Image default
Πολιτική

Εκλογές 2023 – Με «fast track» διαδικασία η μετάδοση των αποτελεσμάτων – Ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν

Την υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών.

Πώς θα γίνει η μετάδοση των αποτελεσμάτων

Φέτος τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει η υπ. Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, η οποία γίνεται απ’ ευθείας στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 94Α του π.δ. 26/2012, θα ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

1) Αμέσως μετά το πέρας της διαλογής των ψηφοδελτίων υπέρ των συνδυασμών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών το αποτέλεσμα, κάνοντας χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT). Ειδικότερα μεταδίδει: α) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό τμήμα. β) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν. γ) Τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αναγνωρίστηκαν ως έγκυρα. δ) Τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων. ε) Τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων. στ) Τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν κάθε συνδυασμός και κάθε μεμονωμένος υποψήφιος.

2) Στη συνέχεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος παραδίδει το έντυπο του αποτελέσματος εκλογής υπέρ των συνδυασμών σε πιστοποιημένο αγγελιοφόρο του Δήμου (πριν την έναρξη καταμέτρησης των σταυρών υπέρ των υποψηφίων). Το έντυπο ψηφιοποιείται σε δημοτικό κατάστημα επιλογής του οικείου δήμου και αποστέλλεται μέσω του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στην έδρα της Εκλογικής Περιφέρειας. Έπειτα, από την έδρα της Εκλογικής Περιφέρειας, το αποτέλεσμα της εκλογής υπέρ των συνδυασμών μεταδίδεται τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

3) Στη συνέχεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος καταμετρά τις ψήφους υπέρ υποψηφίων (σταυρούς προτίμησης) και μεταδίδει το αποτέλεσμα στο Υπουργείο Εσωτερικών με χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT), ακολουθώντας τις εσώκλειστες οδηγίες.

4) Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα υπέρ των συνδυασμών και υπέρ των υποψηφίων από το Υπουργείο Εσωτερικών για ενημέρωση των ιστοσελίδων τους και γενικότερα των ενδιαφερομένων. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου διαλαμβάνουν και τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελληνικής Επικράτειας.

5) Δεν επιτρέπεται οι Περιφερειακές Ενότητες να ανακοινώνουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εκλογικά αποτελέσματα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιστοχώρους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Δείτε περισσότερα εδώ

Την ίδια ώρα με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε χθες ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων της προβολής των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές από την δημόσια και την ιδιωτική τηλεόραση.

Δείτε περισσότερα εδώ

Ειδήσεις σήμερα:

Tο αρρωστημένο βίντεο που είχε προγραμματίσει να ανέβει στο YouTube o νεοναζί σφαγέας του Τέξας

Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης ξαναχτυπά: Με «Κυριάκο», «Αλέξη» και «αυτοί είστε» το φετινό σποτ

Viral το μήνυμα της υποψήφιας των πανελλαδικών που ζήτησε ησυχία – Οι συγκινητικές απαντήσεις που πήρε

Σχετικα αρθρα

Φάμελλος: Όλα τα σκάνδαλα δείχνουν τον κ. Μητσοτάκη – Οργανωμένος μηχανισμός της ΝΔ παραβιάζει το κράτος δικαίου

admin

Μητσοτάκης: «Ο κ. Ανδρουλάκης ταυτίζεται με εκδοτικό συγκρότημα – Εγώ δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο»

admin

Ελληνική Λύση για παραιτήσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου: Πλανώνται κυβέρνηση και πρωθυπουργός εάν νομίζουν ότι θα διασωθούν

admin

Αύριο στις 11:00 η συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με αντικείμενο την αύξηση του κατώτατου μισθού

admin

Ανδρουλάκης: Ο πυρήνας του προβλήματος της διαφθοράς είναι το Μέγαρο Μαξίμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου: Πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη

admin

Παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος – Όλο το παρασκήνιο

admin

Χαρίτσης: Δεσμευτείτε για σύσταση προανακριτικής – Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης

admin

Νατσιός: Η κοινωνία υπέστη εξαθλίωση – Βλέπουμε τις συνέπειες μέρα με τη μέρα

admin

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές

admin

Κασσελάκης προς Μητσοτάκη: Επαναφέρω την πρότασή μου για αξιοπρεπή αποχώρηση

admin

Αλέξης Τσίπρας: Δεν υπάρχει προς το παρόν συνεργασία με καμία εταιρεία, λέει για το rebranding

admin