Image default
Ευρώπη

«Hard no» από την Αυστρία στις γερμανικές ιδέες για πλειοψηφική ψήφο στην ΕΕ

Ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε στο αυστριακό κοινοβούλιο ότι αντιτίθεται σε μια πιο βαθιά ενοποιημένη ΕΕ, απορρίπτοντας την υπό γερμανική ηγεσία ώθηση για την απομάκρυνση από την ομόφωνη ψηφοφορία, επικαλούμενος την ατομική ιστορία των ευρωπαϊκών χωρών.

Την Πέμπτη, ένας συνασπισμός εννέα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία άσκησε πίεση για την επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, καθώς προς το παρόν απαιτείται ομοφωνία.

Ο Νεχάμερ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ΕΕ «δεν θα χωρέσει ποτέ μαζί σε ένα σύστημα προτύπων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες», απέρριψε αυτή την ώθηση από το Βερολίνο.

«Η αντιμετώπιση [των διαφωνιών] μέχρι οι 27 να βαδίσουν προς την ίδια κατεύθυνση, αυτή είναι η προστιθέμενη αξία της δημοκρατίας, της ποικιλομορφίας και σε τελευταία συνέπεια τότε και της ενότητας», τόνισε η καγκελάριος.

Οι ιδρυτές της Ένωσης γνώριζαν ότι «Ευρώπη σημαίνει ποικιλομορφία», ενώ οι ίδιες οι χώρες «έχουν η καθεμία μια ιδιαίτερη ιστορία, ιδιαίτερες ιδιαιτερότητες», πρόσθεσε.

Αντί για τον συγκεντρωτισμό στις Βρυξέλλες, ο Νέχαμερ υποσχέθηκε να αγωνιστεί για την «επικουρικότητα», έναν όρο της ΕΕ που περιγράφει την αρχή της ανάληψης δράσης σε όσο το δυνατόν πιο τοπικό επίπεδο.

Ο Αυστριακός Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό του μπλοκ, επέκρινε την αμυντική συμπεριφορά που επέδειξαν όλα τα κράτη μέλη.

«Οι εθνικοί εκπρόσωποι στην ευρωπαϊκή ομάδα ποδοσφαίρου είναι πολύ επικεντρωμένοι στο να παίζουν αμυντικά», είπε, κάνοντας νεύμα στον Νεχάμερ. Και οι δύο πολιτικοί είναι μέλη του κεντροδεξιού ÖVP (ΕΛΚ).

Αρκετές ηγετικές χώρες της ΕΕ έχουν δείξει κάποια διάθεση για μεταρρύθμιση των συνθηκών, με τους Γερμανούς να πιέζουν για απομάκρυνση από την αρχή της ομοφωνίας. Ωστόσο, η όρεξη στη Βιέννη ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου του 2024 φαίνεται να είναι περιορισμένη.

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin