Image default
ALPHA BANK

Alpha Bank: Στις Fortress και Davidson Kempner κόκκινα δάνεια 650 εκατ. ευρώ

Σε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων “Hermes” ήρθε η Alpha Bank με οντότητες συνδεδεμένες με τις Fortress Credit και Davidson Kempner.

Το χαρτοφυλάκιο λογιστικής αξίας 650 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει δάνεια ελληνικών μεγάλων εταιρειών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, με το συνολικό τίμημα της συναλλαγής να υπερβαίνει το 40% της συνολικής λογιστικής αξίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“H Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε. ανακοινώνει ότι η Alpha Τράπεζα A.E. προέβη στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση μεικτού χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Ελληνικών Μεγάλων Εταιρειών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με εμπράγματες εξασφαλίσεις (Project Hermes) [5.5.2023]

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Σχεδίου της, η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., μητρική εταιρεία του Ομίλου Alpha Bank (ο “Όμιλος”), ανακοινώνει ότι η Alpha Τράπεζα A.E. (η “Alpha Bank”) προέβη στη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση μεικτού χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων Ελληνικών Μεγάλων Εταιρειών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με εμπράγματες εξασφαλίσεις, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους περίπου Ευρώ 0,65 δισ. (το “Project Hermes”), ως εξής:

Α) με τις οντότητες Saturn Financial Investor DAC και Pluto Financial Investor DAC, οι οποίες χρηματοδοτούνται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιρειών συνδεδεμένων με τη Fortress Credit Corp., για την πώληση χαρτοφυλακίου συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 0,24 δισ., με ημερομηνία αναφοράς την 30.9.2022 (το “Τμήμα Α του Χαρτοφυλακίου Hermes”),

Β) με την οντότητα Hermes Acquisitions B Designated Activity Company, η οποία χρηματοδοτείται από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιρειών συνδεδεμένων με την Davidson Kempner Capital Management και από επενδυτικά κεφάλαια υπό τη διαχείριση εταιρειών συνδεδεμένων με τη Fortress Credit Corp., για την πώληση χαρτοφυλακίου συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 0,41 δισ., με ημερομηνία αναφοράς την 31.12.2021 (το “Τμήμα Β του Χαρτοφυλακίου Hermes” και από κοινού με το Τμήμα Α του Χαρτοφυλακίου Hermes το “Χαρτοφυλάκιο Hermes”).

Το συνολικό τίμημα για το Χαρτοφυλάκιο Hermes αποτελείται από ένα σταθερό και ένα μεταβλητό σκέλος (μέσω μηχανισμού πρόσθετης απόδοσης – earn-out) και υπερβαίνει το 40% της συνολικής λογιστικής αξίας.

Η συναλλαγή αναμένεται να έχει θετική επίπτωση σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητας του Ομίλου.

Τη διαχείριση της περιμέτρου του Project Hermes θα αναλάβει η εταιρεία “Cepal Hellas Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις”, η οποία έχει αδειοδοτηθεί νόμιμα και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων του ν. 4354/2015.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός Μαΐου 2023. Η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC) ενεργεί ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Alpha Bank για τη διαδικασία πώλησης και η Δικηγορική Εταιρεία Μ. Ψύλλα – Β. Βύζας – Γ. Κατρινάκης ως νομικός σύμβουλος της Alpha Bank για θέματα ελληνικού δικαίου. Αναφορικά με το Τμήμα Α του Χαρτοφυλακίου Hermes, η White & Case LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος της Alpha Bank, ενώ η Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος της Alpha Bank αναφορικά με το Τμήμα Β του Χαρτοφυλακίου Hermes.”

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Οι μισθολογικές αυξήσεις καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του πληθωρισμού

admin

Alpha Bank: Η Δυναμική της Οικονομικής Μεγέθυνσης το 2023 και το 2024

admin

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης επενδυτικών οίκων στους νέους στόχους κερδοφορίας

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτικών οίκων στους νέους στόχους κερδοφορίας της Alpha Bank

admin

Ημέρα της Γυναίκας: Η Alpha Bank προωθεί στην πράξη τη γυναικεία ενδυνάμωση

admin

Alpha Bank: Κέρδη 780 εκ. € το 23 +95%

admin

Alpha Bank: Ιδιαίτερα θετικές οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον Τουρισμό – Ποιες οι προκλήσεις

admin

“Αλφαβητάρι Οικονομικών”: Το πρόγραμμα IQonomy της Alpha Bank για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό παιδιών και εφήβων

admin

Alpha Bank: Οι θετικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού το 2024 και οι προκλήσεις

admin

Digital Finance Awards: Ψηφιακή τράπεζα της χρονιάς η Alpha Bank

admin

Χρηματοδότηση της Future Plans by TEXKA από Alpha Bank και ΤΑΑ

admin

Αποχώρηση του Ν. Χρυσανθόπουλου από τη θέση του Chief of Corporate Center του Ομίλου Alpha Bank

admin