Image default
Διεθνή

Στέψη Βασιλιά Καρόλου: Η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων έκανε προπόνηση για να σηκώσει σπαθί στην τελετή

Πολλά ήταν τα εντυπωσιακά αντικείμενα που είχαν  τον δικό τους ρόλο στην φανστασμαγορική τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου στην Αγγλία. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η ολόχρυση άμαξα που μετακινεί τον μονάρχη, όπως και το στέμμα που φορά πλέον ο Κάρολος με το τεράστιο διαμάντι. 

Ένα ακόμη εντυπωσιακό αντικείμενο που «έλαβε μέρος» στην τελετή ήταν το «Sword of State» που στην στέψη του Καρόλου κουβάλησε η Πένυ Μαίρη Μόρντοντ.  Είναι πολιτικός και στρατιωτικός, που υπηρετεί ως Ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου και ως Λόρδος Πρόεδρος του Μυστικού Συμβουλίου της Αυτού Μεγαλειότητας, από τον Σεπτέμβριο του 2022, υπό την κυβέρνηση της Λιζ Τρας, και σήμερα υπηρετεί υπό την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Penny Mordaunt told me she had been doing press-ups to prepare for carrying the sword.
And had her outfit made specially, with the gold braiding based on the traditional privy council court dress – but wanted something actually designed for a woman pic.twitter.com/dfH0I0xE1q

— Matt Chorley (@MattChorley) May 6, 2023

Για την ίδια δεν ήταν εύκολο να κουβαλήσει το τεράστιο σπαθί μήκους 1,21μ. που ζυγίζει σχεδόν 3,5 κιλά μέσω μιας βάσης που στηριζόταν γύρω από τον λαιμό της. Η ίδια είχε εκμυστηρευτεί πριν μερικές ημέρες πως έκανε ειδική προπόνηση με πολλά πους απς για να είναι έτοιμη για αυτή την δύσκολη διαδικασία. 

To εντυπωσιακό Sword of StateΤο σπαθί έχει ευρεία, ευθεία, επίπεδη, δίκοπη ατσάλινη λεπίδα με χαραγμένη διακόσμηση και σταυροειδή ασημένια λαβή, με τις λαβές σε σχήμα λιονταριού και μονόκερου, με ένα fleur-de-lis στο μπροστινό μέρος του μπλοκ των λαβών και ένα τριαντάφυλλο στο πίσω μέρος.

Το ξύλινο θηκάρι είναι καλυμμένο με βελούδο και εφαρμοσμένα ασημένια επιχρυσωμένα εμβλήματα που περιλαμβάνουν ένα τριαντάφυλλο, γαϊδουράγκαθο, άρπα, βασιλικά λιοντάρια και το οικόσημο του Γουλιέλμου Γ’.

Αυτό το σπαθί, γνωστό ως Κρατικό Σπαθί, παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν από τον μονάρχη μετά τη στέψη, στη θέση του Σπαθιού της Προσφοράς (το οποίο φυλασσόταν μαζί με τα βασιλικά στο Αββαείο), για όλες τις επίσημες περιστάσεις.

Η λαβή του σπαθιού και τα διακοσμητικά εμβλήματα στη θήκη δείχνουν ότι προοριζόταν να μεταφέρεται με την αιχμή προς τα πάνω. Δύο κρατικά σπαθιά κατασκευάστηκαν για τον Κάρολο Β’ – το πρώτο το 1660 και αυτό το 1678. Περιγράφεται ως “ένα νέο κρατικό σπαθί, εξαιρετικά σφυρηλατημένο, εγχάρακτο και επίχρυσο”.

Το σπαθί του 1660 χρησιμοποιήθηκε όταν ο Κάρολος Β’ παρευρισκόταν στο Κοινοβούλιο, ενώ το παρόν παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε σε άλλες επίσημες περιστάσεις, όπως η τελετουργική δημιουργία των Ιπποτών του Λουτρού.

Η θήκη φέρει το οικόσημο του Γουλιέλμου Γ’ και χρονολογείται από τη στέψη του. Το σπαθί του 1660 δεν υπάρχει πλέον, αλλά αυτό παρέμεινε μεταξύ των βασιλικών στον Πύργο του Λονδίνου. Χρησιμοποιείται ακόμη περιστασιακά σε εκδηλώσεις όπως η ενθρόνιση του πρίγκιπα της Ουαλίας το 1969 και η τελετή για την Ημέρα της Επανάστασης στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου το 1995.

Οι ειδήσεις σήμερα

«God Save the King» – Ο βασιλιάς Κάρολος φέρει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου

Τρίκαλα: Πώς «έσβησε» η 15χρονη – Κάναμε τα πάντα για να τη σώσουμε, λέει ο διοικητής του νοσοκομείου

Κέιτ Μίντλετον: Φόρεσε στη στέψη του βασιλιά Καρόλου τα σκουλαρίκια της πριγκίπισσας Νταϊάνα για να την τιμήσει

Σχετικα αρθρα

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Πάνω από 1 δισ. δολάρια το κόστος, λίγοι είχαν ασφαλίσει σπίτια και αυτοκίνητα

admin

Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν – Guardian: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα – Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

admin

Ο Σόιμπλε περιγράφει την ελληνική κρίση – Σε ένα κορδόνι κρεμόταν η ζωή μου, το ευρώ και το μέλλον της Ευρώπης

admin

Aνάλυση Le Figaro: Το Ιράν «βοηθά» το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα

admin

Telegraph για το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν: Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει

admin

Σε δίκη Γερμανός ακροδεξιός πολιτικός για τη χρήση ναζιστικού συνθήματος

admin

Ιταλία-G7: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους απέναντι στην Κίνα

admin

Ιρλανδία: Δικαστήριο δικαίωσε τους συγγενείς των νέων που σκοτώθηκαν από πυρκαγιά σε κλαμπ, 43 χρόνια μετά

admin

Reuters: Ποιες οι δυνατότητες αεράμυνας του Ισραήλ και ποιες της Τεχεράνης

admin

Ψευδοκράτος: Παράδειγμα και για εμάς η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης

admin

O Πολωνός πρόεδρος Ντούντα είχε ιδιωτική συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη

admin

To Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και ζητεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση

admin