Image default
Οικονομία

Κίνα: Η σκιά της επιβράδυνσης πάνω από την οικονομία

Οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν με γρήγορους ρυθμούς για τον μήνα Απρίλιο, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας τις ενδείξεις για αδύναμη εγχώρια ζήτηση, παρά την άρση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων. Τα στοιχεία αυτά ασκούν μεγαλύτερη πίεση σε μια οικονομία, που ήδη αγωνίζεται σε ένα διεθνές περιβάλλον με εξασθενημένη παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι εισαγωγές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μειώθηκαν κατά 7,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,5% την ίδια περίοδο έπειτα από μια απροσδόκητη άνοδο 14,8% τον Μάρτιο, όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία την Τρίτη.

Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μηδενική αύξηση των εισαγωγών και αύξηση των εξαγωγών κατά 8%. «Ο ρυθμός αύξησης των εισαγωγών συνέχισε να μειώνεται σε ετήσια βάση, υποδεικνύοντας ότι παρασύρεται ταυτόχρονα από την εποχικότητα και τη συνεχιζόμενη αδυναμία της εγχώριας οικονομίας να ανακάμψει», δήλωσε ο Bruce Pang, οικονομολόγος και επικεφαλής της Jones Lang Lasalle.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για ένα «σοβαρό» και «περίπλοκο» εξωτερικό περιβάλλον. Όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο του αυξανόμενου κινδύνου της ύφεσης για πολλούς από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Κίνας. Οι αναλυτές λένε ότι το «πάγωμα» της παγκόσμιας ανάπτυξης, κάνει πιο δύσκολο για την Κίνα να ακολουθήσει πορεία ανάπτυξης, μετά τον απότομο τερματισμό των σκληρών περιορισμών της COVID από το Πεκίνο τον Δεκέμβριο.

Φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης

Η πτώση των εισαγωγών στην Κίνα κρίνεται ανησυχητική, καθώς υποδηλώνει ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει υποτονική και μπορεί να μην είναι σε θέση να καλύψει το κενό των υποτονικών εξαγωγών.

Οι εισαγωγές άνθρακα στην Κίνα μειώθηκαν τον Απρίλιο, από το υψηλό 15 μηνών του Μαρτίου. Ο λόγος είναι πως η ζήτηση εξασθενεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Παράλληλα και οι εισαγωγές χαλκού και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά την ίδια περίοδο.

Τονίζεται ότι οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας προς την Κίνα, που αποτελεί κύριο δείκτη των εισαγωγών της Κίνας, σημείωσαν νέα βουτιά κατά 26,5% τον Απρίλιο, συνεχίζοντας την πτώση τους για 10ο συνεχόμενο μήνα.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο χάρη στη μεγάλη κατανάλωση, αλλά όσον αφορά στην εργοστασιακή παραγωγή, αυτή έχει μείνει πίσω εν μέσω της εξασθενημένης παγκόσμιας ανάπτυξης. Η υποτονικότητα που υπάρχει στην αγορά ακινήτων, η επιβράδυνση των τιμών και η άνοδος των τραπεζικών αποταμιεύσεων εγείρουν αμφιβολίες για τη ζήτηση.

Σημειώνεται ότι η  κυβέρνηση της Κίνας έχει θέσει έναν μετριοπαθή στόχο για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της τάξης του 5% για φέτος, αφού δεν κατάφερε τον στόχο του 2022.

Σχετικα αρθρα

Πετρέλαιο: «Αιχμάλωτος» της ζήτησης και ο ΟΠΕΚ – Τι θα συμβεί με την παραγωγή

fastpath

Ρεύμα: Με θετικό «πρόσημο» για την επάρκεια τροφοδοσίας ξεκινά το καλοκαίρι

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

admin

Οφειλές στο δημόσιο: Πότε κλείνει το «παράθυρο» για ένταξη στη ρύθμιση

admin

Κύπρος: Έτος-ορόσημο το 2023 για το κοίτασμα «Αφροδίτη»

admin

ΥΠΟΙΚ-ΟΟΣΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 45η Ετήσια Σύνοδος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων για τον Προϋπολογισμό

admin

Κατάργηση του ασφαλιστικού φόρου και μηδενικό ΦΠΑ στην Υγεία ζητούν οι ασφαλιστές

fastpath

Οι τέσσερις κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα που ανησυχούν σοβαρά την ΕΚΤ

admin

Καύσιμα: Σε θετικό έδαφος οι καταναλώσεις το Μάιο – Άνοδο στη ζήτηση αναμένει η αγορά

fastpath

Πώς έχει αλλάξει η τιμή της μπύρας με το πέρασμα των χρόνων

admin

Θεσσαλονίκη: «Ανάπτυξη προς τη ΝΑ Ευρώπη το μέλλον του λιμανιού» – 400% αύξηση στην κρουαζιέρα

admin