Image default
Οικονομία

Συνεργασία ΑΔΜΗΕ – ΕΔΕΥΕΠ – ΕΛΕΤΑΕΝ για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Την πορεία ωρίμανσης του θεσμικού πλαισίου για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ) καθώς και τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνολογίας ΑΠΕ, συζήτησε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ με τις διοικήσεις της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας).

Την πορεία ωρίμανσης του θεσμικού πλαισίου για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα (ΥΑΠ) καθώς και τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνολογίας ΑΠΕ, συζήτησε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ με τις διοικήσεις της ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Διαχειριστή, συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου και η Σύμβουλος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών της ΕΔΕΥΕΠ κ. Φλώρα Καραθανάση.

Οι επικεφαλής των Διοικήσεων των τριών οργανισμών που έχουν κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού για τα ΥΑΠ συζήτησαν, πέρα από ρυθμιστικά ζητήματα, και σημαντικές τεχνικές παραμέτρους που σχετίζονται με τις απαραίτητες υποδομές διασυνδέσεων, τη βέλτιστη αξιοποίηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου και τις τεχνολογικές λύσεις που προσφέρονται για τις πλωτές ανεμογεννήτριες, με βάση τα χαρακτηριστικά των ελληνικών θαλασσών.

Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν ότι η ταχεία προώθηση της υπεράκτιας αιολικής ισχύος θα βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών ενεργειακών στόχων και επιβεβαίωσαν ότι θα βρίσκονται σε στενή και εποικοδομητική συνεργασία το επόμενο διάστημα.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε σχετικά: «Ο ΑΔΜΗΕ, συνεπής στον στρατηγικό του σχεδιασμό, ενεργοποιείται στο πεδίο των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων και στηρίζει τους φορείς που έχουν κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της νέας αυτής τεχνολογίας ΑΠΕ. Η συνεργασία του Διαχειριστή με την ΕΔΕΥΕΠ και την ΕΛΕΤΑΕΝ είναι αναγκαία ώστε τα αμέσως επόμενα χρόνια να μπορούμε να παράγουμε καθαρή ενέργεια από το πλούσιο αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών και να τη μεταφέρουμε, με τρόπο ασφαλή και αποδοτικό, προς τη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα, συμβάλλοντας στους στόχους της πράσινης μετάβασης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν καθαρότερες, από άποψη περιορισμών, Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων για τις σχετικές επενδύσεις. Η ΕΔΕΥΕΠ συνεχίζει τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία της με τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΛΕΤΑΕΝ, μεταξύ άλλων φορέων, ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την επιτυχή ανάπτυξη αυτών των σημαντικών και κρίσιμων για την Εθνική οικονομία και ενεργειακή μετάβαση έργων στην Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, δήλωσε: «Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Μπορεί να προσφέρει μεγάλη ποσότητα καθαρής ισχύος με περιβαλλοντικά βέλτιστο τρόπο και σημαντική οικονομική ανάπτυξη μέσω μιας δυναμικής εγχώριας αλυσίδας αξίας που θα κινητοποιεί σημαντικούς τομείς της εθνικής οικονομίας, όπως η ναυπηγική βιομηχανία, η ναυτιλία, τα καλώδια κλπ. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η συνεργασία της αιολικής αγοράς με τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΔΕΥΕΠ, που έχουν κρίσιμο ρόλο, είναι διαρκής και στενή, κάτι που επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση των τριών φορέων».

Σχετικα αρθρα

Με λιγότερα από 1.000 ευρώ στην τράπεζα οι 7 στους 10 Έλληνες καταθέτες

admin

Παράγωγα: Με αύξηση στη νευρικότητα διατήρηση του τζίρου

admin

Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες γίνεται πιο δύσκολη απ’ όσο… φαίνεται, με υπογραφή ΕΚΤ

fastpath

ΑΑΔΕ: Από 1η Ιουνίου τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ

admin

Εργασία: Οι 49 ειδικότητες που έχει ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός

admin

ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

admin

ΗΠΑ: Απροσδόκητη αύξηση των κενών θέσεων εργασίας τον Απρίλιο

admin

Σε χαμηλό έξι μηνών ο δείκτης Chicago PMI τον Μάιο

fastpath

Τουριστική σεζόν 2023: Μικρή αύξηση κατά 2,2% στις αεροπορικές θέσεις – Διψήφια μείωση από Γερμανία

admin

«Καμπανάκι» Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ευάλωτες οι αγορές σε ένα απότομο sell-off

admin

Moody’s: Τρεις οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία – Που προβλέπει ύφεση

admin

Γερμανία: Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο

fastpath