Image default
Ευρώπη

Χρηματισμός από τη Σαουδική Αραβία Ολλανδών επιστημόνων

Δύο Ολλανδοί επιστήμονες χρηματίστηκαν για να δηλώσουν ψευδώς ως κύριο ινστιτούτο τους το Πανεπιστήμιο King Saud University (KSU) με έδρα το Ριάντ, αναφέροντας το πρώτο σε τρεις δημοσιεύσεις το χρόνο, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Volkskrant, που εξέδωσε το δημοσίευμα, οι Ολλανδοί επιστήμονες είχαν λάβει ηλεκτρονικά μηνύματα από αξιωματούχους του KSU, προσφέροντάς τους 70.000 ευρώ ετησίως και 50.000 ευρώ σε πρόσθετα κονδύλια για τα έργα τους.

Αναφέροντας το KSU ως κύριο εργοδότη τους, το πανεπιστήμιο θα ανέβαινε στην περίφημη κατάταξη της Σαγκάης -μια κατάταξη των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο- ενώ το αρχικό πανεπιστήμιο των επιστημόνων θα βυθιζόταν.

«Ξέρω ότι είναι μια γκρίζα ζώνη, στα όρια, και καταλαβαίνω ότι υπάρχουν συνάδελφοι που θα προτιμούσαν να μην το κάνουν», δήλωσε ο Vincenzo Fogliano, καθηγητής τεχνολογίας τροφίμων στο Wageningen University & Research (WUR).

Ήταν ο ένας από τους δύο καθηγητές που ήταν μέρος της συμφωνίας.

«Αλλά συμβαίνουν πολύ χειρότερα πράγματα στον ακαδημαϊκό χώρο. Εκτός αυτού, μπορείς να πληρώσεις για την έρευνα και τους διδακτορικούς φοιτητές με αυτά τα χρήματα. Επομένως, νομίζω ότι έχει αξία».

Παρά το γεγονός ότι ο Fogliano δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο της πατρίδας του έδωσε το πράσινο φως για τη συνεργασία με το KSU, εκπρόσωπος του WUR δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS ότι το πανεπιστήμιο ξεκίνησε εσωτερική έρευνα.

«Αν αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια ότι επιστήμονες από το πανεπιστήμιό μας έκαναν αυτή τη συμφωνία, παίρνουμε αποστάσεις από αυτήν», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο άλλος επιστήμονας που αποδέχθηκε την προσφορά της Σαουδικής Αραβίας ήταν ο ομότιμος καθηγητής της βιοποικιλότητας των μυκήτων Teun Boekhout. Δήλωσε ότι τα «σημαντικά χρήματα» από το σαουδαραβικό ίδρυμα του επέτρεψαν να συνεχίσει το ερευνητικό του έργο ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του ως καθηγητής.

Ο Ολλανδός υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών Robbert Dijkgraaf (D66/Renew) επέκρινε τη συνεργασία των καθηγητών με τη Σαουδική Αραβία.

«Θεωρώ εξαιρετικά επιλήψιμο όταν επιστήμονες στην Ολλανδία συνεργάζονται σε έργα όπου αναγράφουν ψευδώς ένα ξένο πανεπιστήμιο ως πρώτο εργοδότη τους», έγραψε στο Twitter.

«Πουλάνε τα ολλανδικά πανεπιστήμια (τον πραγματικό τους εργοδότη), υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Οι επιστήμονες δεν πρέπει να επιτρέπεται να πωλούν την ακαδημαϊκή τους ακεραιότητα για χρήματα», πρόσθεσε.

Η έκθεση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η El Pais ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία είχε επίσης προσεγγίσει Ισπανούς επιστήμονες με παρόμοια προσφορά, με 11 επιστήμονες να την αποδέχονται πέρυσι.

Σχετικα αρθρα

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin

Αποτυχία του ΕΛΚ να ανατρέψει το όργανο δεοντολογίας της ΕΕ

admin

Όρμπαν, Μοραβιέτσκι σχεδιάζουν ανασχηματισμό στο Ευρωκοινοβούλιο με τη Λεπέν

admin

Τρεις συλλήψεις υπόπτων στην Γερμανία για κινεζική τεχνολογική κατασκοπεία

admin