Image default
Οικονομία

Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια Μαΐου με τις επιδοτήσεις

Οριακή υποχώρηση των περισσότερων τιμολογίων, με το φθηνότερο στα 8,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα το φθηνότερο τιμολόγιο (λαμβάνοντας υπόψη την έκπτωση συνέπειας) και το υψηλότερο στα 19,4 λεπτά. Μικρή υποχώρηση της μέσης «καθαρής» τιμής, έναντι του Απριλίου.

Οριακή υποχώρηση παρουσιάζουν τα οικιακά τιμολόγια των περισσότερων προμηθευτών ρεύματος τον Μάιο, συμπεριλαμβάνοντας στις χρεώσεις τους την επιδότηση για τον μήνα που διανύουμε – η οποία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίστηκε στα 1,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Με βάση την επεξεργασία από το Insider.gr των βασικών τιμολογίων των παρόχων, χάρις στην κρατική ενίσχυση οι τελικές επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά ξεκινούν τον Μάιο από τα 8,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας) και φτάνουν μέχρι τα 19,4 λεπτά ανά kWh. Συγκριτικά με τον Απρίλιο (όπου η επιδότηση ήταν η ίδια) το χαμηλότερο τιμολόγιο δεν παρουσιάζει μεταβολή, ενώ τον προηγούμενο μήνα η υψηλότερη «καθαρή» τιμή ήταν στα 18,48 λεπτά ανά kWh.

Στην πράξη, τον Μάιο περιορίστηκαν οι χρεώσεις παρόχων που έως τώρα κινούνταν σε συγκριτικά υψηλότερα επίπεδα, ενώ παρέμειναν σε περίπου σταθερά επίπεδα οι προμηθευτές που κατά κανόνα είναι οι φθηνότεροι. Ως συνέπεια, στο ενδεικτικό δείγμα των προϊόντων ρεύματος που διατίθενται στην αγορά, η μέση «καθαρή» επιβάρυνση παρουσίασε μικρή μείωση (κατά -1%) και διαμορφώθηκε στα 14,1 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 14,2 λεπτά τον Απρίλιο.

Σε αποκλιμάκωση και η χονδρεμπορική

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των οικιακών τιμολογίων ρεύματος (αλλά και αερίου) για τον μήνα Μάιο έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα e-katanalotis. Στην πλατφόρμα, αναγράφεται το σύνολο της ανταγωνιστικής χρέωσης κάθε προϊόντος για κατανάλωση 310,83 kWh, όσο είναι η μέση μηνιαία εθνική κατανάλωση για το έτος 2022.

Η μικρή αποκλιμάκωση του λιανικού κόστους για τον τρέχοντα μήνα «ακολουθεί» την αποκλιμάκωση του εγχώριου χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι ο Απρίλιος έκλεισε με την τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας στα 120,44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταγράφοντας πτώση κατά 2%.

Αν και τα επίπεδα της χονδρεμπορικής συνεχίζουν να παραμένουν υψηλότερα απ΄ό,τι πριν από την ενεργειακή κρίση, ωστόσο είναι σημαντικά αποκλιμακωμένα από το υπέρογκο ενεργειακό κόστος που καταγράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του 2022. Απόδειξη το γεγονός ότι η τιμή του Απριλίου έχει υποχωρήσει κατά -51% σε σχέση με τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ο οποίος έκλεισε με 246,6 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την επιδότηση και του Ιουνίου, η οποία θα είναι επίσης στα 1,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει πως το υπουργείο εκτιμά ότι και τον επόμενο μήνα θα παραμείνει εν πολλοίς σταθεροποιημένο το χονδρεμπορικό κόστος.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath

Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν σοβαρά την ΕΚΤ

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Πώς έχει αλλάξει η τιμή της μπύρας με το πέρασμα των χρόνων

admin

Θεσσαλονίκη: «Ανάπτυξη προς τη ΝΑ Ευρώπη το μέλλον του λιμανιού» – 400% αύξηση στην κρουαζιέρα

admin