Image default
Πολιτική

Τρία νέα μέτρα από τον Μητσοτάκη: Αύξηση στο επίδομα τέκνων στο Δημόσιο, 150 ευρώ σε κάθε νέο στα 18, νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη ανακοίνωσε από την Ελευσίνα τρία νέα μέτρα που αφορούν τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους δημοσίους υπαλλήλους

Τρία νέα μέτρα που θα αφορούν στη στήριξη νέων, ιδιοκτητών ακινήτων και δημοσίων υπαλλήλων, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε σήμερα με πολίτες στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Το πρώτο μέτρο που εξήγγειλε αφορά τον ΕΝΦΙΑ που συνδέεται με  πολιτικές για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών. 

«Σήμερα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε μια νέα παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ που συνδέεται με  πολιτικές για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και φυσικών καταστροφών. Οποιοδήποτε σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών θα μπορεί να έχει επιπλέον έκπτωση κατά 10%» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ. ετησίως.

Το δεύτερο μέτρο που εξήγγειλε είναι η μονιμοποίηση, όπως είπε, του Freedom Pass. Κάθε νέος θα παίρνει 150 ευρώ, όταν θα γίνεται 18 ετών, για να τα δαπανήσει σε ταξίδια, υπηρεσίες Πολιτισμού ή Αθλητισμού.

«Ένα σημαντικό κομμάτι στήριξης του τουρισμού έχει να κάνει και με εγχώρια ζήτηση Ελλήνων που ταξιδεύουν… π.χ επιτυχία το freedom pass για νέους… Θα δίνουμε ένα τέτοιο εργαλείο 150 ευρώ σε κάθε νέο στα 18 που θα ενηλικιώνεται για να μπορεί να το δαπανήσει σε ταξίδι υπηρεσία πολιτισμού ή υπηρεσία αθλητισμού ώστε να πιάσουν τα χρήματα τόπο σε εγχώριες υπηρεσίες και να πιάσουν τόπο και στον τουρισμό» επισήμανε.

Το μέτρο θα αφορά περίπου 200.000 δικαιούχους ετησίως και το κόστος του ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ κατ’έτος.

Ως τρίτο μέτρο εξήγγειλε την αύξηση στο επίδομα τέκνων για τους δημοσίους υπαλλήλους. «Και στο δημόσιο τομέα,  έχουμε πει ότι από 1/1/2024 θέλουμε να εξορθολογίσουμε το ενιαίο μισθολόγιο αλλά θα κάνουμε παρέμβαση και τα επιδόματα τέκνων. Σήμερα για ένα παιδί είναι 50 ευρώ, θα πάει στα 70 ευρώ. Αλλά προσέξτε για 2 παιδιά είναι πάλι 70. Τα 70 θα γίνουν 120. Και για 3 παιδιά θα πάμε στα 170 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τέσσερα παιδιά το απίδομα από τα 170 ευρώ ανεβαίνει σε 220 ευρώ.

Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση

Πιο συγκεκριμένα τα τρία μέτρα: 

1) Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ’έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ’έτος.
2) Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.
3) Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους,  όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά δλδ από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δυο παιδια σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδια στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.

Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αρχή της συζήτησης στις επενδύσεις. «Εξαρχής στο επίκεντρο της οικονομικής μας πολιτικής ήταν και παραμένουν οι επενδύσεις, ξένες επενδύσεις, εγχώριες, μεγάλες επενδύσεις, μικρές επενδύσεις, διότι μόνο μέσα από τις επενδύσεις μειώνεται η ανεργία και μπορεί τελικά να βελτιωθεί και το επίπεδο των μισθών στη χώρα μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Μίλησε μάλιστα για έναν χώρο εμβληματικό και συμβολικό, αυτό των Ναυπηγείων της Ελευσίνας επισημαίνοντας πως έχει πια ξεκαθαρίσει το επενδυτικό τοπίο, τα ναυπηγεία λειτουργούν και θα προστεθούν και νέες θέσεις εργασίας.

«Μπορούμε να επιτύχουμε μέσα στην επόμενη τετραετία να αυξήσουμε το μέσο επίπεδο των μισθών κατά 25% περίπου, να πάει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ, ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ», τόνισε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας ότι σήμερα η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει ξεπεράσει τελικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της πρώτης τετραετίας.

Μητσοτάκης

Αναφέρθηκε και στον κλάδο της τεχνολογίας όπου επίσης γίνονται σημαντικές επενδύσεις και υπογράμμισε εισαγωγικά όπως είπε ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας.

«Μπορέσαμε και δημιουργήσαμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για μία σοβαρή κοινωνική πολιτική διότι τελικά όλες οι πολιτικές για τις οποίες μιλάμε για την επόμενη τετραετία στηρίζονται πάνω στην οικονομία. Αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται με 3% εκτιμούμε ετησίως δηλαδή με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τότε δεν μπορούμε να παράγουμε πλούτο τον οποίο στη συνέχεια είναι δικιά μας η ευθύνη για το πώς θα τον διανείμουμε», υπογράμμισε.

«Να προσεγγίσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα το μέσο όρο της Ευρώπης παντού», ανέφερε ως πρωταρχικό στόχο, ο πρωθυπουργός. «Το κλειδί για να μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο είναι η γρήγορη ανάπτυξη, φυσικά πάντα σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ αυτά τα οποία ζήσαμε την τελευταία δεκαετία».

Σε ερώτηση για τη δυνατότητα απορρόφησης των ανέργων, από εργαζόμενο των Ναυπηγείων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως πάντα του έκανε εντύπωση πώς μπορεί να έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και να στέλνουμε τα πλοία μας για βασικές επισκευές σε γειτονικές χώρες και επιχειρήσεις με τόση ιστορία και εργαζόμενους που αγαπούν τη δουλειά του να βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας σε συνθήκες αβεβαιότητας.

«Αυτό που έγινε εδώ είναι τόσο σημαντικό γιατί σηματοδοτεί ότι μπορούμε να μπούμε σε κλάδους από τους οποίους νομίζαμε ότι είχαμε βγει ουσιαστικά εδώ και δεκαετίες και να είμαστε ανταγωνιστικοί», τόνισε.

Υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Μητσοτάκης

Μίλησε για το παράδειγμα ενός κλάδου που καταφέραμε να αναστήσουμε και μπορούμε να είμαστε και πρωταγωνιστές. Επεσήμανε ότι με την ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου των ναυπηγείων αλλά και τον υποστηρικτικό κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας μπορούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Σε ερώτηση από επιχειρηματία που δραστηριοποιείται με νέα καινοτόμα start up επιχείρηση στο χώρο της τεχνολογίας ο πρωθυπουργός τόνισε ότι χαίρεται ιδιαιτέρως κάθε φορά που μιλά για το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Μίλησε για τις θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια, να δοθούν περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε αυτούς που θα είναι οι πρώτοι επενδυτές σε μια τέτοια επιχείρηση, για την απλοποίηση των δυνατοτήτων να δίνουν οι επιχειρήσεις δικαιώματα μετοχών στους εργαζόμενους αλλά και τη δημιουργία ενός πλαισίου ώστε μέσα από χρηματοδότηση και τεχνολογία να στηριχθεί αυτό που έχει αρχίσει και γίνεται στη χώρα μας.

Ακολούθησε ερώτηση από μια συνταξιούχο δικαστική υπάλληλο. «Είμαι πολύ περήφανος γιατί καταφέραμε και βάλαμε τάξη στον εξαιρετικά προβληματικό ΕΦΚΑ», είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως έγινε το αυτονόητο.

Υπογράμμισε ότι μένει να λυθούν κάποια ζητήματα με τις επικουρικές συντάξεις κι ένα από τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι το πρόβλημα της μερικής ασφάλισης.

Αναφέρθηκε στον «ατομικό κουμπαρά» και ως προς το τι μπορούν να περιμένουν οι συνταξιούχοι στο εξής ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη ειδικά στους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, με έκτακτη βοήθεια κάθε χρόνο έως ότου η προσωπική διαφορά μέσω των αυξήσεων των συντάξεων σβήσει οριστικά.

Είπε επίσης ότι όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η αύξηση των συντάξεων η οποία βεβαίως συνυπολογίζει και τον πληθωρισμό. Ακόμη μίλησε για πρωτοβουλίες που θα κάνουν πιο ελκυστική τη συμμετοχή των συνταξιούχων στην αγορά εργασίας είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση.

Μητσοτάκης

Σε ερώτηση για τα εισοδήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξε μία ανακούφιση μέσω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά είναι ανάγκη να γίνει κάτι περισσότερο.

«Έχουμε προϋπολογίσει 500 εκατ σε πρώτη φάση για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων», είπε ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στην παρέμβαση που εξήγγειλε για τα οικογενειακά επιδόματα και υπογράμμισε την ανάγκη παρέμβασης και σε άλλα πεδία, όπως τα επιδόματα θέσης που θα αυξηθούν. Επίσης μίλησε για διεύρυνση των πριμ παραγωγικότητας. «Ήδη αρχίσαμε και πειραματιζόμαστε με τέτοια εργαλεία. Το κάναμε στον ΕΦΚΑ», είπε και αναφέρθηκε και στα ειδικά μισθολόγια που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μία διαφορετική ματιά.

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε επίσης να απαντήσει και για το «πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού» για άτομα με αναπηρία. Υπογράμμισε ότι εξαιτίας της εμπειρίας που είχε με τη μητέρα του ήταν πάντοτε ένα προσωπικό στοίχημα να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις ώστε τα άτομα με αναπηρία να μην αισθάνονται πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας και στάθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία της προσβασιμότητας.

Απάντησε επίσης για ζητήματα που αφορούν την επόμενη φάση ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα και για τα κίνητρα που δίνονται για την επιστροφή στη χώρα μας ανθρώπων που σήμερα εργάζονται στο εξωτερικό.

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

Αυγέρη στον ΣΚΑΪ: Εγκαλώ τον κ. Καραμανλή για τα ψέματά του

admin

Καραμανλής στον ΣΚΑΪ: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις – Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις προκριματικές του ευρωψηφοδελτίου

admin

Εκρέμ Ιμάμογλου: Στην πρώτη μας συνάντηση ο Ερντογάν με έβαλε να κάτσω σε σπασμένη καρέκλα

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δείτε live την ανακοίνωσή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Ορκίστηκε στη Θήβα, παίρνει άδεια και θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στου Ψυρρή

admin

Κώστας Αχ. Καραμανλής: Έχω μιλήσει με συγγενείς θυμάτων στα Τέμπη – Θα σταθώ όρθιος και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία ασυλία

admin

Τα κέρδη της αντιπολίτευσης από την πρόταση δυσπιστίας

admin

Απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας – Τι είπαν οι αρχηγοί – Οι συνεχείς διακοπές

admin

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης μοιράστηκε την ευθύνη με τον κ. Καραμανλή

admin

Παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Ανοιχτό το σενάριο κυβερνητικού ανασχηματισμού

admin

Μητσοτάκης: Ουδέποτε υπήρξε εντολή για συγκάλυψη, κοιτώ στα μάτια τους συγγενείς των θυμάτων

admin