Image default
Οικονομία

Καύσιμα: Μουδιασμένη η αγορά – Πώς κινούνται οι τιμές

Η ζήτηση για καύσιμα κίνησης φαίνεται να είναι μεν ικανοποιητική αλλά να μην μπορεί να συναγωνιστεί την περυσινή «ακριβή» περίοδο. 

Ανάμεικτα μηνύματα στέλνουν τα στοιχεία της κατανάλωσης καυσίμων το τελευταίο διάστημα με την αγορά να παρουσιάζει μεν κινητικότητα αλλά να μην μπορεί να ξεπεράσει τις καταναλώσεις που κατέγραψε το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το παράδοξο είναι ότι ο περασμένος Απρίλιος όπου αυξήθηκαν επίσης οι μετακινήσεις λόγω των διακοπών του Πάσχα ήταν καλύτερος από τον φετινό παρά το γεγονός ότι οι τιμές πέρυσι την άνοιξη είχαν πάρει την ανιούσα και ξεπέρασαν τα 2 ευρώ το λίτρο. Το τελευταίο διάστημα, με τις τιμές να κινούνται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα και τη μείωση φθάνει ακόμη και τα 30 λεπτά σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η ζήτηση φαίνεται να είναι μεν ικανοποιητική αλλά να μην μπορεί να συναγωνιστεί την περυσινή «ακριβή» περίοδο.

Για τον Απρίλιο, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η ζήτηση για βενζίνη κινήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι ενώ το diesel κίνησης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 5%-6%. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, «ο περυσινός Απρίλιος ήταν ένας καλός Απρίλιος από άποψη κατανάλωσης ενώ είχε βοηθήσει και η καλοκαιρία. Και σίγουρα δεν βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο». Από την άλλη, ο Μάρτιος, όπου οι τιμές ήταν λίγο υψηλότερες ήταν ένας «καλός» μήνας με τη βενζίνη να καταγράφει άνοδο κατά 11% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022 και το diesel κίνησης κατά 14%.

Μία εξήγηση για την πορεία του diesel κίνησης (εκτός από τις υψηλές σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια τιμές οι οποίες λειτουργούν πλέον σωρευτικά στον προϋπολογισμό των καταναλωτών) θα μπορούσε να είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, κόβουν ταχύτητα αρκετές δραστηριότητες στη βιομηχανία και στις κατασκευές οι οποίες απαιτούν diesel. Ομοίως, ο φετινός Απρίλιος και ειδικά το Πάσχα δεν ευνόησε τη χρήση των σκαφών αναψυχής, τα οποία επίσης καταναλώνουν πετρέλαιο κίνησης.

Από την άλλη, ο Απρίλιος φαίνεται ότι ήταν ένας αρκετά καλός μήνας για το πετρέλαιο (η περίοδος διάθεσης του οποίου έληξε στις 2 Μαΐου). Η ζήτηση κατέγραψε θετικό πρόσημο ( +20%), γεγονός που εξηγείται από την απόφαση κάποιων καταναλωτών να αποθεματοποιήσουν ώστε να είναι έτοιμοι για την επόμενη σεζόν και ενδεχομένως – αγοράζοντας με μέση τιμή τα 1,244 ευρώ το λίτρο- να αποφύγουν και τυχόν (ανοδικές) εκπλήξεις στις τιμές το επόμενο φθινόπωρο.

Σε τι επίπεδα κινούνται οι τιμές των καυσίμων στην ελληνική αγορά

Οι τιμές λιανικής βαίνουν μειούμενες ακολουθώντας τη διεθνή τάση και τις κινήσεις των Platts. Το προηγούμενο τριήμερο το Brent κινήθηκε κάτω από τα 75 ευρώ (την Παρασκευή το απόγευμα κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά πάνω από 3%) ενώ η ΠΟΠΕΚ για το Σάββατο, όπως έχει ανακοινώσει, εκτιμά ότι θα υπάρξει πτώση στις τιμές χονδρικής κάτι που συνεπάγεται και πτώση στις τιμές της αντλίας.

Φυσικά, δεδομένης της έντονης μεταβλητότητας που παρουσιάζει η διεθνής τιμή του πετρελαίου αλλά και της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου και των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε χρονικό ορίζοντα πέραν των τριών ή τεσσάρων ημερών.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Eκτός λειτουργίας το δίκτυο POS

admin

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath