Image default
ALPHA BANK

Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Πρώτη μας προτεραιότητά η διανομή μερίσματος το 2024

Σταθερά προσηλωμένη στη διανομή μερίσματος το 2024 -από τα κέρδη του 2023- παραμένει η Alpha Bank, σε στενή συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, όπως διαμήνυσε ο CEO της τράπεζας, Βασίλειος Ψάλτης κατά τη σημερινή ενημέρωση των αναλυτών.

Προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Επόπτη στις αρχές του επόμενου έτους, η τράπεζα θα εφαρμόσει payout ratio 20% από τα φετινά κέρδη, διαβεβαίωσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, “το κλειδί είναι η πειθαρχία”.

Σε ό,τι αφορά στα ισχυρά έσοδα από τόκους και προμήθειες (ΝΙΙ) το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο κ. Ψάλτης δήλωσε ότι “επωφελούμαστε από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά στηριζόμαστε στις δικές μας ενέργειες”, τόσο σε επίπεδο εμπορικής στρατηγικής όσο και βελτιστοποίησης του κόστους. “Το 2022 ήταν μια φανταστική χρονιά για εμάς”, παραδέχθηκε. Στο α’ τρίμηνο του 2023 η τράπεζα σημείωσε αύξηση 51% σε ετήσια βάση και 6,4% σε τριμηνιαία, κυρίως χάρη στην τραπεζική ιδιωτών.

Συνολικά για το έτος, η διοίκηση αναμένει η μεταβολή σε επίπεδο NII να μην ξεπεράσει τα επίπεδα του 15% κυρίως λόγω της αλλαγής του μείγματος των καταθέσεων υπέρ των προθεσμιακών καταθέσεων οι οποίες αναμένεται -από 20% του συνόλου όπου ανέρχονται σήμερα- να αγγίξουν το 45% στα τέλη του 2023.

Μεταξύ των κυρίαρχων τάσεων που ξεχωρίζει η διοίκηση της Alpha Bank για το α’ τρίμηνο είναι και η πρόωρη αποπληρωμή των corporate δανείων – μια τάση που συνεχίστηκε εν μέσω της επιθετικής ανόδου των επιτοκίων σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας. Πιο έντονα παρατηρείται η συγκεκριμένη τάση στους κλάδους της ενέργειας, των ξενοδοχείων και της ναυτιλίας. Ο CEO της Alpha Bank εκτιμά πάντως ότι η τάση θα αντιστραφεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οδηγώντας σε καθαρή πιστωτική επέκταση σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η διοίκηση εμφανίστηκε καθησυχαστική υπογραμμίζοντας ότι, όχι μόνο δεν παρατηρείται επιδείνωση των ροών NPEs, αλλά ο δείκτης μειώνεται διαρκώς αγγίζοντας πλέον το 7,6%. Για το τέλος του 2023, ο στόχος είναι να μειωθεί κάτω από τα επίπεδα του 7%, ωστόσο, αναμένεται η διοίκηση της Alpha να παρέχει ακόμη πιο φιλόδοξη στοχοθεσία τον Ιούνιο.

Κλείνοντας, ο κ. Ψάλτης προανήγγειλε τη διεξαγωγή Investor Day στις 7 Ιουνίου, όπου η διοίκηση αναμένεται να παρέχει επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τους στόχους της τράπεζας για το 2023.

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Οι μισθολογικές αυξήσεις καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του πληθωρισμού

admin

Alpha Bank: Η Δυναμική της Οικονομικής Μεγέθυνσης το 2023 και το 2024

admin

Alpha Bank: Ψήφος εμπιστοσύνης επενδυτικών οίκων στους νέους στόχους κερδοφορίας

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτικών οίκων στους νέους στόχους κερδοφορίας της Alpha Bank

admin

Ημέρα της Γυναίκας: Η Alpha Bank προωθεί στην πράξη τη γυναικεία ενδυνάμωση

admin

Alpha Bank: Κέρδη 780 εκ. € το 23 +95%

admin

Alpha Bank: Ιδιαίτερα θετικές οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον Τουρισμό – Ποιες οι προκλήσεις

admin

“Αλφαβητάρι Οικονομικών”: Το πρόγραμμα IQonomy της Alpha Bank για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό παιδιών και εφήβων

admin

Alpha Bank: Οι θετικές προοπτικές του ελληνικού τουρισμού το 2024 και οι προκλήσεις

admin

Digital Finance Awards: Ψηφιακή τράπεζα της χρονιάς η Alpha Bank

admin

Χρηματοδότηση της Future Plans by TEXKA από Alpha Bank και ΤΑΑ

admin

Αποχώρηση του Ν. Χρυσανθόπουλου από τη θέση του Chief of Corporate Center του Ομίλου Alpha Bank

admin