Image default
Ευρώπη

Δικαίωση για το Φινλανδικό κράτος στην μακρά διαμάχη με τους μάρτυρες του Ιεχωβά

Οι φινλανδικές αρχές δεν παραβίασαν τα θρησκευτικά δικαιώματα των μαρτύρων του Ιεχωβά χαρακτηρίζοντας παράνομες τις πρακτικές συλλογής δεδομένων κατά τη διάρκεια των κατ’ οίκον επισκέψεων, αποφάνθηκε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ μετά από ένα δεκαετές μπρος-πίσω.

Η απόφαση έθεσε τέλος σε μια μακρά και περίπλοκη διαμάχη με πολλές ανατροπές.

Την Τρίτη, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι η φινλανδική απόφαση, που έκρινε παράνομη τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, δεν έθετε σε κίνδυνο το δικαίωμα των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη θρησκευτική ελευθερία.

«Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι εγχώριες αρχές είχαν ισορροπήσει σωστά τα συμφέροντα της προσφεύγουσας κοινότητας με τα δικαιώματα των ατόμων όσον αφορά τις προσωπικές τους πληροφορίες, κρίνοντας ότι η λήψη συγκατάθεσης ήταν απαραίτητη», έγραψε το ευρωπαϊκό δικαστήριο σε δελτίο τύπου.

Το 2013, ο Φινλανδός Διαμεσολαβητής Προστασίας Δεδομένων έκρινε παράνομο τον τρόπο με τον οποίο οι Μάρτυρες του Ιεχωβά συλλέγουν προσωπικές πληροφορίες όταν επισκέπτονται τα σπίτια των ανθρώπων, σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αποτελούν μητρώο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, τέτοιες πρακτικές ήταν απλώς ένα μέσο για να κρατούν σημειώσεις και να συλλέγουν υλικό για τις επόμενες συναντήσεις, δηλώνοντας ότι δεν παραβιάζεται η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Το Διοικητικό Δικαστήριο του Ελσίνκι συμφώνησε με την ομάδα και ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση.

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το τέλος του έπους.

Το 2018, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών παράνομη λόγω του ότι δεν ζητήθηκε άδεια για τη συλλογή.

Στη συνέχεια, η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, το οποίο μπορεί να αποφανθεί όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες νομικές οδοί.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Τέλος στο «δράμα του χρέους», υπέγραψε το νομοσχέδιο ο Μπάιντεν

admin

Οι online τράπεζες κέρδισαν το στοίχημα των καταθέσεων

admin

Η απάντηση της Κίνας σε Airbus και Boeing τελικά δεν είναι και τόσο κινεζική

admin

Η τέλεια καταιγίδα σαρώνει το ευρωπαϊκό real estate: «Τα χειρότερα έπονται» προειδοποιούν ειδικοί

admin

Πώς σώθηκαν 42 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας

admin

Πετρέλαιο: Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+ μετά τη βουτιά της τιμής τον Μάιο;

admin

Η S&P Global διατηρεί τη Γαλλία στο «AA»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανέλαβε καθήκοντα του προέδρου ο Ατζάι Μπάνγκα

admin

Απειλή οι σκιώδεις οντότητες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Η ανάλυση κόστους-οφέλους της ΕΕ δέχεται πυρά κατά του νόμου περί συσκευασίας

admin

Η σταθερή αύξηση των ξένων επενδύσεων αποδεικνύει την ελκυστικότητα της κινεζικής οικονομίας

admin

Σύνοδοι κορυφής και διαφορετικές προσεγγίσεις για την οικονομική ανάκαμψη

admin