Image default
Πολιτική

Ο Τσακαλώτος και οι «53+» του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν πληρωμές σε τοπικά νομίσματα

Την εισαγωγή τοπικών, παράλληλων νομισμάτων  πρότειναν  στις 12 Μαρτίου κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ως  «συμβολή» στη διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση , που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των «53+»  «Commonality» και στην Αυγή, απορρίφθηκε από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν περιελήφθη στο «κυβερνητικό πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι 53+ πρότειναν επίσης την επανακρατικοιποίηση της Εθνικής Τράπεζας, όπως και μία σειρά ανατροπών στη μεταναστευτική πολιτική – για παράδειγμα, την κατάργηση των κλειστών δομών στα νησιά και την αντικατάστασή τους με μικρές, ανοικτές δομές, αλλά και την κατάργηση της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζεται «ασφαλής χώρα». 

Τα παράλληλα νομίσματα
 
Η αναφορά για την έκδοση παράλληλου νομίσματος γίνεται στην εισαγωγή του κειμένου και συνδέεται με επαναδιαπραγμάτευση για την μείωση του δημόσιου χρέους, τη διαγραφή χρεών και την χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης. «Το δημόσιο χρέος θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με σκοπό τη μείωσή του. Η αύξηση της φορολόγησης υψηλών εισοδημάτων θα αποτελέσει μια πηγή πόρων για τη χρηματοδότηση δημόσιων και κοινωνικών πολιτικών. Τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μειωθούν και η βιωσιμότητά τους θα εξετάζεται και θα διαμορφώνεται στο πλαίσιο του τοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

53_
Το επίμαχο απόσπασμα για τα τοπικά, παράλληλα νομίσματα στην πρόταση των 53+

Το κείμενο  τιτλοφορείται «Συμβολή στο κυβερνητικό πρόγραμμα» και υπογράφεται από τον πρώην υπουργό Οικονομικών επι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον πρώην Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την πρώην αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου, πρώην βουλευτές όπως οι Γιώργος Ψυχογιός, Αννέτα Καββαδία, Βασιλική Κατριβάνου, Ειρήνη Αγαθοπούλου και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ . 

Αναλυτικά στο site Commonality που δημοσιεύτηκε το εναλλακτικό πρόγραμμα αναφέρεται πως: «Στη σύνθεση του κειμένου συνέβαλαν τα παρακάτω μέλη και φίλοι του κόμματος που εργάζονται με αφοσίωση πολλά χρόνια στα πεδία του κειμένου: Ειρήνη Αγαθοπούλου, Βάλια Αρανίτου, Ερρίκος Βεντούρας, Αννέτα Καβαδία, Έφη Καλαμαρά, Κώστας Καλωνιάτης, Μαρία Καραμεσίνη, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Όλγα Μπαλαούρα, Χριστίνα Μπαριτάκη, Όλγα Νάσση, Ανδρέας Ξανθός, Χαρά Ματσούκα, Γιάννης Μπασκόζος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Έλενα Παπαδοπούλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Έφη Παρίση, Πέτρος Λινάρδος Ρυλμόν, Μάκης Σαπουτζόγλου, Ινώ Σιώζου, Γιώργος Σταμπουλής, Μιχάλης Σταυρουλάκης, Μανώλης Τερροβίτης, Γιώργος Τοζίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Χρήστος Τσιτσικάς, Θεανώ Φωτίου, Άννα Χατζησοφιά, Στέλλα Ψαρρά, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Τσέκερης, Ερμίνα Κυπριανίδου.

Τη «συναρμολόγηση» των κειμένων ανέλαβαν οι Δημήτρης Τσέκερης, Βασίλης Ρόγγας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος.»

Για την Εθνική Τράπεζα

Στο ίδιο κείμενο γίνεται αναφορά και στην Εθνική Τράπεζα.  Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του κειμένου θεωρούν κυρίαρχο ζητούμενο την δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υποστηρίζοντας πως τον συγκεκριμένο ρόλο μπορεί να παίξει η «Εθνική Τράπεζα». Ωστόσο σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι η κρατικοποίηση της ΕτΕ δεν θα είναι… κρατικοποίηση αλλά «άσκηση δικαιώματος» .

«Με δεδομένη λοιπόν την ολιγοπωλιακή μορφή αγοράς που επικράτησε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι προφανής πλέον η ανάγκη μιας «δημόσιας παρουσίας» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η οποία θα αποτρέψει τις υφιστάμενες «τιμολογιακές» και λοιπές «συντρέχουσες πρακτικές». Κατά συνέπεια, η συγκρότηση ενός «δημόσιου πυλώνα» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο. Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για κρατικοποίηση, απλά γίνεται «άσκηση δικαιώματος»» αναφέρεται χαρακτηριστικά για να προστεθεί σε άλλο σημείο «Με βάση τα παραπάνω στοιχεία αλλά και το στοιχείο ότι στην Εθνική Τράπεζα μοναδικός μέτοχος με ποσοστό μεγαλύτερο του 5% είναι το ΤΧΣ (40,4%), προτείνεται ως στόχο άμεσης προτεραιότητας η επιλογή της Εθνικής Τράπεζας ως δημόσιας τράπεζας».

Κλείσιμο δομών φιλοξενίας μεταναστών

Οι συντάκτες του «μανιφέστου» προτείνουν και μία σειρά ανατροπών στην μεταναστευτική πολιτική. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν: 

· Η διαδικασία Υποδοχής πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό στο Δίκαιο, τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Κατάργηση των Κλειστών υπερδομών – φυλακών στα νησιά. Μικρές ανοιχτές δομές με ανθρώπινες συνθήκες και κανόνες λειτουργίας, γρήγορη διαδικασία ταυτοποίησης και κατάθεσης ασύλου, μεταφορά στην ενδοχώρα και συμφωνίες για μετεγκαταστάσεις στην Ευρώπη.

· Επαναφορά της διοικητικής κράτησης ως έσχατο μέτρο με διάρκεια το πολύ μέχρι 6 μήνες. Συνοριακή διαδικασία με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και διαφανής και αποτελεσματικός έλεγχος των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις.

· Επαναφορά των εγγυήσεων των αιτημάτων ασύλου με αντικειμενική, δίκαιη και εξατομικευμένη εξέταση, χωρίς εκπτώσεις και στους δύο βαθμούς της διοικητικής διαδικασίας. Κατάργηση της ΚΥΑ με την οποία η Τουρκία θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα για 5 εθνικότητες, διάταξη που απορρίπτει μαζικά και a priori αιτήσεις ασύλου χωρίς να μπει καν στην ουσία.

· Επαναφορά της άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους για όσους, αν και απορρίπτονται και στους δύο βαθμούς του ασύλου, όπως η περίπτωση Σαϊντού, και οι Δικαστές των Επιτροπών της Αρχής Προσφυγών κρίνουν ότι τυχόν επιστροφή τους, θα τους έθετε σε κίνδυνο ή ότι έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα.

· Ένα σύστημα Κοινωνικής Ένταξης με ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, όπως είχε αποτυπωθεί στην Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Με αιχμές την «κατάκτηση» της διαπολιτισμικότητας, τη δημιουργία και διατήρηση μιας ανοιχτής κοινωνίας η οποία θα σέβεται την διαφορετικότητα. Με δικαιώματα και υποχρεώσεις για τα όλα τα άτομα που διαμένουν σε αυτήν, εξασφαλίζοντας έτσι την κοινωνική συνοχή.

· Κατάργηση των ταξικών περιορισμών διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας με πολιτογράφηση, όπως είναι το σταθερό εισόδημα και η σταθερή εργασία για τα τελευταία έτη, γεγονός που αποκλείει χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται για δεκαετίες στη χώρα. Ιθαγένεια για όσα παιδιά γεννιούνται στη χώρα από γονέα που διαμένει νόμιμα σε αυτή, με στόχο τη σταδιακή μετάβαση από το δίκαιο του αίματος στο δίκαιο του εδάφους».

Ειδήσεις σήμερα:

Τύρναβος: Σύλληψη τεσσάρων ανήλικων μετά την καταγγελία 22χρονης για ομαδικό βιασμό

Θεσσαλονίκη: Κάναμε γκράφιτι λένε οι κουκουλοφόροι μετά την καταδίωξη στις ταράτσες

Youth Pass: Επιταγή 150 ευρώ σε κάθε νέο που γίνεται 18 ετών – Πού θα χρησιμοποιείται

Σχετικα αρθρα

Εκλογές 2023 – ΝΔ: Ας απαντήσει ο Τσίπρας αν θα κρατήσει τους δύο βουλευτές που ελέγχονται από το τουρκικό προξενείο

admin

Η Εύα Καϊλή επέστρεψε στα social media

admin

Καϊλή στη «Liberation»: «Είχα παραλύσει από τον φόβο – Εμπιστεύτηκα απόλυτα τον Τζόρτζι»

admin

Μητσοτάκης στο ΘΕΜΑ: Μόνο ισχυρές κυβερνήσεις κάνουν μεγάλες αλλαγές

admin

Καϊλή στη Liberation: Είχα παραλύσει από τρόμο -Εμπιστεύτηκα απόλυτα τον Τζόρτζι

admin

Διάνα Βουτυράκου: Το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων ανέδειξε την προχειρότητα του δήθεν ψηφιακού κράτους της ΝΔ

admin

Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο μείωσης των έμμεσων φόρων – Ντεμοντέ δεν είναι η προστασία πρώτης κατοικίας αλλά η κοινωνική λεηλασία

admin

Ανδρουλάκης: Αγωνιζόμαστε από άκρη σε άκρη για να πάρει η Κρήτη το πολιτικό χρώμα που της ταιριάζει

admin

Μητσοτάκης: Πρόβλημα η παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου στη Ροδόπη

admin

Εκλογές 25ης Ιουνίου: 44 κόμματα δήλωσαν συμμετοχή – Ανάμεσά τους το κόμμα του Κασιδιάρη

admin

Τάσος Χατζηβασιλείου για Οζγκιούρ Φερχάτ: «Ποιοι παίζουν παιχνίδια με τη μειονότητα;»

admin

Εκλογές 2023 – Κουτσούμπας: O ελληνικός λαός δεν χρειάζεται μια αντιπολίτευση «μούφα»

admin