Image default
Ευρώπη

SZ: Βρίσκει μικρή την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ

Παρ’ όλα τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ και παρά τη διαρκή αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, στο τέλος Απριλίου ο πληθωρισμός σημείωσε εκ νέου αύξηση, φτάνοντας στο 7%. Η ΕΚΤ ωστόσο, αποφάσισε την περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% – εν αντιθέσει με τις προηγούμενες διαδοχικές αυξήσεις ύψους 0,5%. «Ξαφνικά η ΕΚΤ αντιδρά φοβισμένα», γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Ως θεσμός, έχει τη δύναμη να περιορίσει τον πληθωρισμό και μετά από κάποιο δισταγμό στην αρχή των αυξήσεων των τιμών, προχώρησε πολύ αποφασιστικά. Όμως τώρα, αποφασίζει να περιορίσει την αύξηση των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και δη παρουσιάζοντας μικρή αύξηση. Ταυτοχρόνως, η τραπεζική κρίση φαίνεται (ακόμη) λιγότερο απειλητική από ό,τι προσφάτως. Επομένως, τώρα θα ήταν μια καλή στιγμή για δράση».

Από την πλευρά της, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει όσους διαρκώς επικρίνουν την ΕΚΤ : «Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια πολύ ταχύτερα και απότομα από ό,τι είχαν προβλέψει οι επικριτές της στη Γερμανία. Όταν η ΕΚΤ,  αύξησε τα επιτόκια της για πρώτη φορά και η ευρωζώνη δεν κατέρρευσε, τότε είπαν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει γρήγορα διότι διαφορετικά η ευρωζώνη θα κατέρρεε, κάτι που τελικά δεν συνέβη. Την ίδια στιγμή, πολλοί πολιτικοί και επιχειρηματίες, οι οποίοι ζητούσαν υψηλότερα επιτόκια όταν αυτά ήταν ακόμη χαμηλά, διαμαρτύρονται τώρα ξανά. Είναι σημαντικό να αφεθεί η νομισματική πολιτική σε ένα ανεξάρτητο όργανο», καταλήγει η FAZ.

- Deutsche Welle

Σχετικα αρθρα

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin

ΕΕ: Οι περισσότερες χώρες ξοδεύουν περισσότερα από όσα εισπράττουν

admin

Η ρωσική παραπληροφόρηση βομβαρδίζει τη Γαλλία

admin

Ο ευρωπαϊκός νότος εξεγείρεται εναντίον Συμφώνου Μετανάστευσης

admin

Υπό την επήρεια του Πολωνού προέδρου Ντούντα ο Τραμπ για την Ουκρανία;

admin

Επέτειος 50 ετών από την πορτογαλική Επανάσταση των Γαρυφάλλων

admin

Φινλανδία-Εσθονία: Επαναλειτουργεί ο αγωγός αερίου Balticconnector – Υπό έρευνα κινεζικό πλοίο για την ζημιά που είχε προκληθεί

admin