Image default
Ευρώπη

«Μπορεί να κλάψουν στο Zoom μαζί σας, αλλά το χαρτί απόλυσης θα σας το δώσουν»

“Μπορεί να κλάψουν στο Zoom μαζί σας, αλλά το χαρτί απόλυσης θα σας το δώσουν». Με αυτήν την χαρακτηριστική φράση,  η Phoebe Gavin, σύμβουλος σε θέματα εργασίας και διοίκησης εξηγεί γιατί  -ανεξάρτητα από το πόσο καλή σχέση έχετε με το διευθυντή σας-  δεν είναι γενικά η καλύτερη ιδέα να είστε φίλοι μαζί του. Αυτό συμβαίνει επειδή μια προσωπική σχέση μπορεί να κάνει τα πράγματα περίπλοκα όταν μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις».

«Αν το αφεντικό του… αφεντικού σας του πει: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να απασχολούμε τον φίλο σας, πρέπει να τον απολύσετε, ξέρετε τι θα κάνει; Θα σας απολύσει»,  λέει η Gavin στο CNBC Make It.

«Κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται σκληρό, αλλά πρόκειται απλώς για δουλειά”, εξηγεί η ίδια. Οι επικεφαλής στον εργασιακό χώρο είναι υπεύθυνοι για τις αποδόσεις των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της δικής σας».

Από την άλλη οι φιλίες από πάνω προς τα κάτω ενοχλούν τους συναδέλφους καθώς μπαίνουν υποψίες για μεροληψία.

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι, σε κάποιο βαθμό, οι εργαζόμενοι που είναι φίλοι με τους εργοδότες ή τους προϊσταμένους τους τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης σε σύγκριση με εκείνους που τηρούν καθαρά επαγγελματικές σχέσεις, σύμφωνα με έρευνα της Spherion του 2015 που δημοσιεύθηκε στο Franchise.com. Από αυτούς τους εργαζόμενους, το 56% λέει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι λαμβάνουν περισσότερη προσοχή και το 52% λέει ότι έχουν πιο ευέλικτα ωράρια.

Γενικότερα, πέρα από τις κατηγορίες για ευνοιοκρατία, οι φιλίες μεταξύ αφεντικών και εργαζομένων έχουν την προδιάθεση να προκαλέσουν προβλήματα, προσθέτει η Gavin. «Κάποια στιγμή θα έρθει η στιγμή που αυτά τα δύο συμφέροντα θα έρθουν σε σύγκρουση», λέει. Η επιθυμία τους να κάνουν το σωστό για εσάς θα έρθει σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη δουλειά τους».

Για να αποφύγετε την “αμηχανία” που μπορεί να προκύψει από αυτό, επιλέξτε να «αναπτύξετε μια καλή, σχέση με το αφεντικό σας , αλλά όχι να γίνετε κολλητοί», προσθέτει.

«Ξεκινήστε με την ανάλυση της εταιρικής κουλτούρας και καθορίστε τα όρια στην επαφή σας με τον προϊστάμενό σας. Επειδή όλοι οι άλλοι είναι χαλαροί μαζί του και μιλάνε για το πώς ξεφαντώσανε το Σαββατοκύριακο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε κι εσείς».

Η σχέση σας με τον προϊστάμενό σας θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στο να κάνετε τη δουλειά σας, «όχι στο πόσο καλά ταιριάζουν οι προσωπικότητές σας», προσθέτει.

Το παράδειγμα του…cupcake

Η Gavin χρησιμοποιεί ένα… cupcake ως παράδειγμα για το πώς πρέπει να μοιάζουν αυτές οι αλληλεπιδράσεις.

«Το κέικ, είναι να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Η επικάλυψη, είναι να συνεργάζεστε γενικά με τρόπο που να αισθάνεστε άνετα ο ένας με τον άλλον».

Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι σημαντικές στον εργασιακό χώρο, αλλά «δεν μπορούν να αποτελούν το θεμέλιο της επαγγελματικής σας σχέσης με το αφεντικό σας ή τους συναδέλφους σας», λέει τέλος. «Το θεμέλιο πρέπει να είναι η απόδοσή σας».

Σχετικα αρθρα

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Τρεις συλλήψεις υπόπτων στην Γερμανία για κινεζική τεχνολογική κατασκοπεία

admin

Ντούντα: «Έτοιμη» να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα η Πολωνία

admin

Το Ευρωκοινοβούλιο επικυρώνει σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

«Παραμερίστε, τράπεζες»: Γιγαντιαία funds κυβερνούν τώρα τη Wall Street

admin

«Πέφτουν στα ναρκωτικά» για να κάνουν…καριέρα – Μια επικίνδυνη μόδα μεταξύ εργαζομένων και στελεχών

admin

ΕΕ: Πτώση στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων τον περασμένο Μάρτιο

admin