Image default
Ευρώπη

«Hard no» από την Αυστρία στις γερμανικές ιδέες για πλειοψηφική ψήφο στην ΕΕ

Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε στο αυστριακό κοινοβούλιο ότι αντιτίθεται σε μια πιο βαθιά ενοποιημένη ΕΕ, απορρίπτοντας την υπό γερμανική ηγεσία ώθηση για την απομάκρυνση από την ομόφωνη ψηφοφορία, επικαλούμενος την ατομική ιστορία των ευρωπαϊκών χωρών.

Την Πέμπτη, ένας συνασπισμός εννέα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία άσκησε πίεση για την επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, καθώς προς το παρόν απαιτείται ομοφωνία.

Ο Νεχάμερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ΕΕ «δεν θα χωρέσει ποτέ μαζί σε ένα σύστημα προτύπων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες», απέρριψε αυτή την ώθηση από το Βερολίνο.

«Η αντιμετώπιση [των διαφωνιών] μέχρι οι 27 να βαδίσουν προς την ίδια κατεύθυνση, αυτή είναι η προστιθέμενη αξία της δημοκρατίας, της ποικιλομορφίας και σε τελευταία συνέπεια τότε και της ενότητας», τόνισε η καγκελάριος.

Οι ιδρυτές της Ένωσης γνώριζαν ότι «Ευρώπη σημαίνει ποικιλομορφία», ενώ οι ίδιες οι χώρες «έχουν η καθεμία μια ιδιαίτερη ιστορία, ιδιαίτερες ιδιαιτερότητες», πρόσθεσε.

Αντί για τον συγκεντρωτισμό στις Βρυξέλλες, ο Νέχαμερ υποσχέθηκε να αγωνιστεί για την «επικουρικότητα», έναν όρο της ΕΕ που περιγράφει την αρχή της ανάληψης δράσης σε όσο το δυνατόν πιο τοπικό επίπεδο.

Ο Αυστριακός Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό του μπλοκ, επέκρινε την αμυντική συμπεριφορά που επέδειξαν όλα τα κράτη μέλη.

«Οι εθνικοί εκπρόσωποι στην ευρωπαϊκή ομάδα ποδοσφαίρου είναι πολύ επικεντρωμένοι στο να παίζουν αμυντικά», είπε, κάνοντας νεύμα στον Νεχάμερ. Και οι δύο πολιτικοί είναι μέλη του κεντροδεξιού ÖVP (ΕΛΚ).

Αρκετές ηγετικές χώρες της ΕΕ έχουν δείξει κάποια διάθεση για μεταρρύθμιση των συνθηκών, με τους Γερμανούς να πιέζουν για απομάκρυνση από την αρχή της ομοφωνίας. Ωστόσο, η όρεξη στη Βιέννη ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου του 2024 φαίνεται να είναι περιορισμένη.

Σχετικα αρθρα

Αβγατίζουν οι αεροπορικές, «καθηλωμένα στο έδαφος» τα αεροδρόμια

admin

Οι 16 πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο

admin

ΗΠΑ: Τέλος στο «δράμα του χρέους», υπέγραψε το νομοσχέδιο ο Μπάιντεν

admin

Οι online τράπεζες κέρδισαν το στοίχημα των καταθέσεων

admin

Η απάντηση της Κίνας σε Airbus και Boeing τελικά δεν είναι και τόσο κινεζική

admin

Η τέλεια καταιγίδα σαρώνει το ευρωπαϊκό real estate: «Τα χειρότερα έπονται» προειδοποιούν ειδικοί

admin

Πώς σώθηκαν 42 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας

admin

Πετρέλαιο: Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+ μετά τη βουτιά της τιμής τον Μάιο;

admin

Η S&P Global διατηρεί τη Γαλλία στο «AA»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανέλαβε καθήκοντα του προέδρου ο Ατζάι Μπάνγκα

admin

Απειλή οι σκιώδεις οντότητες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Η ανάλυση κόστους-οφέλους της ΕΕ δέχεται πυρά κατά του νόμου περί συσκευασίας

admin