Image default
Οικονομία

Άνοδος για το πετρέλαιο – Πώς κινούνται οι τιμές στην ελληνική αγορά

Η αγορά θα μπορούσε να γίνει πιο σφιχτή καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα εφαρμόσουν τελικά τις περικοπές στην παραγωγή τους.

Η διεθνής τιμή του Brent κινείται σε επίπεδα άνω των 75 δολαρίων το βαρέλι την Δευτέρα επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά και επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών ότι το δραματικό ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας αποτελούσε μια αντανάκλαση φόβου και όχι μια θεμελιώδη αλλαγή.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού τομέα των ΗΠΑ και των παρατεταμένων φόβων για ύφεση. H πορεία της ζήτησης εξακολουθεί να αποτελεί ένα δυσεπίλυτο γρίφο αλλά μέχρι στιγμής τα σήματα που στέλνει η παγκόσμια κατανάλωση είναι συγκεχυμένα. Υπό αυτές τις συνθήκες η τιμή του πετρελαίου επηρεάζεται περισσότερο από το γενικότερο κλίμα στην οικονομία και τα ξαφνικά γεγονότα.

«Πιστεύω ότι η τελευταία κατάρρευση των τιμών δεν υποστηρίχθηκε από θεμελιώδεις εξελίξεις οι οποίες, εάν είναι σωστές, μπορεί να σηματοδοτήσουν βραχυπρόθεσμο χαμηλό στην αγορά», δήλωσε ο Ole Hanson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank στη Δανία.

Ο Hanson πρόσθεσε ότι η κρίση στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ θα μπορούσε να εξαπλωθεί, ενώ υπάρχει επίσης η πιθανότητα για αυτό που περιέγραψε ως «λεκτική παρέμβαση» από την πλευρά του ΟΠΕΚ, την de facto κεντρική τράπεζα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, δεδομένων των πρόσφατων τάσεων στην τιμή του πετρελαίου.

Οι κινήσεις του ΟΠΕΚ

Πρόσφατα, ο ΟΠΕΚ+ θέσπισε περικοπή παραγωγής κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πέρα από τη δέσμευση της Μόσχας να συγκρατήσει την παραγωγή κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, καμία από της μέχρι τώρα παρεμβάσεις δεν έχει ακόμη δώσει κίνητρο για μια άνοδο των τιμών του πετρελαίου λόγω των παρατεταμένων φόβων για την πορεία της ζήτησης, αν και οι παρατηρητές της αγοράς λένε ότι είναι μόνο θέμα χρόνου. Ο ΟΠΕΚ, εν τω μεταξύ, αναγκάστηκε να προχωρήσει στην άμυνα αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον κατηγόρησε ότι επιδιώκει να ωθήσει το πετρέλαιο σε μια ορισμένη τιμή και όχι την ισορροπία της αγοράς.

Η αγορά θα μπορούσε να γίνει πιο σφιχτή καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ+ θα εφαρμόσουν τελικά τις περικοπές στην παραγωγή τους, ενώ η ζήτηση θα βελτιωθεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, σύμφωνα με σχετικό σημείωμα της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας UBS.

Οι οικονομολόγοι του ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεσή τους για την αγορά για τον Απρίλιο άφησαν αμετάβλητες τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο 2,6%, επίπεδο χαμηλότερο από τον ρυθμό ανάπτυξης 3,3% πέρυσι. Από την πλευρά της προσφοράς, η EIA μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια παραγωγή, δεδομένης της πρόσφατης δράσης του ΟΠΕΚ+.

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το πετρέλαιο είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έως τον Απρίλιο για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, μαζί με εβδομαδιαίες εκθέσεις για τις αγορές κατοικίας και εργασίας των ΗΠΑ.

Ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στη χρηματιστηριακή εταιρεία OANDA της Νέας Υόρκης, είπε ότι ο «κολλητικός» πληθωρισμός και οποιαδήποτε περαιτέρω δράση από τον ΟΠΕΚ+ χρήζουν προσοχής, αλλά δεν αναμένει ότι η κακή οικονομική απόδοση θα συνεχιστεί για πολύ περισσότερο.

Πώς κινούνται οι τιμές στην ελληνική αγορά

Οι τιμές στην ελληνική αγορά εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά με τη μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης να κινείται λίγο κάτω από τα 1,85 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στα 1,55 ευρώ το λίτρο. Δεδομένων των χαμηλότερων τιμών που κατέγραψε το Brent τις προηγούμενες ημέρες και της πορείας των Platts, οι τιμές αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και ίσως και λίγο χαμηλότερα αυτό το διήμερο αλλά εάν η διεθνής τιμή εξακολουθήσει να καταγράφει άνοδο, αυτό αναμένεται να επηρεάσει και τις τιμές της αντλίας στην εγχώρια αγορά.

Σχετικα αρθρα

Εθνική Τράπεζα: Eκτός λειτουργίας το δίκτυο POS

admin

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Ενέργεια: Χωρίς σημαντικά ανοικτά μέτωπα «στον δρόμο» για τις δεύτερες κάλπες

admin

Αυτοκινητόδρομος Ε65 (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Πώς προχωρούν οι εργασίες, πότε ολοκληρώνονται βασικά τμήμα του project

admin

ΗΠΑ: Σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν τη συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού 

fastpath

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ

admin

Τι «βλέπουν» οι Βρυξέλλες για εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις και ακίνητα (ΕΤΑΔ)

fastpath

Τράπεζες: Εστίαση, κατασκευές και εμπόριο οι κλάδοι με τα περισσότερα «κόκκινα» δάνεια

fastpath

Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση της κατανάλωσης αερίου

admin

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα 11+1  ορόσημα για να έρθουν 5 δισ. ευρώ-  Οι στόχοι για σε ΟΣΕ,  δημόσιο και ενεργειακή απόδοση

admin

ΗΠΑ: Καταρχήν συμφωνία για το όριο του χρέους

fastpath