Image default
Διεθνή

Ο «πόλεμος» των drones: Ουκρανικό αυτό που καταρρίφθηκε στο Κίεβο, άγνωστης προέλευσης αυτό του Κρεμλίνου

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που καταρρίφθηκε στο Κίεβο ήταν δικό της και όχι «εχθρικό» όπως είχε ισχυριστεί ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, ο Αντρίι Γέρμακ. Σύμφωνα με τους ουκρανούς χάθηκε ο έλεγχος του drone εξαιτίας πιθανολογούμενης τεχνικής βλάβης, ενώ στην ανακοίνωση αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα Bayraktar TB2, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση στην περιοχή του Κιέβου. «Πρόκειται πιθανότατα για τεχνική βλάβη, η οποία διερευνάται», υπογραμμίζεται σχετικά με την απώλεια ελέγχου που οδήγησε στην απόφαση για την κατάρριψή του.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ότι συντρίμμια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους διασκορπίστηκαν στη συνοικία Σολομιάνσκι (δυτικά). Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες για να σβήσουν πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε τετραώροφο κτήριο, συμπλήρωσε.

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι οργάνωσαν την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο

Χθες η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οργάνωσαν μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κρεμλίνο, μια κατηγορία που αρνήθηκε η Ουάσιγκτον.

Η Μόσχα υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εργαζόταν από το Κρεμλίνο την επόμενη ημέρα της επίθεσης, η οποία, όπως είπε, ήταν μια ουκρανική απόπειρα να τον σκοτώσουν.

«Οι αποφάσεις για τέτοιες επιθέσεις δεν λαμβάνονται στο Κίεβο, αλλά στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Το Κίεβο κάνει μόνο ό,τι του λένε να κάνει. Η Ουάσιγκτον πρέπει να καταλάβει ξεκάθαρα ότι το γνωρίζουμε αυτό», τόνισε.

Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη, με τον Βολόντιμιρ Ζελένσκι να ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του δεν επιτίθεται ούτε στη Μόσχα, ούτε στον Πούτιν. Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ προειδοποίησε τη Μόσχα «να μην χρησιμοποιήσει αυτή την υποτιθέμενη επίθεση ως δικαιολογία για να συνεχίσει την κλιμάκωση του πολέμου».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίθεσής της στην Ουκρανία, η Μόσχα υποστήριξε ότι το Κίεβο λαμβάνει εντολές από τις ΗΠΑ – κατηγορώντας τη Δύση ότι ηγείται ενός πολέμου κατά της Ρωσίας μέσω πληρεξουσίου.

Ο Σάμιουελ Μπένετ, ειδικός στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μίλησε στον Guardian, λέει ότι η επίθεση στο Κρεμλίνο προέρχεται από φορέα με υψηλού επιπέδου γνώσεις – όχι απαραίτητα ένα κράτος.

Το ιπτάμενο όχημα, αν κρίνουμε από το βίντεο, έχει λεπτά και σταθερά φτερά. Υποδεικνύει ο ειδικός το κινεζικό Mugin-5 που κοστίζει 9.500 δολάρια (περίπου 8.600 ευρώ).

Τα drone με σταθερά φτερά, προσθέτει ο ίδιος, έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια και πετούν για περισσότερη ώρα από τα τετρακόπτερα (που είναι προσιτά και στους ιδιώτες). Θεωρητικά το Mugin-5 μπορεί να πετάξει επτά ώρες με ταχύτητα που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Μια άλλη πιθανότητα συγκεντρώνει το ουκρανικό UJ-22, με παρόμοιες επιδόσεις με το κινεζικό.

Ωστόσο, η ποιότητα του βίντεο δεν αρκεί για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τον τύπο του drone.

Putin survives alleged 'assassination attempt' at Kremlin

«Πρωτοφανές» σαμποτάζ

Η επίθεση στο Κρεμλίνο σημειώθηκε καθώς η Ρωσία ετοιμάζεται να σηματοδοτήσει μια από τις κύριες γιορτές της στις 9 Μαΐου – για τη σοβιετική νίκη επί των Ναζί – με μια παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία.

Έγινε μετά από πέντε ημέρες προφανών επιθέσεων δολιοφθοράς, συμπεριλαμβανομένων τρένων που εκτροχιάστηκαν από εκρήξεις και τεράστιες πυρκαγιές στην προσαρτημένη Κριμαία.

Την Πέμπτη, οι περιοχές του νότιου Κρασνοντάρ και του Ροστόφ της Ρωσίας, και οι δύο κοντά στην Ουκρανία, ανέφεραν επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προκάλεσαν πυρκαγιές.

Και νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, οι αρχές που έχουν εγκαταστήσει η Ρωσία στην Κριμαία, δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους κατέρριψαν ένα drone κοντά σε μια αεροπορική βάση στην περιοχή.

Το Κρεμλίνο έχει επιμείνει ότι η παρέλαση της Μόσχας στις 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί, παρά τις επιθέσεις σε παραμεθόριες περιοχές και στην καρδιά της ρωσικής ισχύος, αλλά υπό «ενισχυμένη» ασφάλεια.

Η ρωσική τηλεόραση έδειξε την Πέμπτη τον Πούτιν στο Κρεμλίνο για πρώτη φορά μετά την επίθεση με drone .

Ο Ρώσος ηγέτης δεν σχεδιάζει «καμία ομιλία για αυτό το θέμα», είπε ο εκπρόσωπός του.

Ωστόσο, η Μόσχα αναγνώρισε ότι η χώρα αντιμετώπιζε ένα «άνευ προηγουμένου» κύμα σαμποτάζ. Η Ρωσία άνοιξε έρευνα για την τρομοκρατία για την επίθεση στη Μόσχα. Δεν έδωσε στη δημοσιότητα επίσημες εικόνες από την επίθεση. Μη επαληθευμένες εικόνες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν ένα drone να χτυπά το κτίριο της Γερουσίας του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ είπε ότι «δύο φύλλα χαλκού» στον τρούλο του κτιρίου του 18ου αιώνα είχαν υποστεί ζημιές από πυρκαγιά.

kremlin_drone

«Έχουν αντικατασταθεί ή θα αντικατασταθούν, όλα θα είναι σαν καινούργια. Δεν υπάρχει άλλη ζημιά».

«Εγκληματικές ενέργειες»

Καθώς η Μόσχα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι σχεδίαζαν την επίθεση στο Κρεμλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε στη Χάγη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο , το οποίο τον Μάρτιο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν για φερόμενη παράνομη απέλαση Ουκρανών παιδιών.

«Όλοι θέλουμε να δούμε έναν διαφορετικό Βλαντιμίρ εδώ», είπε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο, τον οποίο πιστεύει ότι «αξίζει να τιμωρηθεί για τις εγκληματικές του ενέργειες εδώ, στην πρωτεύουσα του διεθνούς δικαίου».

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο για να λογοδοτήσει η Ρωσία για το «έγκλημά της επιθετικότητας», είπε.

Κύμα επιθέσεων της Ρωσίας στη Χερσώνα

Την ημέρα της φερόμενης επίθεσης στο Κρεμλίνο, η Ουκρανία είπε ότι η Ρωσία βομβάρδισε τη νότια περιοχή Χερσώνα, με ένα χτύπημα σε ένα σούπερ μάρκετ.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 46 τραυματίστηκαν στις επιδρομές, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αφού το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν, οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι αντιμετώπισαν ένα νέο κύμα επιθέσεων τη νύχτα.

Η ουκρανική αεροπορία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία εκτόξευσε 24 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας, 18 από τα οποία καταρρίφθηκαν. Οι αρχές ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου, δήλωσε ότι «όλοι οι εχθρικοί πύραυλοι και τα UAV (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα) καταστράφηκαν πάνω από το Κίεβο από τις δυνάμεις αεράμυνας».

Ειδήσεις σήμερα:

Ασπρόπυργος: Τρόμος για 34χρονη – 60χρονος την απήγαγε και τη φυλάκισε για να την βιάσει

Αίγινα: Πώς έγινε το ατύχημα με πούλμαν με τραυματίες τρεις μαθήτριες

Εκλογές 2023 – Ζουράρις: «Κωλόπαιδα» τα παιδιά που πάνε σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια!

Σχετικα αρθρα

Ιταλία: 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι υπό κράτηση για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων

admin

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε άσκηση πυρηνικής αντεπίθεσης

admin

Συνάντηση του Μακρόν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο – Στο επίκεντρο Ουκρανία και Ολυμπιακοί Αγώνες

admin

Γαλλία: Καθηγητής κιθάρας κατηγορείται ότι προσέλαβε εκτελεστές για να σκοτώσουν τον κινησιοθεραπευτή του

admin

Ινδονησία: Τραγικό τέλος για 31χρονη Κινέζα που έβγαζε φωτογραφίες κι έπεσε σε κρατήρα ηφαιστείου

admin

DW: Η Τουρκία, το απρόβλεπτο «νούμερο 2» του ΝΑΤΟ

admin

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαιώνει την κατάρριψη drone του στον Λίβανο

admin

Στρατιωτικοί εξοπλισμοί: Τα drones αλλάζουν τον τρόπο που γίνεται ο πόλεμος… εκτός κι αν είναι ιρανικά

admin

Δανία: Η πρωθυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα προσβολές και απειλές που δέχεται σε social media

admin

O Ζελένσκι κάνει έκκληση για γρήγορη έγκριση της βοήθειας για την Ουκρανία από τη Γερουσία

admin

Ρωσία: Η επιπρόσθετη βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες Ουκρανούς στην «κρεατομηχανή»

admin

Λωρίδα της Γάζας: 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες στη Δυτική Όχθη

admin