Image default
Οικονομία

Εξαγωγές: Πώς κινήθηκαν το πρώτο τρίμηνο ανά κλάδο -Πού στείλαμε τα περισσότερα και πού τα λιγότερα προϊόντα

«Για ακόμη ένα μήνα συνεχίσθηκε η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών, παρόλες τις αντιξοότητες που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία». Αυτό ανέφερε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση σχετικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ και την διατήρηση των ανοδικών τάσεων που καταγράφηκαν το Μάρτιο του 2023 σε όλους τους κλάδους, με μοναδικές εξαιρέσεις τον κλάδο των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (-12,5%) και των Βιομηχανικών (-2,1%).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Μάρτιο το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε στα 2,583 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 1,3%. Ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή σημειώθηκε μείωση του ελλείμματος κατά 238,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή 11,%, ενώ η αντίστοιχη αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 243,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή 11,3% σε σχέση με τον μήνα Μάρτιο 2022.

Σε τριμηνιαία βάση (Ιανουάριος – Μάρτιος 2023) το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου υποχώρησε στα 7,221 δισ. ευρώ, έναντι 8,914 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καταγράφοντας «βουτιά» 19%. Το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση κατά 750 εκατ. ευρώ, δηλαδή 12,0% και το αντίστοιχο μέγεθος χωρίς τα πετρελαιοειδή και τα πλοία παρουσίασε μείωση κατά 718,9 εκατ. ευρώ, δηλαδή 11,6%.

Ανά γεωγραφική περιοχή

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές το Μάρτιο του 2023, παρατηρείται αύξηση των αποστολών προς τις χώρες της Ε.Ε. κατά 9,2% ενώ στάσιμες παρέμειναν προς τις Τρίτες Χώρες (1,1%). Όταν όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές προς τις Χώρες της ΕΕ καταγράφουν αύξηση κατά 10,8% και προς τις Τρίτες Χώρες καταγράφουν άνοδο 17,6%.

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυτό αυξήθηκε κατά δύο σχεδόν μονάδες και άγγιξε το 58,8% έναντι 56,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Αντίστροφη είναι η εικόνα που καταγράφεται για το ποσοστό των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες, που διαμορφώθηκε στο 41,2% έναντι 43,1%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώνεται στο 66,2% και των Τρίτων Χωρών στο 33,8%.

Εξετάζοντας την κατανομή των εξαγωγών για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2023, διαπιστώνεται ότι η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε προς τις Χώρες της ΕΕ (+22,9%) ενώ σχεδόν κατά δώδεκα μονάδες λιγότερο (+11,4%) αυξήθηκε προς τις Τρίτες Χώρες. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές καταγράφουν άνοδο προς τις Χώρες της ΕΕ κατά 12,8% και προς τις Τρίτες Χώρες, κατά 12,6%.

Η πορεία ανά κλάδο

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, το Μάρτιο του 2023 καταγράφονται ανοδικές τάσεις σε όλους τους κλάδους, με μοναδικές εξαιρέσεις τον κλάδο των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (-12,5%) και των Βιομηχανικών (-2,1%).

Πιο συγκεκριμένα, σημαντική ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Τρόφιμα & Ζώα ζωντανά (+22,6%), Χημικά (+11,7%), Μηχανήματα (+20%) και Διάφορα Βιομηχανικά (+11,3%).

‘Ανοδο καταγράφουν και οι εξαγωγές των κατηγοριών Λάδια (+140,9%), με υπερδιπλασιασμό της αξίας τους, Πρώτες Ύλες (+10,4%), Ποτά & Καπνός (+33,8%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές των Εμπιστευτικών Προϊόντων (+2,6%) για το Μάρτιο του 2023.

Εξετάζοντας το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, σημαντική άνοδο καταγράφουν όλες οι μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, με μοναδικές εξαιρέσεις τον κλάδο των Πρώτων Υλών (-4,4%) και των χαμηλών σε αξία εξαγωγών Εμπιστευτικών Προϊόντων (-11,3%).

Αναλυτικότερα, σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές των Πετρελαιοειδών & Καυσίμων (+27,4%), Τροφίμων (+15,7%), Χημικών (+15,5%), Μηχανημάτων (+12,5%), Διαφόρων Βιομηχανικών (+14,5%), Λαδιών (+182,1%), Ποτών & Καπνού (+30,3%), ενώ στάσιμες παραμένουν οι αποστολές των Βιομηχανικών (+0,5%), σε σχέση με το περσινό τρίμηνο.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Eκτός λειτουργίας το δίκτυο POS

admin

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath