύποπτος δράστης, ένα 13χρονο αγόρι, πήρε δύο από τα πιστόλια του πατέρα του για να σκοτώσει οκτώ μαθητές και έναν φρουρό ασφαλείας σε έναν διάδρομο και στο μάθημα ιστορίας στο σχολείο τους στην πρωτεύουσα Βελιγράδι.

Εκατοντάδες μαθητές με κεριά και λουλούδια συγκεντρώθηκαν για αγρυπνία το βράδυ της Πέμπτης στους δρόμους γύρω από το σχολείο, ενώ οι εκκλησίες προγραμμάτισαν επιμνημόσυνες προσευχές.

Δεκάδες καθηγητές λυκείου συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη μπροστά από το υπουργείο Παιδείας στο κέντρο του Βελιγραδίου, ζητώντας βελτιώσεις στην ασφάλεια των σχολείων και στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η Σερβία έχει εδραιωμένη εξάρτηση από τα όπλα, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, αλλά και αυστηρούς νόμους για τον έλεγχο της οπλοκατοχής. Τα αυτόματα όπλα είναι παράνομα και τα τελευταία χρόνια οι αρχές έχουν προσφέρει αρκετές αμνηστίες σε όσους τα παραδίδουν.

Μετά τους πυροβολισμούς σε σχολείο στο Βελιγράδι, η σερβική κυβέρνηση εισήγαγε διετή απαγόρευση της έκδοσης νέων αδειών οπλοφορίας, αναθεώρηση των υφιστάμενων αδειών και έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι κάτοχοι όπλων αποθηκεύουν τα όπλα τους.

Παρόλα αυτά, η χώρα, όπως και τα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια, κατακλύζεται από στρατιωτικά όπλα και πυρομαχικά που παρέμειναν σε ιδιωτικά χέρια μετά τους πολέμους της δεκαετίας του 1990.

Σχετικα αρθρα

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin

Βρετανία: Και επίσημα σε ύφεση το 2023

admin

Κίνα: Καταργεί τους επιπλέον δασμούς στα κρασιά από Αυστραλία

admin

Τι είναι οι γεωγραφικές ενδείξεις και σε τι χρησιμεύουν;

admin

ΕΕ: Συμβιβαστική συμφωνία των πρέσβεων της ΕΕ για τις εισαγωγές των ουκρανικών προϊόντων

admin