Image default
Ευρώπη

Η ΕΕ ανοίγει την αγκαλιά της σε παιδιά από την Ουκρανία για το καλοκαίρι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) και η Ένωση Ουκρανικών Πόλεων διοργανώνουν θερινές κατασκηνώσεις σε όλη την ΕΕ για τη φιλοξενία ουκρανικών παιδιών, προκειμένου να τους προσφέρουν στοχευμένη ψυχολογική βοήθεια για τη σταθεροποίηση της συναισθηματικής τους κατάστασης και την απομάκρυνσή τους από τραυματικές εμπειρίες, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση της ΕτΠ.

Ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaly Klitschko κάλεσε τις πόλεις και τις περιφέρειες της ΕΕ να οργανώσουν θερινές κατασκηνώσεις για τα παιδιά της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της ΕτΠ τον Απρίλιο του 2022. Περισσότερες από 12 πόλεις και περιφέρειες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημάρχου Vitaly και συμμετείχαν στην πρώτη διοργάνωση των θερινών κατασκηνώσεων το 2022, όπου φιλοξενήθηκαν συνολικά 1248 παιδιά.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προήλθε από την Πολωνία, οι περιφέρειες και οι πόλεις της οποίας φιλοξένησαν 734 συμμετέχοντες.

«Στόχος μας ήταν τα παιδιά από την Ουκρανία να απολαύσουν όμορφες και άφοβες διακοπές στην περιοχή Podkarpackie, επιτρέποντάς τους να απολαύσουν ξανά την παιδική τους ηλικία και να ξεχάσουν, έστω για λίγες στιγμές, όλο το κακό και τον τρόμο. Νομίζω ότι καταφέραμε να το πετύχουμε αυτό και τα παιδιά πέρασαν ευχάριστες στιγμές στην ειδυλλιακή και κυρίως ειρηνική ατμόσφαιρα της περιοχής μας», δήλωσε στη EURACTIV ο πρόεδρος της Περιφέρειας Podkarpackie Wladyslaw Ortyl.

«Τα παιδιά είχαν έναν ψυχολόγο, μια νοσοκόμα και τη συνεχή διάθεσή τους. Προσλήφθηκαν επίσης δύο ακόμη Ουκρανοί ομιλητές για να αισθάνονται τα παιδιά ακόμη πιο άνετα», πρόσθεσε.

Για τη φετινή καλοκαιρινή έκδοση, 50 τοπικές και περιφερειακές αρχές από την Ουκρανία, την Ισπανία, τη Λιθουανία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, την Πολωνία και τη Λετονία συμμετείχαν σε ενημερωτική συνάντηση στην ΕτΠ την Τετάρτη, αλλά ο σχεδιασμός δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος στη EURACTIV.

Αυτή η έκδοση θα βασιστεί επίσης στην υποστήριξη της UNICEF, η οποία έχει συνεργαστεί με την ΕτΠ για να βοηθήσει τις περιφέρειες και τις πόλεις με τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υλοποίηση των κατασκηνώσεων.

«Οι κοινοί στόχοι με τη UNICEF είναι να διασφαλιστούν τα αυστηρότερα πρότυπα παιδικής προστασίας και η ασφάλεια και η ευημερία όλων των παιδιών, καθώς και να αυξηθεί η υποστήριξη των πόλεων και των περιφερειών της ΕΕ στο έργο τους για την προστασία των παιδιών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΕτΠ.

Στόχος αυτών των θερινών κατασκηνώσεων είναι επίσης να προσφέρουν στα ουκρανικά παιδιά μια ευρωπαϊκή πολιτιστική και γλωσσική ανταλλαγή, καθώς τα προγράμματα των κατασκηνώσεων περιλαμβάνουν επισκέψεις σε περιφερειακά αξιοθέατα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες με ντόπιους.

«Τα προγράμματα των θερινών κατασκηνώσεων για τα παιδιά περιλάμβαναν πεζοπορία στο όμορφο περιβάλλον του Rymanow και χαλάρωση δίπλα στο νερό. Οι κατασκηνωτές επισκέφθηκαν όμορφα μέρη της περιοχής, όπως το φυσικό καταφύγιο Prządki και τη λίμνη Solina, την οποία γνώρισαν κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας με σκάφος. Επισκέφθηκαν επίσης το εργοστάσιο σοκολάτας στην Korczyna και συμμετείχαν σε εργαστήρια στο Κέντρο Γυάλινης Κληρονομιάς στο Krosno», δήλωσε ο Ortyl.

Σχετικα αρθρα

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Τρεις συλλήψεις υπόπτων στην Γερμανία για κινεζική τεχνολογική κατασκοπεία

admin

Ντούντα: «Έτοιμη» να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα η Πολωνία

admin

Απάτη με επιδοτήσεις από τον πρώην επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Τσεχίας

admin

Διαφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο βόρειο Κόσοβο

admin