Image default
Ευρώπη

Παρά τα ανησυχητικά ευρήματα, η Ισλανδία συνεχίζει τη φαλαινοθηρία

Η Ισλανδία αδυνατεί να σταματήσει την προγραμματισμένη φαλαινοθηρία αυτό το καλοκαίρι, παρά το συμπέρασμα της Αρχής Τροφίμων της χώρας ότι το κυνήγι δεν συμμορφώνεται με τους στόχους της ισλανδικής νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Αλιείας και Γεωργίας Svandís Svavarsdóttir.

Η Ισλανδική Αρχή Τροφίμων και Κτηνιατρικής (Matvælastofnun, MAST) εξέδωσε μια καταδικαστική δήλωση την Τρίτη, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ελέγχου της περσινής φαλαινοθηρικής περιόδου.

Πέρυσι, 148 φάλαινες κυνηγήθηκαν στα ισλανδικά ύδατα. Στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων, η φάλαινα χρειάστηκε να πυροβοληθεί περισσότερες από μία φορές, δύο φάλαινες χρειάστηκε να πυροβοληθούν τέσσερις φορές και χρειάστηκαν σχεδόν δύο ώρες για να σκοτωθεί μία. Σε μια περίπτωση, μια φάλαινα με μια σαΐτα στην πλάτη της διέφυγε μετά από πέντε ώρες κυνηγιού.

Για το MAST, αυτό δεν συνάδει με τους στόχους του ισλανδικού νόμου για την ευημερία των ζώων, σύμφωνα με τον οποίο το κυνήγι πρέπει πάντα να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλεί τον λιγότερο πόνο στα ζώα και η θανάτωσή τους να διαρκεί όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.

Παρόλα αυτά, η υπηρεσία πιστεύει ότι δεν έχει παραβιαστεί κανένας νόμος.

«Ο Οργανισμός πιστεύει ότι κατά τη διάρκεια των κυνηγιών χρησιμοποιήθηκαν οι πιο γνωστές μέθοδοι, δεδομένων των συνθηκών υπό τις οποίες διεξάγονται αυτά τα κυνήγια, και ως εκ τούτου δεν παραβιάστηκαν οι διατάξεις για το κυνήγι του νόμου περί ευημερίας των ζώων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Svavarsdóttir από το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα δήλωσε ωστόσο ότι τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι εντυπωσιακά.

«Η βάση της νομοθεσίας για την καλή διαβίωση των ζώων είναι ότι τα ζώα απολαμβάνουν ανεξάρτητο σεβασμό. Είναι επίσης σαφές ότι κανένα ζώο δεν πρέπει να υποφέρει κατά τη διάρκεια της ευθανασίας. Τουλάχιστον λεπτά ή και ώρες. Είναι πολύ εντυπωσιακό να το βλέπουμε αυτό», δήλωσε η Svandís.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η έκθεση απαιτεί την επανεκτίμηση της φαλαινοθηρίας στη χώρα.

«Πρέπει να αιτιολογηθεί καλά, αν αυτή η βιομηχανία θέλει να έχει μέλλον», είπε, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία που συγκέντρωσε η MAST δείχνουν ότι η φαλαινοθηρία «έχει περισσότερο να κάνει με το παρελθόν παρά με το μέλλον».

Στην Ισλανδία, ο Υπουργός Τροφίμων είναι αυτός που εκδίδει τις άδειες για τη φαλαινοθηρία. Η τρέχουσα άδεια λήγει στο τέλος του έτους και ο υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι σαφές αν θα ανανεωθεί για το επόμενο έτος υπό το φως της έκθεσης. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η προγραμματισμένη φαλαινοθηρία αυτό το καλοκαίρι.

«Χρειάζεται νομική βάση για την ανάκληση της άδειας. Απ’ ό,τι έχω πληροφορηθεί στο υπουργείο μου, αυτή η νομική βάση δεν υπάρχει» είπε η Svandís, εκφράζοντας τη λύπη της.

Σχετικα αρθρα

Goldman Sachs: «Θέμα χρόνου» σημαντική «βουτιά» της τουρκικής λίρας

admin

Erdoganomics τέλος: «Επιστροφή στη λογική» υποσχέθηκε ο Σιμσέκ

admin

Τι μπορεί να αντικαταστήσει το δολάριο; Ένας συνδυασμός ευρώ, γιουάν, ψηφιακών νομισμάτων και «κάτι που δεν έχουμε δει ακόμα»

admin

AirlineRatings: Οι δέκα καλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο

admin

Αβγατίζουν οι αεροπορικές, «καθηλωμένα στο έδαφος» τα αεροδρόμια

admin

Οι 16 πόλεις με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο

admin

ΗΠΑ: Τέλος στο «δράμα του χρέους», υπέγραψε το νομοσχέδιο ο Μπάιντεν

admin

Οι online τράπεζες κέρδισαν το στοίχημα των καταθέσεων

admin

Η απάντηση της Κίνας σε Airbus και Boeing τελικά δεν είναι και τόσο κινεζική

admin

Η τέλεια καταιγίδα σαρώνει το ευρωπαϊκό real estate: «Τα χειρότερα έπονται» προειδοποιούν ειδικοί

admin

Πώς σώθηκαν 42 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας

admin

Πετρέλαιο: Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+ μετά τη βουτιά της τιμής τον Μάιο;

admin