Image default
Αγορές

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street μετά τη μείωση του πληθωρισμού

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street μετά τη μείωση του πληθωρισμού

Με μικτά πρόσημα έκλεισε την Τετάρτη (10/5) η Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί οριακά, αλλά τον τεχνολογικό Nasdaq να κλείνει με κέρδη άνω του 1%. Οι big tech ήταν οι μεγάλες κερδισμένες από την επιβράδυνση του αμερικανικού πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,09% στις 33.531,33 μονάδες, ενώ αντίθετα ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 4.137,64 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,04% στις 12.306,44 μονάδες. Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον τεχνολογικό δείκτη, ξεχώρισαν μεταξύ άλλων η Apple, η Microsoft, η Amazon και η Alphabet (μητρική της Google). Η τελευταία κατέγραψε την πιο ισχυρή άνοδο μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας για τις νέες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην Google, που ουσιαστικά θα βάλουν τη μηχανή αναζήτησης στη νέα εποχή του ΑΙ. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές της Nike και της Caterpillar, ενώ σημαντική πίεση δέχτηκε η μετοχή του Airbnb, καθώς τα αποτελέσματα του δεν ικανοποίησαν ιδιαίτερα την αγορά.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εμφάνισε τον Απρίλιο επιβράδυνση στο 4,9% από το 5%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να μείνει σταθερός. Αυτός ήταν ο δέκατος διαδοχικός μήνας που καταγράφεται πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 5,5% σε ετήσια επιβεβαιώνοντας επίσης τις προβλέψεις της αγοράς.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με το 2ετές να διολισθαίνει 7,5 μονάδες βάσης στο 3,949%, ενώ 10ετές αποδυναμώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης.

Ο S&P Global Market Intelligence προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα τρέξει κατά 0,2% χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή της, στο 1,2% από 1,4%. Επιπλέον, η S&P, αναθεώρησε τις προβλέψεις της και για το 2024, όπου τώρα αναμένει ανάπτυξη 0,9% από 1,5 προηγουμένως.

Τέλος, η επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι μπορεί να μην επιτευχθεί πολιτική λύση πριν από την προθεσμία της 1ης Ιουνίου οδηγώντας σε χρεοκοπία.

Απώλειες για το πετρέλαιο και τον χρυσό

Πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα στις τιμές του πετρελαίου από την απροσδόκητη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, αυξήθηκαν κατά 3 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, κυρίως λόγω μία νέας αποδέσμευσης από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας. Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών ανέμενε αύξηση της τάξεως των 900.000 βαρελιών.

Από την άλλη πλευρά, τα αποθεματικά βενζίνης υποχώρησαν κατά 3,16 εκατ. βαρέλια έναντι αύξησης 1,74 εκατ. βαρελιών την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 1,5 εκατ. βαρελιών.

Το συμβόλαιο Ιουνίου του αμερικανικού αργού WTI κατέγραψε απώλειες 1,15 δολαρίων ή 1,6% κλείνοντας στα 72,56 δολάρια το βαρέλι στο NYMEX. Αντίστοιχα, το αργό Brent παραδόσεως Ιουλίου υποχώρησε κατά 1,3% ή 1,03 δολάρια και έκλεισε στα 76,41 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Πτώση κατέγραψαν και τα συμβόλαια του χρυσού, μετά από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Η επιβράδυνσή τους αποδυναμώνει σε πρώτη φάση το ανταγωνιστικό -για το πολύτιμο μέταλλο- δολάριο, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed για τα επιτόκια (αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα για τον χρυσό) παραμένει.

Το συμβόλαιο Ιουνίου του χρυσού σημείωσε πτώση 0,3% ή 5,8 δολάρια κλείνοντας τις συναλλαγές στα 2.037 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το ασήμι υποχώρησε κατά 0,9% στα 25,66 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός έχασε 1,6% στα 3,84 δολάρια η λίβρα.

 • WALL STREET ΗΠΑ
 • πληθωρισμός
 • Google
 • Dow Jones
 • Nasdaq
 • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
 • χρυσός
 • Ανώτατο όριο χρέους

  Σχετικα αρθρα

  Wall Street: Ρευστοποιούν οι επενδυτές, αναμένοντας νέα για το χρέος

  admin

  Στα «κόκκινα» το άνοιγμα των ευρωαγορών- Παραμένουν οι αμερικανικές ανησυχίες

  admin

  «Βυθίστηκαν» τα ασιατικά χρηματιστήρια- Σε νέο χαμηλό ο Hang Seng

  admin

  Wall Street: Κράτησαν «μικρό καλάθι» οι επενδυτές μετά τη συμφωνία

  admin

  Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο το αμερικανικό χρέος

  admin

  «Μοιρασμένη» η εικόνα στη Wall Street-Στο επίκεντρο χρέος και Nvidia

  admin

  UBS-ΗΠΑ: Προκλήσεις στις αγορές, παρά τη συμφωνία για το χρέος

  admin

  Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τα βλέμματα στις ΗΠΑ

  admin

  Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Καθοριστικά μάκρο και… ΗΠΑ

  admin

  Ευρωαγορές: Στάση αναμονής με τα «βλέμματα» σε ΗΠΑ και Τουρκία

  admin

  Αγορές-Αμερικανικό χρέος: Αναμένεται «ράλι ανακούφισης» μετά τη συμφωνία

  admin

  Siegel: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί «φούσκα»

  admin