Image default
Οικονομία

Περιφέρεια Αττικής: «Πέφτουν» 35 εκατ. ευρώ για την οδική ασφάλεια – Οι 388 κάμερες και οι «έξυπνες» διαβάσεις

Ποιοι είναι οι δύο διαγωνισμοί για τα ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης παραβιάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την κατασκευή πρότυπων διαβάσεων σε κόμβους της Περιφέρειας. Προσφορές αρχές Ιουνίου. Χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Περίπου 35 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) σχεδιάζει να διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής για δύο διαγωνισμούς που σχετίζονται με την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (σχεδόν 17,8 εκατ. ευρώ) αλλά και την κατασκευή Πρότυπων Διαβάσεων σε κόμβους της Περιφέρειας (17 εκατ.).

Και για τα δύο έργα η προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής έχει οριστεί για τον επόμενο μήνα, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι δύο συμβάσεις χρηματοδοτούνται και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας».

Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβιάσεων του ΚΟΚ

Αντικείμενο του έργου είναι προμήθεια και εγκατάσταση 388 καμερών παρακολούθησης παραβίασης ερυθρού σηματοδότη, σε συγκεκριμένα σημεία, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα της Τροχαίας. Στα συγκεκριμένα σημεία με βάση τα δελτία οδικών τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν συχνά σοβαρά ατυχήματα που αποτελούν συνέπεια παραβιάσεων ερυθρού σηματοδότη. Η Περιφέρεια Αττικής σύμφωνα με το ΦΕΚ Α’198/11.09.2001 είναι αρμόδια για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση συσκευών παραβιάσεων ΚΟΚ κατόπιν πρότασης της τοπικής αρμόδιας Τροχαίας.

Συνεπώς, η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει την εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και συντήρηση για 1 έτος, 388 καμερών ελέγχου παραβίασης ερυθρού σηματοδότη με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των συνεπειών που προκαλούν. Η συγκεκριμένη λύση θα αυτοματοποιήσει την έκδοση στοιχείων οδικών παραβάσεων και θα συντελέσει στη μείωση καθυστερήσεων κυκλοφορίας ατυχημάτων παραβίασης ερυθρού σηματοδότη.

Περιλαμβάνεται επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση 351 γαλβανισμένων ιστών με βραχίονα με τον κλωβό αγκύρωσης για την τοποθέτηση των καμερών, η εκπόνηση, εφαρμογή και λειτουργία λογισμικού διαχείρισης παραβάσεων, η συντήρηση και άρση βλαβών ασύρματης επικοινωνία συσκευής με ηλεκτρονικό υπολογιστή και η συντήρηση και άρση βλαβών συσκευών και υπολογιστών.

Η αξία της σύμβασης χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται σε 14.380.750 ευρώ, άρα με ΦΠΑ στα 17,8 εκατ. ευρώ περίπου. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 24 μήνες. Η αναθέτουσα αρχή μπορεί να κατακυρώσει τη σύμβαση για το ογδόντα τοις εκατό (80%) μέχρι και το εκατόν είκοσι τοις εκατό (120%) της ποσότητας αγαθών ή παρεχόμενων υπηρεσιών που αναφέρεται στα έγγραφα της σύμβασης και μέχρι τον προϋπολογισμό της παρούσας. Η

σύμβαση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του έργου «Sub 2 – 16631: Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας», που είναι ενταγμένο στον Άξονα 4.6. «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας». Η σύμβαση περιλαμβάνεται ως υποέργο 3. Ως προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής ορίστηκε η 05η/06/2023.

Κατασκευή Πρότυπων Διαβάσεων σε Κόμβους της Περιφέρειας Αττικής

Αντικείμενο της παρούσας σύμβασης είναι η βελτίωση της παρεχόμενης οδικής ασφάλειας και η μείωση των ατυχημάτων στο αστικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Αττικής. Προβλέπονται επεμβάσεις σε διασταυρώσεις πεζών και οχημάτων του αστικού οδικού δικτύου, που αποτελούν κατ’ εξοχήν κρίσιμο σημείο ασφαλείας.

Με την εισαγωγή νέων υλικών και τεχνολογιών θα διαμορφωθούν πρότυπες διαβάσεις που θα αναβαθμίσουν το βαθμό ασφαλείας για τους χρήστες, πεζούς αλλά και οδηγούς οχημάτων.

Ειδικότερα αφορά σε:

  1. Προμήθεια και εγκατάσταση νέων σηματοδοτών τεχνολογίας LED. Οι νέοι σηματοδότες πεζών θα φέρουν στο κάτω μέρος φωτεινή πηγή LED (Safe Light) για προβολή στο έδαφος (LED ground projection) της κόκκινης ένδειξης του σηματοδότη. Η υπόψη διάταξη προσφέρει στους πεζούς μία επί πλέον οπτική προειδοποίηση, ειδικά για την περίπτωση που κάποιος λόγω χρήσης κινητού δεν κοιτάξει ψηλά.
  2. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αντίστροφης μέτρησης στους σηματοδότες πεζών των κόμβων, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά στον υπολειπόμενο χρόνο κόκκινης ή πράσινης ένδειξης των σηματοδοτών πεζών.
  3. Προμήθεια και εγκατάσταση, συσκευών αφής πεζών με ηχητική διάταξη για άτομα με προβλήματα όρασης, οι οποίες έχουν ως στόχο την διευκόλυνση της διάσχισης των οδών από άτομα με προβλήματα όρασης.
  4. Προμήθεια και εγκατάσταση αυτοφωτιζόμενων πληροφοριακών πινακίδων Π21, δύο όψεων με εσωτερικό φωτισμό LED, πλήρως αντανακλαστικών. Οι εν λόγω πινακίδες, λόγω του φωτισμού τους, οριοθετούν πολύ πιο αποτελεσματικά οπτικά τις διαβάσεις πεζών κατά τις νυχτερινές ώρες για τα διερχόμενα οχήματα και έχουν ως αποτέλεσμα την αποτροπή παραβάσεων και ατυχημάτων, ενώ τις καθιστούν και εύκολα αναγνωρίσιμες από τους πεζούς.
  5. Προμήθεια και εγκατάσταση φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου.
  6. Προμήθεια και εγκατάσταση κεντρικών μονάδων ελέγχου φωτεινών συσκευών σήμανσης τύπου LED επί του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου.
  7. Αποκατάσταση και ανακατασκευή τοπικών φθορών οδοστρωμάτων στα τμήματα διασταυρώσεων.
  8. Επαναδιαγράμμιση με θερμοπλαστικό υλικό δύο συστατικών, πλήρως ανακλαστικό, σε όλες τις διαβάσεις πεζών, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες εργασίες τοπικής συντήρησης και βελτίωσης οδοστρωμάτων και προετοιμασίας της επιφάνειας.
  9. Διαμόρφωση διαβάσεων ΑμεΑ σε πεζοδρόμια και νησίδες. Οι εργασίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία βατών κεκλιμένων επιπέδων (ραμπών) με max κλίση 5%-8% για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας με το απέναντι πεζοδρόμιο των ατόμων ΑμεΑ.
  10. Προμήθεια και εγκατάσταση φωτιζόμενων πλακών με LED, οι οποίες θα εγκατασταθούν κατά μήκος του κρασπέδου των πεζοδρομίων για την οριοθέτηση των νησίδων πεζών. Με τον τρόπο διαμορφώνεται ένα οπτικό σύνορο για την ενημέρωση και εγρήγορση των πεζών.
  11. Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αισθητήρων καταμέτρησης και ανάλυσης κυκλοφοριακών στοιχείων.
  12. Συντήρηση του εγκατεστημένου εξοπλισμού για 1 έτος.

Η εκτιμώμενη συνολική αξία της σύμβασης χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται σε 13.692.580 ευρώ (με ΦΠΑ σχεδόν 17 εκατ. ευρώ) και η διάρκειά της σε 24 μήνες. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφορών, με αιτιολογημένη εισήγησή της, μπορεί να προτείνει την κατακύρωση της σύμβασης για ολόκληρη ή μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα.

Η αναθέτουσα αρχή μπορεί να κατακυρώσει τη σύμβαση για το 80% μέχρι και το 120% της ποσότητας αγαθών ή παρεχόμενων υπηρεσιών που αναφέρεται στα έγγραφα της σύμβασης.

Η σύμβαση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του έργου «Sub 2 – 16631: Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας», που είναι ενταγμένο στον Άξονα 4.6. «Εκσυγχρονισμός και βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων οικονομίας της χώρας». Η σύμβαση περιλαμβάνεται ως υποέργο 2. Η προθεσμία παραλαβής των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής έχει τεθεί για τις 06/06/2023.

Σχετικα αρθρα

Εκτίναξη 17,2% του τζίρου σε καταλύματα και εστίαση τον Φεβρουάριο στα 287 εκατ. ευρώ

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,1% του τζίρου στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 19,7% στον τζίρο των καταλυμάτων τον Φεβρουάριο

admin

Αύξηση 3,1% σημείωσε ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

S&P: πιθανότητα καθυστέρησης στη μείωση των επιτοκίων λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων.

admin

Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 24/4

admin

ΤτΕ: Πίεση στο εμπόριο ισοζύγιο τον Φεβρουάριο λόγω εισαγωγών- 22% άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις

admin

ΑΑΔΕ: Από 22 Απριλίου το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής

admin

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές

admin

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

S&P: Θα πάει κόντρα στο ρεύμα η Ελλάδα;

admin

Πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν – Βουτιά 3% για Nikkei, κοκκίνισε η Ασία

admin