Image default
Πολιτική

Δημοσκόπηση Pulse: Πάνω από 6,5 μονάδες η διαφορά στην εκτίμηση ψήφου – Τα σενάρια για τις έδρες

Από μισή μονάδα κερδίζουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Σκάι.

Το κυβερνών κόμμα φτάνει στο 31,5% στην πρόθεση ψήφου – από 31% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στο 25,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει μισή μονάδα και καταγράφεται στο 8,5%. Κέρδος μισής μονάδας – από το 5,5% στο 6% – εμφανίζει το ΚΚΕ, ενώ Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 χάνουν μισή μονάδα, με το κόμμα Βελόπουλου να είναι με το ένα πόδι έξω από τη Βουλή και το κόμμα Βαρουφάκη να χάνει μεγάλο μέρος από τα κέρδη που κατέγραφε μετά από την τραγωδία των Τεμπών.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cshxe1w55wll)

Η Pulse εμφανίζει 4 κόμματα στο 1% – την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την Εθνική Δημιουργία, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη ΝΙΚΗ – με τους υπόλοιπους σχηματισμούς να καταγράφουν ακόμα χαμηλότερα ποσοστά και να συγκεντρώνουν συνολικά 3% στην πρόθεση ψήφου. Επομένως, το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής (και θα καθορίσουν τον πήχη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές ) είναι αυτή τη στιγμή στο 7%, με τους αναποφάσιστους στο 11,5% και το κόμμα Βελόπουλου σε κατάσταση κατάρρευσης.

Με την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων παραμένει στις 6,5 μονάδες, όπως και στην προηγούμενη έρευνα της Pulse.

Ωστόσο, η εταιρεία επιχειρεί και πάλι τη διερεύνηση των προθέσεων των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που καταγράφονται 11,5% του εκλογικού σώματος, παρότι απέχουμε πλέον λιγότερες από δύο εβδομάδες από το ραντεβού με την κάλπη.

Όπως προκύπτει από την μέτρηση, οι αναποφάσιστοι δηλώνουν ότι είναι πιο κοντά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 11% για το κάθε κόμμα. Το 6% δηλώνει πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ένας στους δύο παραμένει στην «γκρίζα ζώνη».

Η εκτίμηση ψήφου και οι έδρες

Η Pulse επιχειρεί την κατανομή των αναποφάσιστων – ώστε να φτάσει στην εκτίμηση ψήφου – με δύο τρόπους. Με την αναλογική κατανομή, δίνει τη ΝΔ στο 36,5% και 120 έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 29,5% και 97 έδρες, το ΠΑΣΟΚ στο 10,5% και 34 έδρες. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με 154 βουλευτές, ενώ δεν προκύπτει η δυνατότητα για άλλο σχήμα.

Με την κατανομή με βάση τις απαντήσεις των αναποφάσιστων, η ΝΔ βγάζει 35% και 118 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,5% και 96 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 10,5% και 35 έδρες, το ΚΚΕ 7% και 24 έδρες, η ελληνική Λύση 3,5% και 12 έδρες και το ΜεΡΑ25 4,5% με 14 έδρες, ενώ το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής εκτοξεύεται στο 11%.

Έχει ενδιαφέρον ότι στο σενάριο αυτό, η Pulse «βλέπει» τη ΝΔ να κυμαίνεται από το 32,1% ως 37,9%, τον ΣΥΡΙΖΑ από το 25,7% ως το 31,3%, το ΠΑΣΟΚ από το 8,6% ως το 12,4%, το ΚΚΕ από το 5,4% ως το 8,6%, την Ελληνική Λύση από το 2,3% ως το 4,7%, το ΜεΡΑ25 από το 3,2% ως το 5,8% και τα κόμματα εκτός Βουλής από το 9,1% ως το 12,9%.

Η παράσταση νίκης

Η ΝΔ ανεβαίνει μία μονάδα στην παράσταση νίκης και φτάνει στο 58%. Κέρδη στο πεδίο αυτό – και μάλιστα δύο μονάδων – εμφανίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει στο 28%.

Κυριαρχία Μητσοτάκη

UPD:

Σχετικα αρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαράδεκτα και επικίνδυνα παιχνίδια Μητσοτάκη σε βάρος της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας»

admin

Εκλογές 2023 – ΝΔ: Ας απαντήσει ο Τσίπρας αν θα κρατήσει τους δύο βουλευτές που ελέγχονται από το τουρκικό προξενείο

admin

Η Εύα Καϊλή επέστρεψε στα social media

admin

Καϊλή στη «Liberation»: «Είχα παραλύσει από τον φόβο – Εμπιστεύτηκα απόλυτα τον Τζόρτζι»

admin

Μητσοτάκης στο ΘΕΜΑ: Μόνο ισχυρές κυβερνήσεις κάνουν μεγάλες αλλαγές

admin

Καϊλή στη Liberation: Είχα παραλύσει από τρόμο -Εμπιστεύτηκα απόλυτα τον Τζόρτζι

admin

Διάνα Βουτυράκου: Το φιάσκο με την Τράπεζα Θεμάτων ανέδειξε την προχειρότητα του δήθεν ψηφιακού κράτους της ΝΔ

admin

Τσίπρας: Έχουμε σχέδιο μείωσης των έμμεσων φόρων – Ντεμοντέ δεν είναι η προστασία πρώτης κατοικίας αλλά η κοινωνική λεηλασία

admin

Ανδρουλάκης: Αγωνιζόμαστε από άκρη σε άκρη για να πάρει η Κρήτη το πολιτικό χρώμα που της ταιριάζει

admin

Μητσοτάκης: Πρόβλημα η παρέμβαση του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου στη Ροδόπη

admin

Εκλογές 25ης Ιουνίου: 44 κόμματα δήλωσαν συμμετοχή – Ανάμεσά τους το κόμμα του Κασιδιάρη

admin

Τάσος Χατζηβασιλείου για Οζγκιούρ Φερχάτ: «Ποιοι παίζουν παιχνίδια με τη μειονότητα;»

admin