Image default
Ευρώπη

Λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την έλλειψη γιατρών αναζητά η Ρουμανία

Παρά τη μαζική μετανάστευση προς τη Δύση, η Ρουμανία έχει σημειώσει αύξηση του αριθμού των γιατρών, όμως η τρέχουσα αναλογία (346 γιατροί ανά 100.000 κατοίκους) εξακολουθεί να μην είναι επαρκής. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς, από την άλλη , υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις σε επίπεδο ΕΕ με την ορθή κατανομή και αξιοποίηση των πόρων του μεταπνδημικού Ταμείου Ανάκαμψης.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, υπήρξε αύξηση του αριθμού των γιατρών στη Ρουμανία, τώρα βρισκόμαστε πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο -έχουμε σήμερα 346 γιατρούς ανά 100.000 κατοίκους- αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Alexandru Rafila τον Μάρτιο στο Βουκουρέστι κατά τη διάρκεια συνάντησης υψηλού επιπέδου του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ για το ανθρώπινο δυναμικό στην υγειονομική περίθαλψη, στο Βουκουρέστι

Ο Rafila δήλωσε ότι η Ρουμανία είχε μια παρατεταμένη περίοδο, «η οποία ελπίζουμε ότι τελείωσε», όταν πάνω από 10.000, πιθανώς 15.000 γιατροί από τη Ρουμανία μετανάστευσαν γενικά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Ο αριθμός των νοσηλευτών που εγκατέλειψαν τη χώρα είναι ακόμη μεγαλύτερος – πάνω από 21.000.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 65.000 γιατροί στη Ρουμανία, περισσότεροι από ό,τι το 2018, όταν η χώρα αποφάσισε να αυξήσει σημαντικά τους μισθούς των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INS).

Ωστόσο, οι αρχές δεν γνωρίζουν ακριβώς πόσοι γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μετά την ένταξή τους στην ΕΕ το 2007.

Το 2019 και το 2020, 5.188 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ζήτησαν πιστοποιητικά αξιοπιστίας που εκδίδονται από το RCP και είναι απαραίτητα για να εργαστούν στο εξωτερικό: 2.173 το 2020 και 3.015 το 2019, σύμφωνα με το ρουμανικό Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται γιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί όχι μόνο πολίτες της Ρουμανίας, αλλά και άλλων κρατών μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών.

Δεν υπάρχουν γιατροί σε πολλές αγροτικές περιοχές

Ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ιατρών της Ρουμανίας, Daniel Coriu, υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο «χώρες», η μία με πλεόνασμα γιατρών και η άλλη χωρίς γιατρούς.

Πάνω από το 50% των γιατρών είναι συγκεντρωμένο στις πανεπιστημιακές περιοχές, δηλαδή στο Βουκουρέστι, στο Ντολ, στο Τίμις , στο Κλουζ, στο Μούρες και στο Ιάσιο.

«Σε αυτές τις πανεπιστημιακές περιοχές υπάρχουν αρκετοί γιατροί, αλλά όχι στην υπόλοιπη χώρα. Έχουμε πραγματικά μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε ο Coriu.

Τρεις νομοί έχουν λιγότερους από 300 γιατρούς και δέκα νομοί έχουν λιγότερους από 500.

Με την υποστήριξη του ΠΟΥ, η Ρουμανία υιοθέτησε το 2022 την πρώτη της στρατηγική σχετικά με την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας. Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ελπίδα ότι τα περιφερειακά προβλήματα που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας θα επιλυθούν έως το 2030.

Μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, σύντομα θα αναπτυχθεί ένα πιλοτικό σχέδιο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της προσβασιμότητας στις αγροτικές περιοχές για την προσέλκυση εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

«Το κίνητρο για τους γιατρούς να εργαστούν στην ύπαιθρο δεν δίνεται μόνο από το γεγονός ότι έχουν ένα εξοπλισμένο ιατρείο, αλλά πρέπει να βρούμε λύσεις που να απευθύνονται και στις οικογένειές τους, πράγμα που σημαίνει πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά αυτών των οικογενειών των γιατρών ή των νοσηλευτών και, τέλος, ένα βιοτικό επίπεδο που θα τους επιτρέπει να ασκούν το επάγγελμά τους χωρίς ανησυχίες», δήλωσε ο Rafila.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Nicolae Ciucă αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των υποδομών υγείας της χώρας.

«Οι νοσοκομειακές υποδομές στη Ρουμανία χρειάζονται επενδύσεις και εξοπλισμό στα υψηλότερα πρότυπα. Οι πολίτες χρειάζονται ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες και ασφαλέστερα νοσοκομεία», δήλωσε ο Ciucă στις 25 Απριλίου μετά από επίσκεψη σε νοσοκομείο στο Ιάσιο.

Πολλά νοσοκομεία της χώρας αντιμετωπίζουν επίσης έλλειψη βασικών υλικών και βασικών φαρμάκων, μεταξύ άλλων για τον καρκίνο, και οι γιατροί αναγκάζονται να στέλνουν πιο σοβαρά περιστατικά σε νοσοκομεία πανεπιστημιακών πόλεων. Περίπου 25 νομοί δεν διαθέτουν σήμερα κανέναν ακτινοθεραπευτή και άλλοι έχουν μόνο έναν ογκολόγο ανά δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, σύμφωνα με έρευνα του Digi24.

Ο γιατρός Gindrovel Dumitra, μέλος του Ρουμανικού Κολλεγίου Ιατρών, λέει ότι το έλλειμμα αυξάνεται στην περίπτωση των ειδικών γιατρών ΑΤΙ και χειρουργικής. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι νέοι δεν επιλέγουν αυτές τις ειδικότητες είναι η προοπτική μήνυσης για ατασθαλίες, λέει.

Η έλλειψη επαγγελματιών υγείας σημαίνει τελικά μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για τους ασθενείς, δήλωσε στη EURACTIV Ρουμανίας ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Tudor Ciuhodaru, αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.

«Από οικονομική άποψη, η έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη σημαίνει περισσότερες ημέρες αναρρωτικής άδειας, περισσότερα φάρμακα, περισσότερες ημέρες νοσηλείας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας το κόστος που συνεπάγεται η έλλειψη επαρκών ιατρικών εγκαταστάσεων.

Λύσεις σε επίπεδο ΕΕ

Ο Ciuhodaru προτείνει σπονδυλωτά πολυλειτουργικά ιατρικά κέντρα με κονδύλια της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί εκ νέου η έλλειψη εγκαταστάσεων και επαγγελματιών.

«Προτείνω ένα πρότυπο της ΕΕ για την ποιότητα της υγείας. Ένας Ευρωπαίος πολίτης, είτε βρίσκεται στο Ιάσιο, είτε στο Μπακάου, είτε στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι, να έχει την ίδια υγειονομική περίθαλψη, την ίδια πρόσβαση σε εξετάσεις ή προηγμένες ιατρικές διαδικασίες», δήλωσε ο Ciuhodaru.

Και πρόσθεσε: «Ακόμα και αν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται εντός των κρατών μελών, ορισμένα προγράμματα για μητέρες και παιδιά, καρδιαγγειακή παθολογία, εγκεφαλικά επεισόδια, κ.λπ….. θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω της χρηματοδότησης της ΕΕ».

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η στήριξη της ΕΕ στα συστήματα υγείας των κρατών μελών θα μπορούσε να μοιάζει με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, αλλά θα είναι μόνιμη και όχι ενεργοποιημένη μόνο όταν προκύπτει μια κρίση.

Απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός

Ο υπουργός Υγείας ενέκρινε τον Μάρτιο του 2023 τομεακά σχέδια δράσης για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων για την υγεία κατά την περίοδο 2023-2030.

Τα σχέδια αυτά ακολουθούν την έγκριση της πολυετούς στρατηγικής για τους ανθρώπινους πόρους για την ανάπτυξη της υγείας κατά την περίοδο 2022-2030 τον Ιούνιο του 2022, η οποία αποσκοπεί στην προσέλκυση επαγγελματιών υγείας σε υποβαθμισμένες περιοχές και στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της πρόσληψης, της διατήρησης και της παρακίνησης του εργατικού δυναμικού. Η στρατηγική αποτελεί μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ).

Ένα από τα πρωταρχικά μέτρα αυτής της στρατηγικής περιλαμβάνει τη βελτίωση της ποιότητας των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης και των βασικών υποδομών που απαιτούνται για τη διασφάλιση ασφαλών ιατρικών πρακτικών με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ένα άλλο μέτρο είναι η συνεργασία με τις τοπικές αρχές για την παρακίνηση των επαγγελματιών υγείας να εργαστούν σε τοπικές ιατρικές εγκαταστάσεις. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με την προσφορά χρηματικών και μη χρηματικών παροχών, όπως η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των μετακινούμενων, η παροχή επιλογών στέγασης ή η παροχή βοήθειας για τη μετεγκατάσταση των οικογενειών των επαγγελματιών υγείας.

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική στοχεύει επίσης στη συνεργασία με τα πανεπιστήμια ιατρικής και φαρμακευτικής για να διασφαλιστεί η παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικής εκπαίδευσης που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών. Επιπλέον, η αντιμετώπιση της πρόκλησης του συντονισμού του αριθμού των φοιτητών με τον αριθμό των ειδικευομένων και των διαθέσιμων θέσεων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι μια άλλη κρίσιμη πτυχή που πρέπει να εξεταστεί.

Άλλα μέτρα που αναφέρονται είναι η δημιουργία μιας εθνικής πλατφόρμας για τη δημόσια προκήρυξη όλων των διαθέσιμων θέσεων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και η αύξηση του αριθμού των ανοικτών θέσεων σε περιοχές και ειδικότητες όπου υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Σχετικα αρθρα

Σοκολάτα από παιδιά-σκλάβους

admin

Κίνα: Απαλλαγή θεωρήσεων για τον διευρυμένο «κύκλο φίλων»

admin

Σιτηρά: «Ευνοημένος» σιτοβολώνας η Ουκρανία, κρατάει ψηλά τις εξαγωγές της, αλλά εξοργίζει

admin

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

admin

Στρατηγική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αυστραλίας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες

admin

Διασφαλίσεις έναντι των ουκρανικών εισαγωγών ζητούν τα κράτη-μέλη

admin

Η Ρωσία δε θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά τα F-16 θα καταρριφθούν τονίζει ο Πούτιν

admin

Bruegel: Η ΕΚΤ μπορεί να πυροδοτήσει στασιμότητα για όλη την Ευρωζώνη

admin

Και η Γαλλία εξοπλίζεται με νόμο για την αντιμετώπιση της ανάμειξης ξένων κρατών στο εσωτερικό της

admin

Ευρωεκλογές: Η ιταλική κεντροαριστερά συσπειρώνεται πίσω από τις «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»

admin

Βρετανία: Μακρινός στόχος η μείωση των επιτοκίων της BoE

admin

Ευρωζώνη: Στάσιμα τα τραπεζικά δάνεια τον Φεβρουάριο

admin