Image default
Αγορές

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές- Σε χαμηλό 5ετίας η SBB

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές- Σε χαμηλό 5ετίας η SBB

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα (9/5) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπειτα από μία σειρά «αδύναμων» εταιρικών αποτελεσμάτων, τα οποία κλόνισαν τους κυριότερους δείκτες. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο αμερικανικός πληθωρισμός, με τους επενδυτές να περιμένουν έμμεσα μηνύματα σχετικά με το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ως προς τα επιτόκια.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 0,33% και έκλεισε στις 465,42 μονάδες. Ο κλάδος της τεχνολογίας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, ύψους 1,2%, ενώ και ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχώρησε κατά 1%, ακολουθώντας την πτώση των τιμών του αργού. Από την άλλη πλευρά, τα ταξίδια και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν οι μόνοι κλάδοι που κινήθηκαν υψηλότερα, κατά 1,05% και 0,86%, αντίστοιχα.

Στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,18% στις 7.764,09 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,59% στις 7.397,17 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,31% στις 9.183,20 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB έχασε 0,16% στις 27.383,53 μονάδες, ενώ στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε οριακά κατά 0,02% στις 15.955,48 μονάδες.

Στις εταιρικές μετοχές, η SBB διολίσθησε 24,2% κλείνοντας σε χαμηλό πενταετίας μετά την ανακοίνωση της σουηδικής εταιρείας ακινήτων ότι θα σταματήσει τις πληρωμές μερισμάτων και θα καταργήσει μια προγραμματισμένη έκδοση μετοχών μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από την S&P Global. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την πτώση μεταξύ 3,4% και 5,3% των ανταγωνιστικών εταιρειών Castellum, Wallenstam και Fabege, οδήγησε τον ευρύτερο τομέα των ευρωπαϊκών ακινήτων να υποχωρεί κατά 2,9%.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις με το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει συνάντηση αργότερα μέσα στην ημέρα με την πλευρά των Ρεπουμπλικανών προκειμένου να βρεθεί μία άμεση λύση. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, διαφαίνεται στον ορίζοντα μια άνευ προηγουμένου χρεοκοπία σε τρεις εβδομάδες, με παύση πληρωμών μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, από τις εταιρείες Stoxx 600 που έχουν ανακοινώσει τα κέρδη α’ τριμήνου, το 66,3% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Halifax για τον δείκτη τιμών κατοικιών. Η ετήσια αύξηση των τιμών των κατοικιών ήταν χαμηλότερη από το μέγεθος του Μαρτίου που ήταν 1,6%. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές των κατοικιών στη χώρα μειώθηκαν κατά 0,3% τον Απρίλιο. Η μέση τιμή κατοικίας διαμορφώθηκε στις 286.896 λίρες Αγγλίας τον αναφερόμενο μήνα.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Stoxx 600
  • real estate
  • Ανώτατο όριο χρέους

    Σχετικα αρθρα

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin

    Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 και ο DAX

    admin

    Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street μετά τις απώλειες

    admin