Image default
Οικονομία

ΗΠΑ: Το «φάντασμα» του 2007 για τις τραπεζικές μετοχές – «Kόκκινος» συναγερμός για αγορά και οικονομία

Μετά την κρίση του 2008 χρειάστηκε τουλάχιστον μία 10ετία για να επιστρέψει ο τραπεζικός δείκτης S&P 500 στα επίπεδα του 2007.

Το selloff των τραπεζικών μετοχών στις ΗΠΑ απειλεί να επιφέρει μεγαλύτερο πόνο τόσο για την Wall Street όσο και για την ευρύτερη αμερικανική οικονομία.

Με την κατάρρευση της First Republic Bank να επιδεινώνει τους φόβους για την αξιοπιστία των μικρομεσαίων τραπεζών, οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στις χρηματοπιστωτικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη του S&P 500 να κατακρημνίζεται στα επίπεδα του 2007, που αποτέλεσε έτος – καμπής και χαρακτηριστικό «καμπανάκι». Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης, πρέπει να τονιστεί ότι μετά τη κρίση του 2008 χρειάστηκε τουλάχιστον μία δεκαετία για την επιστροφή στο εν λόγω όριο, καθώς η ανάκτηση των απωλειών του 2007 επιτεύχθηκε τον Ιανουάριο του 2021.

Κίνδυνος να κλείσουν οι στρόφιγγες

Εάν χαθεί εκ νέου αυτό το κρίσιμο ορόσημο, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει μια γενικευμένη χρηματοπιστωτική αναταραχή, με επιπτώσεις σ’ όλο το αμερικανικό ταμπλό, διότι θα μπορούσε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στις τράπεζες να διατηρήσουν κεφάλαια και να μειώσουν τον δανεισμό, σε μια οικονομία που ήδη κινδυνεύει από ύφεση μετά τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων της Fed τους τελευταίους 14 μήνες, σύμφωνα με τον Τζιμ Ρόπελ, ιδρυτή και διευθυντή του hedge-fund, Roppel Capital Management. «Δεν μπορείς να έχεις μια bull market αν οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν», τονίζει ο Ρόπελ στο -.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί τα στοιχήματα κόστους χρήματος «παίζονται» και προς πάνω και… προς τα κάτω

Άγρια Εβδομάδα

Η ανησυχία για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος ανάγκασε τους επενδυτές να προβούν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμη και μετά το rebound της Παρασκευής, πολλές τράπεζες παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος σε επίπεδο πενθημέρου, με την PacWest να κατρακυλάει κατά 43% και τη Western Alliance κατά 27%.

Μάλιστα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη τραπεζική αναταραχή θα μπορούσε να περιορίσει τη δανειοδοτική δραστηριότητα καθώς, πρακτικά οι traders στοιχηματίζουν ότι οι συνέπειες της εν εξελίξει κρίσης θα αναγκάσουν τη Fed να επιταχύνει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ελέω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού. Άλλωστε, κερδίζουν έδαφος τα στοιχήματα ότι η Fed -η οποία μόλις έδειξε ότι η αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης μπορεί να είναι η τελευταία της- ώστε να τονώσει την οικονομία.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προσεκτικές διατυπώσεις Πάουελ (Fed) για τα επιτόκια: Τα στοιχεία θα κρίνουν την πορεία – Υψηλός ο πληθωρισμός

Η άνοδος κατά 1,9% στον S&P κατάφερε μόνο να περιορίσει τις συνολικές απώλειες, με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν 2,7% στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις. Ο Σκοτ Κόλιερ, εκτελεστικός διευθυντής της Advisors Asset Management, δήλωσε στο - ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να υποχωρήσει έως τις 3.600 μονάδες ή ακόμη και χαμηλότερα. Την Παρασκευή έκλεισε στις 4.136 μονάδες. Μέσα στο 2023, όπως είναι γνωστό, έχουν καταρρεύσει τέσσερις διαφορετικές τράπεζες στις ΗΠΑ, ως απόρροια των ζημιών σε επενδύσεις ομολόγων αλλά και της τάχιστης μείωσης των καταθέσεων.

Σχετικα αρθρα

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin

Βιομηχανία: Συνωστισμός deal για «πράσινo» ρεύμα – «Λευκός καπνός» ΔΕΗ με Viohalco και ΤΙΤΑΝ

admin

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

admin

Π. Τσακλόγλου: Επιλέγουν τις χαμηλές εισφορές, που όμως οδηγεί σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο στο μέλλον

admin

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό – Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

admin

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα – Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

admin

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες – Οι «πονοκέφαλοι»

admin

Από 15… κόσκινα οι επαγγελματίες που αμφισβητούν τα τεκμήρια

admin

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

admin

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

admin

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin

Χ. Θεοχάρης: Η οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

admin