Image default
Αγορές

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά βγήκαν «άμυνες»

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά βγήκαν «άμυνες»

Σε πτωτικό έδαφος έκλεισαν σήμερα (10/5) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα τελευταία στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, καθώς και για το κατά πόσο θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,38% και έκλεισε στις 463,64 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να κινούνται με απώλειες. Οι μετοχές των τροφίμων και των ποτών ηγήθηκαν της πτώσης κατά 1,4%. Ωστόσο, σε συνδυασμό με τον «πεσμένο» πληθωρισμό, έκαναν την εμφάνισή τους κι άλλα «αντίβαρα» που περιόρισαν τη σημερινή πτωτική πορεία. Ενδεικτικά, ο τεχνολογικός κλάδος έκανε τη διαφορά και έκλεισε με κέρδη 1,3%.

Αναφορικά με τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,37% στις 15.896,23 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,29% στις 7.741,33 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,49% στις 7.361,20 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 0,17% στις 9.167,70 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 27.264,77 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones περίμεναν αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και αύξηση 5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Πλέον οι αγορές περιμένουν την αυριανή μέρα, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να προχωρήσει στη 12η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της.

Συνέντευξη στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei έδωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, όπου και σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι «εξαιρετικά προσεκτική» σε παράγοντες που μπορεί να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό. Όπως σημείωσε η ίδια, μεταξύ άλλων, η αύξηση των μισθών αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να αυξήσει τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι «έχουμε μια εντολή, η οποία μας αναθέτει έναν στόχο, όχι δύο όπως στην Federal Reserve. Στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών».

Στα ευρωπαϊκά μάκρο της ημέρας, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε περαιτέρω και έφτασε στο 7,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η οποία και επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά ευρήματα. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διευρύνθηκε κατά 0,4%.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • πληθωρισμός
  • Λαγκαρντ
  • Τράπεζα της Αγγλίας
  • Stoxx 600

    Σχετικα αρθρα

    Ρεκόρ απόδοσης για S&P500- Άλμα 10,2% στο τρίμηνο

    admin

    Νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές- Άλμα 6,8% στο τρίμηνο

    admin

    Προς ρεκόρ απόδοσης Q1 ο S&P500- Συνεχίζεται το ράλι

    admin

    Κέρδη ξανά στο άνοιγμα των Ευρωαγορών-Επιβεβαιώνεται η ύφεση στην Βρετανία

    admin

    Σε υψηλό-ρεκόρ οι αυστραλιανές μετοχές- «Ζορίζεται» το γεν

    admin

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο S&P 500-Άλμα ο Dow Jones

    admin

    Ευρωαγορές: Νέο ρεκόρ για τον Stoxx 600-Ράλι 15% η H&M

    admin

    Wall Street: Επιστροφή στα κέρδη μετά την τριήμερη πτώση

    admin

    Goldman Sachs: Αναμένει «περιορισμένη άνοδο» για τις αμερικανικές μετοχές

    admin

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Υποχωρεί η δυναμική της αγοράς

    admin

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    admin

    Επεκτάθηκαν οι απώλειες στη Wall Street- Τρίτη μέρα διόρθωσης

    admin