Image default
Οικονομία

Τι περιμένουν οι Γερμανοί ειδικοί των αγορών από την τρέχουσα τραπεζική κρίση

Αναμένονται «περιορισμένες» επιπτώσεις αλλά «αρκετές» για να ωθήσουν σε μια «επιθετική» νομισματική πολιτική.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται, κατά πλειοψηφία, οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες των χρηματαγορών σε σχέση με τις συνέπειες της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης -ιδίως στις ΗΠΑ- πάνω στη Γερμανία και την Ευρωζώνη. Αυτό καταδεικνύει πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα (Financial Market Test April 2023) του γερμανικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ΖΕW), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας ο αντίκτυπος της αναταραχής στον τραπεζικό τομέα εκτιμάται από τους εν λόγω εμπειρογνώμονες ότι θα είναι βραχυπρόθεσμος και μέτριος.

Συνολικά, οι εμπειρογνώμονες των χρηματοπιστωτικών αγορών αναμένουν ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις σε ορίζοντα έξι μηνών και καμία επίπτωση σε ορίζοντα δύο ετών για τη Γερμανία, τη ζώνη του ευρώ και τις ΗΠΑ.

«Οι πρόσφατες εντάσεις στο τραπεζικό σύστημα είναι πιθανό να έχουν περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις, τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τη διάρκεια. Ωστόσο, ενδέχεται να είναι αρκετές για να καταστήσουν τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ελαφρώς λιγότερο επιθετική κατά τους επόμενους μήνες», σχολιάζει το αποτέλεσμα ο Τιμπό Σεζάν, ερευνητής του ZEW.

«Πολλοί εμπειρογνώμονες αναμένουν αρνητικό αντίκτυπο στα επιτόκια, αλλά όχι αρνητικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παρά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα μετά τα γεγονότα», προσθέτει.

Η Γερμανία και η Ευρωζώνη επηρεάζονται ελάχιστα

Συγκεκριμένα:

– Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (περίπου 54%) υποθέτει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές για το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) τους επόμενους έξι μήνες.

– Το 43%, από την άλλη πλευρά, αναμένει ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις.

Ο πληθωρισμός είναι επίσης πιθανό να παραμείνει σχεδόν ανεπηρέαστος από τα γεγονότα στον τραπεζικό τομέα κατά τους επόμενους έξι μήνες.

– Σε ποσοστό περίπου 64%, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν αναμένει καμία επίδραση, ενώ περίπου 24% αναμένει ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις.

– Όσον αφορά τα επόμενα δύο χρόνια, η μεγάλη πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν αναμένονται επιπτώσεις στο γερμανικό ΑΕΠ (75%) και στον πληθωρισμό (77%).

– Η εικόνα είναι πολύ παρόμοια για τη ζώνη του ευρώ. Κοιτάζοντας έξι μήνες μπροστά, η μεγάλη (πλην όχι συντριπτική) πλειοψηφία των εμπειρογνωμόνων της χρηματοπιστωτικής αγοράς αναμένει ότι οι εντάσεις στον τραπεζικό τομέα δεν θα έχουν αντίκτυπο στο ΑΕΠ (55%) ή στον πληθωρισμό (62%) στη ζώνη του ευρώ.

Ισχυρότερη επίπτωση στην οικονομία των ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες των χρηματοπιστωτικών αγορών, οι εντάσεις είναι πιθανότερο να γίνουν αισθητές στην οικονομία των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα, αν και ο αντίκτυπος θα είναι μάλλον μέτριος. Συγκεκριμένα:

– Περίπου το 46% και το 45% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα, αναμένουν ότι ο αντίκτυπος στο ΑΕΠ των ΗΠΑ θα είναι μηδενικός ή ελαφρώς αρνητικός σε έξι μήνες.

– Ομοίως, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, περίπου 54%, δεν αναμένει σημαντική επίπτωση στον πληθωρισμό των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα.

-Ωστόσο, λόγω των εντάσεων στον τραπεζικό τομέα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναμένει μια ελαφρώς λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα. Περίπου το 52% των ερωτηθέντων αναμένουν ελαφρώς αρνητικές συνέπειες για το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ τους επόμενους έξι μήνες.

– Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν βλέπει καμία επίπτωση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ (69%), στον πληθωρισμό (72%) και στο επιτόκιο της Fed (64%) σε ορίζοντα διετίας.

Σχετικα αρθρα

ΑΔΜΗΕ: Eντατικά προχωρούν τα χερσαία έργα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

admin

ΗΠΑ: Αισιοδοξία Μπάιντεν για τη συμφωνία επί του χρέους

admin

Τουρκία: Η συνάντηση του Ερντογάν με πρώην «τσάρο» της οικονομίας, με στόχο τους επενδυτές

admin

Κορκίδης: Οφείλουμε να επενδύσουμε στην ναυτιλιακή καινοτομία

admin

Βραζιλία: Ο Λούλα υπέρ της ένταξης της Βενεζουέλας στους BRICS

admin

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά

admin

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

admin

ΓΣΕΕ: Να αποδοθούν ευθύνες για το εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Χρηματοδότηση 2,46 δισ. σε 35 projects  

admin

ΤΑΙΠΕΔ: 28 διαγωνισμοί για την αναβάθμιση υποδομών του ΕΣΥ

fastpath

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

fastpath

ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου συνεδριάζει την Τρίτη για το «ταβάνι» του χρέους

admin