Image default
BLOOMBERG

Ryanair: Κέρδισε τη δικαστική μάχη για την «άδικη» οικονομική ενίσχυση της Lufthansa

Εσφαλμένη χαρακτηρίστηκε από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, η έγκριση οικονομικής ενίσχυσης της Lufthansa, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την Ryanair να δηλώνει δικαιωμένη, καθώς εκείνη ήταν που ακολούθησε την νομική οδό, όσον αφορά το θέμα, υποστηρίζοντας πως το συγκεκριμένο πακέτο διάσωσης, δημιούργησε θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού.

“Μήλον της έριδος” αποτέλεσε η απόφαση της Κομισιόν τον Ιούνιο του 2020, να εγκρίνει το έκτακτο σχέδιο της Γερμανίας για την στήριξη της Lufthansa, το οποίο προέβλεπε την παροχή κρατικού δανείου 300 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα το 20% των μετοχών, αλλά και την κρατική συμμετοχή με σχεδόν 6 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Η απόφαση αυτή, επισκιάζει την ανάκαμψη της Lufthansa μετά την πανδημία, αναγκάζοντας ενδεχομένως την Επιτροπή να κάνει αναδρομικές προσαρμογές στο πακέτο διάσωσης της αεροπορικής εταιρείας.

Εάν η Επιτροπή διαπιστώσει ότι η εταιρεία επωφελήθηκε άδικα, θα μπορούσε να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις ή να της ζητήσει να εκχωρήσει περισσότερα slots στη Γερμανία, όπου ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary ισχυρίζεται ότι η Lufthansa απολαμβάνει «οιονεί μονοπώλιο».

Ομοίως, εκτός από την υπόθεση της Lufthansa, η Ryanair κέρδισε και την προσφυγή εναντίον παρόμοιας κρατικής βοήθειας στην σκανδιναβική SAS AB , επίσης το 2020. Και τα δύο κρατικά πακέτα βοήθειας είχαν παρασχεθεί εν μέσω  πανδημίας, όπου η ταξιδιωτική κίνηση ήταν σχεδόν μηδενική, λόγω των lockdowns, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών αεροπορικών εταιρειών.

«Οι σημερινές αποφάσεις επιβεβαιώνουν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να ενεργεί ως θεματοφύλακας των ίσων όρων ανταγωνισμού στις αεροπορικές μεταφορές και δεν μπορεί να υπογράφει κρατική βοήθεια που ενισχύει τις διακρίσεις υπό την πολιτική πίεση των κυβερνήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ryanair.

Ακυρώνοντας την απόφαση της Επιτροπής να εγκρίνει το πακέτο βοήθειας, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, είπε σήμερα ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής περιελάμβανε «αρκετά λάθη», ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, τόνισε ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι βρέθηκαν κερδισμένοι, όταν η κυβέρνηση πούλησε το μερίδιο του 20% που προέκυψε με τη διάσωση.

Σημειώνεται ότι η Lufthansa, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ευρώπη που απασχολεί περίπου 110.000 άτομα, διαμηνύει ότι «θα αναλύσει την απόφαση», προτού λάβει περαιτέρω αποφάσεις, προφανώς για το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά της απόφασης.

- - 

Διαβάστε επίσης: 

Massimo Andolina: Η Ελλάδα χώρα-πρότυπο για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές στη διαχείριση του καπνίσματος

Innovis Pharma: «Πράσινο φως» για την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί τμήματος της GAP

Σχετικα αρθρα

To Twitter αποχώρησε από τον εθελοντικό κώδικα της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης

admin

Credit Suisse: Θα πληρώσει 926 εκατ. δολάρια σε μεγιστάνα, πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας

admin

Elon Musk: Πράσινο φως στη Neuralink για δοκιμές εγκεφαλικών τσιπ σε ανθρώπους

admin

Rolex-Patek Philippe: Σε ποια μοντέλα υποχώρησαν οι τιμές τον τελευταίο μήνα

admin

Bluehouse: Η μεγάλη διαμάχη του Δεληκανάκη με τους Πανδή και Πιζάντε – Όλο το παρασκήνιο

admin

Marks & Spencer: Επιστροφή στο μέρισμα φέρνει η αύξηση των πωλήσεων – Εκτίναξη της μετοχής

admin

Συνεχίζει να σκοτώνει η COVID με ρυθμό 1 άνθρωπο ανά 4 λεπτά

admin

Πετρέλαιο: Ανοδικά για τρίτη συνεδρίαση μετά την προειδοποίηση της Σαουδικής Αραβίας

admin

Bernard Arnault: Πώς ο Mr Louis Vuitton έχασε 11 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κολάνοβιτς (JP Morgan): Πουλήστε τις μετοχές, κρατήστε τα μετρητά

admin

Βουτιά για LVMH, Gucci, Hermes- Χάθηκαν 30 δισ. δολάρια

admin

Άντονι Κωνσταντίνου: O γιος δολοφονημένου μεγιστάνα που καταζητείται για απάτη με πυραμίδα ponzi

admin