Image default
Ευρώπη

Ώρα μηδέν για το χρέος των ΗΠΑ: Την Τρίτη η συνάντηση Μπάιντεν – Μακάρθι

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι του Κογκρέσου πρόκειται να καθίσουν αυτή την εβδομάδα για να προσπαθήσουν να επιλύσουν την τρίμηνη αντιπαράθεση σχετικά με το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους ύψους 31,4 τρισ. δολαρίων και να αποφύγουν μια καταστροφική χρεοκοπία πριν από το τέλος Μαΐου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καλεί τους νομοθέτες να αυξήσουν το όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης χωρίς όρους. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι έχει δηλώσει ότι η αίθουσα δεν θα εγκρίνει καμία συμφωνία που δεν βάλει «κόφτη» στις δαπάνες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη στον Λευκό Οίκο με τον Μακάρθι για πρώτη φορά από την 1η Φεβρουαρίου, με τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και τον κορυφαίο Ρεπουμπλικάνο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ.

Οι αναλυτές δεν αναμένουν άμεση συμφωνία για την αποτροπή μιας ιστορικής χρεοκοπίας, η οποία, όπως έχει προειδοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούσε να επέλθει ήδη από την 1η Ιουνίου. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια χρεοκοπία πιθανότατα θα έστελνε την αμερικανική οικονομία σε βαθιά ύφεση με εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη.

Αλλά η έναρξη ενεργών συνομιλιών θα μπορούσε να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών που την περασμένη εβδομάδα ανάγκασαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να πληρώσει τον υψηλότερο τόκο που έχει πληρώσει ποτέ για έκδοση χρέους ενός μήνα.

Εξωτερικοί παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενες δημοσιονομικές διαπραγματεύσεις και ομάδων πίεσης επιχειρήσεων, έχουν παρουσιάσει μια σειρά πιθανών συμβιβασμών που περιστρέφονται κυρίως γύρω από την παράταση του ανώτατου ορίου χρέους μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024, ενώ παράλληλα παγώνουν τις δαπάνες.

Τα νομοθετικά αδιέξοδα δεν είναι κάτι καινούργιο στις με βαθιές κομματικές διαιρέσεις, όπου οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν μια ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν ελέγχουν τη Γερουσία με δύο ψήφους διαφορά.

Αλλά το διακύβευμα της αντιπαράθεσης για το όριο του χρέους είναι πολύ υψηλότερο από τις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό που έχουν προκαλέσει μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τρεις φορές την τελευταία δεκαετία.

- Reuters

Διαβάστε ακόμη

Γέλεν: Δεν υπάρχουν καλές εναλλακτικές για το θέμα του χρέους

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αναθεώρησε την εκτίμηση ανάπτυξης από το 0,2% στο 0,3%

admin

Η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο για καθυστερήσεις πληρωμών

admin

Η αναγκαιότητα της Ταϊβάν στην προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες

admin

Πώς η Bolt σκανδαλωδώς προσπάθησε να μπλοκάρει τους κανόνες για την εργασία σε πλατφόρμες

admin

Επιστημονική δυσπιστία απέναντι στον στόχο του Μακρόν για ένα δισ. νέα δέντρα

admin

Κέλεχερ (UBS): Δεν ισχύει ότι η τράπεζα είναι «πολύ μεγάλη για να πτωχεύσει»

admin

Η Tesla υπόσχεται «πιο προσιτά» αυτοκίνητα μετά την πρώτη πτώση εσόδων από το 2020

admin

Μήπως είστε ALICE; Η ανησυχητική αύξησή τους

admin

ΕΕ: Απαγόρευση διάθεσης προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

admin

Γερμανία: Δεν είναι όλα ρόδινα για τους γιατρούς που μεταναστεύουν στην χώρα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε ο σχεδιασμός για τη βιωσιμότητα

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκαν νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ

admin