Image default
Ευρώπη

Ώρα μηδέν για το χρέος των ΗΠΑ: Την Τρίτη η συνάντηση Μπάιντεν – Μακάρθι

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι του Κογκρέσου πρόκειται να καθίσουν αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσουν να επιλύσουν την τρίμηνη αντιπαράθεση σχετικά με το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων και να αποφύγουν μια καταστροφική χρεοκοπία πριν από το τέλος Μαΐου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί τους νομοθέτες να αυξήσουν το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης χωρίς όρους. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έχει δηλώσει ότι η αίθουσα δεν θα εγκρίνει καμία συμφωνία που δεν βάλει «κόφτη» στις δαπάνες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Μακάρθι για πρώτη φορά από την 1η Φεβρουαρίου, με τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και τον κορυφαίο Ρεπουμπλικάνο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

Οι αναλυτές δεν αναμένουν άμεση συμφωνία για την αποτροπή μιας ιστορικής χρεοκοπίας, η οποία, όπως έχει προειδοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούσε να επέλθει ήδη από την 1η Ιουνίου. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια χρεοκοπία πιθανότατα θα έστελνε την αμερικανική οικονομία σε βαθιά ύφεση με εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη.

Αλλά η έναρξη ενεργών συνομιλιών θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών που την περασμένη εβδομάδα ανάγκασαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πληρώσει τον υψηλότερο τόκο που έχει πληρώσει ποτέ για έκδοση χρέους ενός μήνα.

Εξωτερικοί παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενες δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις και ομάδων πίεσης επιχειρήσεων, έχουν παρουσιάσει μια σειρά πιθανών συμβιβασμών που περιστρέφονται κυρίως γύρω από την παράταση του ανώτατου ορίου χρέους μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, ενώ παράλληλα παγώνουν τις δαπάνες.

Τα νομοθετικά αδιέξοδα δεν είναι κάτι καινούργιο στις με βαθιές κομματικές διαιρέσεις, όπου οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν ελέγχουν τη Γερουσία με δύο ψήφους διαφορά.

Αλλά το διακύβευμα της αντιπαράθεσης για το όριο του χρέους είναι πολύ υψηλότερο από τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό που έχουν προκαλέσει μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τρεις φορές την τελευταία δεκαετία.

- Reuters

Διαβάστε ακόμη

Γέλεν: Δεν υπάρχουν καλές εναλλακτικές για το θέμα του χρέους

Σχετικα αρθρα

Ερντογάν: Το πιο επείγον ζήτημα ο πληθωρισμός- «Θα πέσει, όπως τα επιτόκια»

admin

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin