Image default
Οικονομία

Επιτόκια: Η Fed έκανε πιθανόν την τελευταία αύξηση – Η ΕΚΤ έχει λίγο δρόμο ακόμη

Η αναζωπύρωση της αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη μη περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιβεβαίωσαν με τις αποφάσεις που έλαβαν, την Τετάρτη και την Πέμπτη, αντίστοιχα, τις προβλέψεις ότι έχουν φτάσει ή πλησιάζουν στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Η Fed προχώρησε σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης (ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας) στο 5% έως 5,25%, η δέκατη συνεχόμενη από τον Μάρτιο του 2022, αλλά αυτή είναι πιθανό να είναι και η τελευταία στην προσπάθεια της για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Αν και η Fed δεν αποφάσισε ρητά τον τερματισμό των αυξήσεων, ήταν η πρώτη φορά που δεν ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι αναμένονται νέες κινήσεις στα επιτόκια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στη συνεδρίαση του Ιουνίου να αλλάξει σελίδα στην πολιτική της.

Οι αποφάσεις στις επόμενες συνεδριάσεις της θα λαμβάνονται με βάση τα νεότερα διαθέσιμα στοιχεία και κυρίως τις προοπτικές του πληθωρισμού, ο οποίος έτρεχε τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 5%, σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας.

Η αναζωπύρωση της αναταραχής στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη μη περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής καθώς οι συνθήκες τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν γίνει πολύ πιο σφιχτές.

Οι νέες αναταράξεις αφορούν τις αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν ξανά στο «μάτι του κυκλώνα» μετά την κατάρρευση της First Republic Bank, τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της οποίας αγόρασε η JPMorgan. Ήταν η τέταρτη τράπεζα των ΗΠΑ που απέτυχε φέτος, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη χρεοκοπία από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η ΕΚΤ προχώρησε και αυτή σε αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης των τραπεζών να διαμορφώνεται στο 3,75% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 3,25%. Ήταν η έβδομη συνεχόμενη αλλά και η μικρότερη αύξηση από τον περασμένο Ιούλιο, όταν άρχισε η ΕΚΤ να συσφίγγει την πολιτική της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις, αλλά το γεγονός ότι η ΕΚΤ μείωσε ταχύτητα δείχνει ότι έχει εισέλθει στην τελική φάση σύσφιξης της πολιτικής της.

Στο ερώτημα σε ποιο επίπεδο θα κορυφωθούν τα επιτόκια, η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν απάντησε. Ωστόσο, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ανέφεραν μετά τη συνεδρίαση ότι θα ακολουθήσουν άλλες δύο έως τρεις αυξήσεις των 25 μ.β. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα σταματήσουν τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο, όταν το επιτόκιο καταθέσεων φθάσει στο 3,75% ή το 4%.

Οι αγορές είναι πιο αισιόδοξες και θεωρούν βέβαιη μόνο μία ακόμη αύξηση 25 μ.β. στη συνεδρίαση του Ιουνίου, ενώ θεωρούν πιθανή και μία ακόμη ίδιου μεγέθους τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ υψηλός καθώς τον Απρίλιο ο γενικός δείκτης έτρεχε με ρυθμό 7%. Από την άλλη πλευρά, ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – μειώθηκε, έστω και οριακά, στο 5,6% μετά από ένα 10μηνο συνεχών αυξήσεων του. Παράλληλα, ο πληθωρισμός στα τρόφιμά φαίνεται ότι έχει κορυφωθεί καθώς επιβραδύνθηκε τον Απρίλιο, αν και παραμένει σε διψήφια επίπεδα.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τα πιο αυστηρά κριτήρια χορήγησης δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης και τη μείωση της ζήτησης δανείων στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της μικρότερης αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ.

--

Φωτογραφία @ΑΡ

Σχετικα αρθρα

ΑΔΜΗΕ: Eντατικά προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

admin

ΗΠΑ: Αισιοδοξία Μπάιντεν για τη συμφωνία επί του χρέους

admin

Τουρκία: Η συνάντηση του Ερντογάν με πρώην «τσάρο» της οικονομίας, με στόχο τους επενδυτές

admin

Κορκίδης: Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία

admin

Βραζιλία: Ο Λούλα υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στους BRICS

admin

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

admin

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

admin

ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 2,46 δισ. σε 35 projects  

admin

ΤΑΙΠΕΔ: 28 διαγωνισμοί για την αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ

fastpath

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

fastpath

ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου συνεδριάζει την Τρίτη για το «ταβάνι» του χρέους

admin