Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Κόντρα στο ρεύμα

Η Ελληνική Αγορά συνέχισε να εκπλήσσει κινούμενη κόντρα στο ρεύμα της πτωτικής τάσης των ξένων αγορών. Σε άλλες περιόδους αναταράξεων στο εξωτερικό, η εγχώρια αγορά θα έμπαινε αμέσως σε ταλαιπωρία καθώς η χαμηλή εμπορευσιμότητα επέτεινε την ένταση των ρευστοποιήσεων.

Ο λόγος αυτής της υπεραπόδοσης βρίσκεται στα αποτελέσματα και την προοπτική που διαμορφώνεται για την τρέχουσα χρήση. Τόσο τα μεγέθη του α’ τριμήνου των Coca Cola, Μυτιληναίος και της Τράπεζας Πειραιώς έδειξαν ότι οι περυσινές επιδόσεις ρεκόρ δεν ήταν μόνο λόγω των ειδικών οικονομικών συνθηκών αλλά έχουν και αυξητική συνέχεια. Οι μετοχές φθηναίνουν εκ των έσω, οι πολλαπλασιαστές κερδών πέφτουν από τον αριθμητή και οι μερισματικές αποδόσεις που θα διανεμηθούν στους επόμενους δύο μήνες λειτουργούν ανασταλτικά στην εκδήλωση ρευστοποιήσεων.

Αν τα βαριά χαρτιά της αγοράς δεν δείχνουν διάθεση υποχώρησης και η συμπεριφορά τους προσδιορίζεται από τα επιμέρους στοιχεία της κερδοφορίας τους τότε το καθοδικό περιθώριο είναι περιορισμένο και οι πωλήσεις έχουν τοπικό χαρακτήρα. Στους παράγοντες που έχουν παίξει ρόλο σε αυτή την ανθεκτική εικόνα θα πρέπει να επισημανθούν και οι συσχετισμοί δυνάμεων όπως προκύπτουν από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις καθώς φαίνεται να μειώνεται το ρίσκο ακυβερνησίας.

Ως εκ τούτου οι συμμετέχοντες κινούνται πιο επιλεκτικά διατηρώντας παράλληλα την θετική οπτική για τις υφιστάμενες θέσεις τους στην Ελληνική αγορά. Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε «κύλιση» πάνω στην γραμμή τάσης τηρώντας ευλαβικά επίπεδα και ισορροπίες που θα έθεταν σε αμφισβήτηση την ανοδική τάση. Οι αγοραστές δείχνουν κυρίαρχοι της κατάστασης καθώς σε καίρια σημεία αναχαιτίζουν το αρνητικό πρόσημο διατηρώντας έτσι σε ισχύ τα ανοδικά σήματα των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών. Παρόλα αυτά η διαγραμματική εικόνα παραπέμπει σε συσσώρευση, η αγορά παραμένει εντός εύρους διαπραγμάτευσης (1.120 – 1.070) και δεν αποκλείεται η προσέγγιση του άνω ορίου του εύρους να βγάλει κάποιες ρευστοποιήσεις.

Η εικόνα θετικής αναμονής δεν πρόκειται να αλλάξει όσο ο Γενικός Δείκτης κινείται εντός του εύρους συσσώρευσης, η διαφυγή ωστόσο με κλείσιμο πάνω από τις 1.122 μονάδες θα βρεθεί αντιμέτωπη με το υψηλό του 2023, λίγο πάνω από τις 1.040 μονάδες. Η εικόνα αναμονής εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί, οι τζίροι παρά την άνοδο δεν ακολουθούν συμμετρικά και ενδεχομένως η δυναμική να αρχίσει να φθίνει προς τα μεσοπρόθεσμα σημεία αντίστασης της Αγοράς.

Με μια ταχύτητα χαμηλότερη αλλά με αρκετό ενδιαφέρον συνεχίζονται οι προγραμματισμένες οικονομικές ανακοινώσεις. Η Alpha Bank παίρνει την σκυτάλη το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώνοντας αποτελέσματα α’ τριμήνου τα οποία θα ακολουθήσει η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Την Πέμπτη η ΑΒΑΞ έχει προγραμματισμένη παρουσίαση στην Ένωση Θεσμικών. η Titan ανακοινώνει τρίμηνο η οποία την ίδια ημέρα έχει και Τακτική Γενική Συνέλευση. Το βράδυ της Πέμπτης θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στο δείκτη MSCI με την ελληνική αγορά να διεκδικεί μια ακόμα είσοδο στο βασικό δείκτη Standard Global. Την Παρασκευή 12 Μαΐου η Premia Properties θα παρουσιάσει τις προοπτικές της στην Ένωση Θεσμικών επενδυτών.

Στο εξωτερικό εκτός από τις εξελίξεις στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, η ερχόμενη εβδομάδα έχει σαν κεντρικό γεγονός την ανακοίνωση του πληθωρισμού Απριλίου την Τετάρτη 10 Μαΐου με τις εκτιμήσεις για τον ονομαστικό πληθωρισμό να βρίσκονται στο 5% (προηγούμενος μήνας 5%). Την Πέμπτη 11 Μαΐου, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να ακολουθήσει τις κινήσεις της FED και της EKT αυξάνοντας τα επιτόκια της βρετανικής λίρας κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,50%. Στα σημαντικά γεγονότα των επόμενων ημερών στο εξωτερικό περιλαμβάνεται και η Κυριακή 14 Μαΐου κατά την οποία θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Επισημαίνεται τέλος ότι από την προσεχή Τετάρτη 10 Μαΐου ξεκινάει στο XA η διαπραγμάτευση του παραγώγου που θα περιλαμβάνει τις μετοχές του MSCI.

Ανάλυση
Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Νέφη κρίσης στην παγκόσμια οικονομία

admin

Τουρισμός: Οι αφίξεις “απογειώνονται”, ενώ ορισμένοι προορισμοί πάνε για νέο ρεκόρ

admin

Xρηματιστήριο Αθηνών: Διάλειμμα για ανάσες

admin

BofA: Η Ελλάδα θα υπεραποδώσει της Ευρωζώνης – Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

admin

Πως ο Πούτιν προσπαθεί να ξαναβάλει φωτιά στα Βαλκάνια

admin

Moody’s: Πώς «βλέπει» τις ελληνικές τράπεζες μετά τις εκλογές

admin

Alpha Bank: Πλησιάζει η επενδυτική βαθμίδα – Τέλος στα σενάρια στασιμοπληθωρισμού

admin

Η διαπλοκη του Πούτιν στη Γερμανία,το χοιρινό κρέας… και η Σάλκε

admin

ΕΚΤ: Νέα “σύννεφα” πάνω από τις Ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Πούτιν, Μπάιντεν και Ζελένσκι χειροκροτούν τον θριαμβευτή Ερντογάν – ποιος κάνει λάθος;

admin

Μια μάχη που έβγαλε ηγέτες

admin

N.Roubini: Η Αμερική και η Κίνα σε τροχιά σύγκρουσης

admin