Image default
Διεθνή

Εκλογές στην Τουρκία: Τεταμένο κλίμα και εμπρηστικές δηλώσεις Μπαχτσελί πριν την κάλπη

Ένας 15χρονος συνελήφθη στο Σαγγάριο, για επίθεση με πέτρα κατά του λεωφορείου που μετέφερε τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, στις εκλογές της της Κυριακής στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Μπορεί ο νεαρός να συνελήφθη και να αφέθηκε λίγο αργότερα ελεύθερος, μια και δεν υπήρξε μήνυση από την πλευρά του Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο είναι απόρροια του τεταμένου κλίματος που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 14ης Μαΐου.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες περί «προβοκάτσιας», μετά τα σοβαρά επεισόδια της Κυριακής στο Ερζερούμ, όπου ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δέχτηκε επίθεση με πέτρες από «Γκρίζους Λύκους».

Αντιπαράθεση για τα επεισόδια στο Ερζερούμ

Σχολιάζοντας την επίθεση κατά του Ιμάμογλου ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, δήλωσε πως εάν υπάρξουν νέα περιστατικά βίας μετά το Ερζερούμ «αποκλειστικοί υπεύθυνοι» θα είναι ο Τούρκος πρόεδρος και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, χαρακτήρισε «προβοκάτσια της αντιπολίτευσης» τα επεισόδια στο Ερζερούμ, όπως και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα.

Την Κυριακή ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δέχτηκε επίθεση με πέτρες από 200 άτομα περίπου, τα οποία πρόσκεινται στο Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης και το ισλαμιστικό κόμμα Huda-Pa που στηρίζουν τον Ερντογάν. Το περιστατικό συνέβη αμέσως μετά την έναρξη της ομιλίας του από την οροφή ενός λεωφορείου. Τελικά ο Ιμάμογλου, που έκανε λόγο για «προβοκάτσια» αφού οι αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παρούσες δεν έπραξαν το παραμικρό, φυγαδεύτηκε από την ασφάλειά του αφού τα επεισόδια συνεχίστηκαν.

Η επίθεση εκτιμάται πως στόχο είχε να συσπειρώσει το εθνικιστικό ακροατήριο του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), που συμμετέχει στην κυβέρνηση και στον συνασπισμό υπό τον Ερντογάν, επειδή δημοσκοπήσεις δείχνουν να χάνει τη μοναδική έδρα που διαθέτει στην συγκεκριμένη επαρχία.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε «σημαία» την επίθεση κατά του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την σύλληψη ενός στρατιωτικού για εμπλοκή στα σοβαρά επεισόδια, ο οποίος φέρεται το 2021 να είχε διερευνηθεί από τις αρχές για πιθανή εμπλοκή του στην οργάνωση FETO, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία.

Μπαχτσελί: «’Η θα καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη, ή θα δεχθούν σφαίρες στο σώμα τους»

Το εύθραυστο πολιτικό κλίμα πυροδότησε και η εμπρηστική δήλωση του σκληροπυρηνικού ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος απείλησε ευθέως με φυσική εξόντωση την αντιπολίτευση.

«Οι σύμμαχοι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λένε πως θα καταργήσουν την Διεύθυνση των θρησκευτικών υποθέσεων και πως θα πάρουν την πόλη Αφρίν. Όμως ή θα καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη, ή θα δεχθούν σφαίρες στο σώμα τους» δήλωσε μεταξύ, άλλων προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, όπως του επικεφαλής του DEVA Αλί Μπαμπατζάν.

«Σε ποια εποχή ζούμε; Τι έχει κάνει ποτέ ο κ. Μπαχτσελί για αυτή τη χώρα; Τι έχει πράξει σε οποιοδήποτε θέμα; Συνεχείς εκφράσεις θυμού, μίσους και βίας. Οι νέοι άνθρωποι στην Τουρκία, τα 86 εκατομμύρια πληθυσμού αξίζουν μια καλύτερη ποιότητα πολιτικής. Αξίζουν μια πιο ευγενική, πιο ήρεμη πολιτική» σχολίασε ο Μπαμπατζάν, ζητώντας από τους συμπατριώτες του να «αλλάξουν» οριστικά σελίδα στη χώρα.

Financial Times: «Αντιπαράθεση για κρεμμύδια και … ελικοπτεροφόρο TGG Anadolu»

Για προεκλογική αντιπαράθεση στην Τουρκία που επικεντρώθηκε σε ένα… κρεμμύδι και ένα πολεμικό πλοίο, εννοώντας το ελικοπτεροφόρο TGG Anadolu, κάνει λόγο ανάλυση των Financial Times, αναφέροντας τους βασικούς άξονες στους οποίους κινήθηκαν η αντιπολίτευση και ο επικεφαλής της Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη.
«Αυτές οι αντικρουόμενες εικόνες ενσαρκώνουν τη σκληρή επιλογή που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ψηφοφόροι στις εκλογές της 14ης Μαΐου: ένας χαρισματικός ισχυρός άνδρας που δεσπόζει στην πολιτική της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες ή ένας ήπιος, συνταξιούχος γραφειοκράτης που στοιχηματίζει ότι τα χρόνια του υφέρποντος αυταρχισμού και της αύξησης του κόστους ζωής θα πείσουν τελικά τους ψηφοφόρους για αλλαγή» αναφέρει το δημοσίευμα, καταλήγοντας: «Το διακύβευμα σπάνια ήταν υψηλότερο καθώς η δημοκρατία σηματοδοτεί την εκατονταετηρίδα της. Ο Ερντογάν δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην κάλπη από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2003, με τον Κιλιτσντάρογλου να ηγείται μιας εξωκομματικής συμμαχίας ενωμένης στον αγώνα για την πτώση του προέδρου».

Ειδήσεις σήμερα:

Προσπάθησε να αυτοκτονήσει ο πατέρας που ξέχασε το βρέφος στο αυτοκίνητό του και πέθανε

Οι 10 πρώτες χώρες που προκρίθηκαν στον τελικό της Eurovision 2023

Survivor All Star: Η Ρία Κολοβού στο σπίτι της, οι Κόκκινοι στο GP του Μαϊάμι – Δείτε βίντεο

Σχετικα αρθρα

OHE: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου βοήθησε Γάζα, αλλά δεν αρκεί

admin

Ιράκ: Έντεκα άνθρωποι εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού με κατηγορίες για «τρομοκρατία»

admin

Γαλλία: Μόνο το… 3% των νέων 18-24 ετών θα ψηφίσει το ψηφοδέλτιο του Μακρόν στις ευρωεκλογές

admin

Πως ετοιμάζεται η δύση για μια δεύτερη θητεία Trump

admin

Η Πορτογαλία πρέπει να «πληρώσει το κόστος» για τη δουλεία και τα αποικιοκρατικά εγκλήματα, λέει ο πρόεδρος της χώρας

admin

Στις ΗΠΑ, η πολιτεία Τενεσί αποφασίζει οι εκπαιδευτικοί να φέρουν οπλισμό

admin

Aεροσκάφος μεταφοράς φορτίου με δυο επιβαίνοντες συντρίβεται στις ΗΠΑ

admin

Οι ΗΠΑ επιβάλλoυν νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο Ιρανούς χάκερ

admin

Δίκη Τραμπ: Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνήσει να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του

admin

Γερμανία: Συνεχίζεται η δημοσκοπική πτώση της AfD, τρίτο κόμμα οι Σοσιαλδημοκράτες

admin

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταδικάζει τη φυλάκιση δικαστή του ΟΗΕ στην Τουρκία

admin

Ιταλία: 13 σωφρονιστικοί υπάλληλοι υπό κράτηση για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων

admin