Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Στις μεγάλες τράπεζες ο «λογαριασμός» του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν, ενδεχομένως, οι μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικές Αρχές σχεδιάζουν να απαλλάξουν τα μικρότερα ιδρύματα από το «βάρος» της αναπλήρωσης του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων, τοποθετώντας το στις «πλάτες» των μεγαλύτερων που αναμένεται να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του «λογαριασμού». 

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν, ενδεχομένως, οι μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικές Αρχές σχεδιάζουν να απαλλάξουν τα μικρότερα ιδρύματα από το «βάρος» της αναπλήρωσης του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων, τοποθετώντας το στις «πλάτες» των μεγαλύτερων που αναμένεται να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του «λογαριασμού».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το - επικαλούμενο πηγές, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) αναμένεται να δημοσιεύσει, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, την πολυαναμενόμενη πρόταση για την αναπλήρωση του Ταμείου Ασφάλισης Καταθέσεων – που εγγυάται για την ασφάλεια των καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω (250.000 δολ.) – και το οποίο σχεδόν «στέρεψε», μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank (SVB) και Signature Bank.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μικρότερες τράπεζες, με περιουσιακά στοιχεία χαμηλότερα των 10 δισ. δολ., δεν θα κληθούν να πληρώσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του FDIC, τα ιδρύματα που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια ανέρχονται σε πάνω από 4.000.

Εν τω μεταξύ, ανάλογα με το μέγεθος του χαρτοφυλακίου καταθέσεών τους, κάποιες τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία έως και 50 δισ. δολ., θα μπορούσαν επίσης να αποφύγουν την πληρωμή, η οποία σημειωτέον θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε διάστημα δύο ετών ή άμεσα στο σύνολό της, σύμφωνα με δύο πηγές.

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες τράπεζες, βάσει του σχεδίου που βρίσκεται στο «τραπέζι», το μοντέλο των τελών που θα κληθούν να πληρώσουν, θα είναι ίδιο για όλα τα ιδρύματα. Εντούτοις, ενδεχομένως θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, λόγω του μεγέθους του ισολογισμού τους και του αριθμού των καταθετών τους.

Το FDIC δεν προέβει σε κάποιο σχόλιο σε σχέση με τα εν λόγω σχέδια, με τον Μάρτιν Γκρούενμπεργκ – πρόεδρο του οργανισμού – να έχει δηλώσει πάντως ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά στην επιβάρυνση των μικρότερων τραπεζών.

Να σημειωθεί ακόμα ότι τα τέλη δεν αναμένεται να καλύψουν τις εκτιμώμενες ζημίες 13 δισ. δολ. που θα προκύψουν από την κατέρρευση της First Republic Bank, σύμφωνα με δύο πηγές. Αυτό το πλήγμα στο Ταμείο θα αντιμετωπιστεί μέσω των τριμηνιαίων προμηθειών που αποπληρώνουν οι τράπεζες στο Ταμείο.

Σχετικα αρθρα

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

admin

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα – σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

admin

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

admin

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Νέοι κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος

admin

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες για το FlyOver Θεσσαλονίκης

admin

Φυσικό αέριο: Γιατί οι traders ανησυχούν για τον επόμενο χειμώνα

admin

EFSA: Υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα; – Τι έδειξαν τα στοιχεία

admin

Μάχη για την τιμή του οβελία, μειωμένες 30% οι παραγγελίες

admin

Γερμανία: Η κυβέρνηση αναθεωρεί ανοδικά την εκτίμηση για την ανάπτυξη – «Είμαστε σε σημείο καμπής»

admin

Η Κομισιόν ξεκίνησε την πρώτη έρευνα για τις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις

admin