Image default
Οικονομία

Ξεκινά η δράση «ΦΟΡΤΙΖΩ ΠΑΝΤΟΥ»-Πώς θα δοθεί η επιδότηση

Ξεκινούν οι επιδοτήσεις για τις υποδομές φόρτισης μέσω της δράσης «ΦΟΡΤΙΖΩ ΠΑΝΤΟΥ».

Ξεκινούν οι επιδοτήσεις για τις υποδομές φόρτισης μέσω της δράσης «ΦΟΡΤΙΖΩ ΠΑΝΤΟΥ» η οποία έχει στόχο την εγκατάσταση περισσότερων από 8.000 δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Οι αιτήσεις υπαγωγής στη δράση θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά (από τις 11 Μάϊου 2023 έως την 31η Δεκεμβρίου 2023) μέσω του πληροφοριακού συστήματος της επίσημης διαδικτυακής πύλης της δράσης (https://fortizopantou.gov.gr).

Η δαπάνη του προγράμματος για τα έτη 2022 – 2024 ανέρχεται σε 79.790.000 και δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός είναι συγκεκριμένος ανά Περιφέρεια και ανά κατηγορία, οι αιτήσεις υπάγονται στη βάση άμεσης αξιολόγησης κατά χρονική προτεραιότητα (first come – first served), και μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του προγράμματος, αντικείμενο είναι η παροχή οικονομικών κινήτρων για την προμήθεια και εγκατάσταση δημοσίως προσβάσιμων σταθμών φόρτισης Η/Ο, που τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από Α.Π.Ε., σε βασικές αστικές και περιαστικές τοποθεσίες και σημεία ενδιαφέροντος (όπως αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους, λιμένες και χώρους στάθμευσης), με σκοπό την ανάπτυξη της σχετικής αγοράς.

Μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν έως και σε ποσοστό 70% ιδιωτικοί φορείς μεταξύ των οποίων πρατήρια καυσίμων, σούπερ μάρκετ ή εμπορικά κέντρα ώστε να εγκαταστήσουν σημεία ταχείας και υπερταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα, δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική Επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή καταβολής της ενίσχυσης δηλαδή εμπορικές εταιρείες και ατομικές επιχειρήσεις, Συνεταιρισμοί, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.), Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, Δημόσιες και Δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς τους πρόσβασης στο Taxisnet, να καταχωρίσουν τα στοιχεία της νομικής οντότητας που εκπροσωπούν και να επισυνάψουν τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Κάθε αίτηση, εφόσον υποβληθεί, αποκτά μοναδικό ψηφιακό κωδικό αριθμό ενώ οι αιτούμενοι έχουν τη δυνατότητα, μετά από την υποβολή της αίτησης και πριν την έγκριση της επιδότησης να την τροποποιήσουν. Για την έγκριση ή της απόρριψης της αίτησης, η ενημέρωση γίνεται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (-).

Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος ή διαφωνίας του ενδιαφερομένου με το ποσό της επιδότησης. Μπορεί να υποβληθεί ένσταση μέσα από την εφαρμογή εντός 5 εργάσιμων ημερών, από την γνωστοποίηση της απόφασης απόρριψης ή ένταξης στο πρόγραμμα.

Σε τι στάδιο βρίσκεται η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε πριν από λίγες ημέρες μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, η Ελλάδα καταγράφει πρόοδο στην ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης. Από τους 1.300 δημόσια προσβάσιμους φορτιστές πριν από 4-5 χρόνια, σήμερα έχουμε τον διπλάσιο αριθμό αλλά για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης θα πρέπει να λυθεί το θέμα των υποδομών και να γίνει σωστή προτεραιοποίηση.

Πλέον ένα στα 10 αυτοκίνητα που ταξινομούνται είναι ηλεκτρικά, κάτι που καταδεικνύει τη διευρυνόμενη αποδοχή του κόσμου ενώ αξιόλογο ενδιαφέρον καταγράφει και το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΝ, μέσα σε οκτώ μήνες έχουν υποβληθεί περίπου 17.000 αιτήσεις, ενώ στον προηγούμενο κύκλο, για να φθάσει το πρόγραμμα σε αυτό τον αριθμό είχαν περάσει 18 μήνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 30% των αιτήσεων αφορά σε ηλεκτρικά οχήματα, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα όπου πρωτοστάτησαν τα ηλεκτρικά ποδήλατα, το 32% σε δίκυκλα/τρίκυκλα και το 30% σε ηλεκτρικά ποδήλατα.

Σχετικα αρθρα

Τουρισμός: Τα σήματα για το καλοκαίρι από τις αφίξεις τριμήνου

admin

Βρετανία: Πώς «βοηθά» τη Μόσχα στον πόλεμο κατά του Κιέβου

admin

Μπαράζ νέων Αμοιβαίων στην αγορά, που «κοντραρουν» τις καταθέσεις

admin

Ξεκινά η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, ενδιαφέρον από Ρουμανία

admin

Οι επόμενες καλές ειδήσεις που περιμένει η ελληνική οικονομία – Ορόσημο το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ.

admin

Η καταβολή Δώρου Πάσχα και τριετιών στο επίκεντρο ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας

admin

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι κωδικοί «εφιάλτης» στο Ε1

admin

Σταμπουλίδης: Πρωτόγνωρο έργο για τα ελληνικά δεδομένα το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ

admin

Καβαλάκης για ΑΙΓΙΣ: Πρόγραμμα – σταθμός για την Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα

admin

Ποιοι επένδυσαν στο 30ετές ομόλογο της Ελλάδας

admin

Κομισιόν: Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για παραλείψεις στην νομοθεσία περί «παθητικής δωροδοκίας» και «δημόσιου λειτουργού»

admin

Γαλλοϊταλικός άξονας υπέρ Ντράγκι στο τιμόνι της Κομισιόν – Το σενάριο που «ξαναζεσταίνεται»

admin