Image default
Οικονομία

Έρευνα ΣΒΕ: Αναγκαία η επαναβιομηχάνιση της χώρας – Πώς θα ενισχύσει την οικονομία

Εθνική προτεραιότητα, που θα εφαρμοστεί από την επόμενη κυβέρνηση, πρέπει να αποτελέσει η επαναβιομηχάνιση της χώρας, δήλωσε η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ανάμεσα σε 191 ελληνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της μεταποίησης, με το 85% να ζητά ως αποτέλεσμα ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Βιομηχανίας.

Έρευνα ΣΒΕ: Αναγκαία η επαναβιομηχάνιση της χώρας – Πώς θα ενισχύσει την οικονομία-1

Βάσει της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 10 Μαΐου, υπάρχουν τρεις θετικές εξελίξεις για τη βιομηχανία την τελευταία τετραετία: α) η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, με ποσοστό 81% των απαντήσεων, β) η μείωση της γραφειοκρατίας στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με το δημόσιο λόγω της ψηφιοποίησης των σχετικών διαδικασιών, με ποσοστό απαντήσεων 74%, και γ) η διεύρυνση της προσπάθειας για εξαγωγές, με ποσοστό 66%.

Στο ίδιο πλαίσιο, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της βιομηχανίας είχαν ουδέτερη επίπτωση στην γενικότερη λειτουργία και στην ανταγωνιστικότητά τους, ενώ το 20% θεωρεί πως ήταν θετικές και το 18% ανεπαρκείς. Παράλληλα, το 96% υποστηρίζει ότι η βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό των δομών της οικονομίας, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια της χώρας.

Έρευνα ΣΒΕ: Αναγκαία η επαναβιομηχάνιση της χώρας – Πώς θα ενισχύσει την οικονομία-2

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έρευνα συμμετείχαν 191 επιχειρήσεις απ’ όλους του κλάδους της μεταποίησης με το 61% του δείγματος να απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους και το 62% να έχει κύκλο εργασιών μεγαλύτερο από 10 εκατ. ευρώ για το 2022.

Η πρόεδρος του ΣΒΕ κα Λουκία Σαράντη δήλωσε ότι μόνο με ισχυρή βιομηχανία θα μπορέσει η Ελλάδα να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει τις εξαγωγές.

Έρευνα ΣΒΕ: Αναγκαία η επαναβιομηχάνιση της χώρας – Πώς θα ενισχύσει την οικονομία-3

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση έναρξη της διαδικασίας εξειδίκευσης της βιομηχανικής πολιτικής που θα ισχύσει τα επόμενα χρόνια, ούτως ώστε να αρθούν τα μεγάλα προσκόμματα στη δραστηριοποίηση της βιομηχανίας, και συγκεκριμένα: α) η αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων εργαζομένων, που εξακολουθεί να δυσκολεύει τις βιομηχανίες στην εξεύρεση προσωπικού, β) το φορολογικό και ασφαλιστικό κόστος, γ) το αυξημένο λειτουργικό κόστος λόγω των αυξήσεων στις τιμές α΄ και β΄ υλών, και, δ) η χρηματοδότηση επενδύσεων και η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Σχετικα αρθρα

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

admin

Πόση είναι η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι

admin

Τράπεζες: Οι αποπληρωμές δανείων μηδένισαν την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων – Θετική η καθαρή πιστωτική επέκταση το β΄ εξάμηνο

admin

Πώς θα τραφούν 9 δισεκατομμύρια χωρίς να καταστραφεί ο πλανήτης

admin

Δήμος Αθηναίων: 7 αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί για τις νέες πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης και 4 σταθμούς Μετρό

fastpath

Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 εγκρίσεις και 11.400 προεγκρίσεις για στεγαστικά δάνεια νέων

fastpath

Η Αλβανία αναζητεί αλλοδαπούς εργάτες για τον κλάδο των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών

fastpath

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

admin

Τι «παίζει» με την ΕΚΤ, τα ιταλικά και τα ελληνικά ομόλογα

fastpath

Τα κρίσιμα ραντεβού της νέας κυβέρνησης -Κατευθείαν στα βαθιά με παζάρια για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

admin

«Σπίτι μου»: Πάνω από 2.700 οι εγκρίσεις για το στεγαστικό πρόγραμμα

admin