Image default
Ευρώπη

Ισπανία: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βάζουν στο στόχαστρο τα παιδιά

Τα νέα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σχήμα χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ισπανία, καθώς η καπνοβιομηχανία προσπαθεί όλο και περισσότερο να προσεγγίσει το νεανικό κοινό με ελκυστικές γεύσεις και σχέδια μέσω προϊόντων ηλεκτρονικών τσιγάρων που ρυθμίζονται άνισα, προειδοποίησε η Εθνική Επιτροπή για την Πρόληψη του Καπνίσματος της Ισπανίας.

Παρόλο που η πώληση νέων προϊόντων καπνού σε ανηλίκους απαγορεύεται, η καπνοβιομηχανία προωθεί ολοένα και περισσότερο τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε νεανικό κοινό με ελκυστικές γεύσεις όπως καρπούζι, βανίλια, φράουλα και νέα μοντέρνα σχέδια με πιο φωτεινά χρώματα.

Η τελευταία κίνηση: ηλεκτρονικά τσιγάρα σε σχήμα καρτούν και παιχνιδιών.

«Οι καπνοβιομηχανίες είναι αυτές που κρύβονται πίσω από αυτά τα προϊόντα που απευθύνονται σε παιδιά οκτώ ή εννέα ετών με γεύσεις που θυμίζουν γλυκά», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Πρόληψη του Καπνίσματος (CNPT) Andrés Zamorano.

Ο ατμισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι νέοι, συνήθως γύρω στην ηλικία των 14 ετών, έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το τσιγάρο και τη νικοτίνη, ανέφερε το 20minutos. Για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η ηλικία εισόδου είναι μόλις 11 ετών.

«Ανησυχούμε πολύ γι’ αυτό, επειδή το βλέπουμε ως πύλη εισόδου στον εθισμό, σε ένα τρομερά εθιστικό προϊόν»,  δήλωσε στη EURACTIV ο Francisco Rodriguez Lozano, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος και του Καπνίσματος και εκπρόσωπος του CNPT.

Αυτά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία μπορούν εύκολα να αγοραστούν μέσω διαδικτύου, δεν έχουν καμία προειδοποίηση για τη δημόσια υγεία ή αναφορά ότι οι πωλήσεις απαγορεύονται σε ανηλίκους.

Τέτοιες πρακτικές μάρκετινγκ επιτρέπονται σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο περί καπνού, επειδή η οδηγία της ΕΕ για τα προϊόντα καπνού δεν εξισώνει τους περιορισμούς μάρκετινγκ του καπνού με εκείνους των νέων προϊόντων κατανάλωσης νικοτίνης, δίνοντας στην καπνοβιομηχανία το περιθώριο να είναι δημιουργική όσον αφορά το σχεδιασμό της συσκευασίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, έχουν λάβει μέτρα και έχουν απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με αρώματα, αλλά δεν έχουν υπάρξει ακόμη εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ, υπενθύμισε ο Rodriguez Lozano.

Στην Ισπανία, το Υπουργείο Υγείας ξεκίνησε πρόσφατα δημόσια διαβούλευση για να εξετάσει τη ρύθμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τον καπνό.

Μεταξύ των λόγων για τη μεταρρύθμιση αυτή, το υπουργείο επεσήμανε την «ανεπάρκεια των υφιστάμενων κανονισμών για την αυξημένη προσφορά νέων προϊόντων» και την έκθεση «ιδιαίτερα του νεαρού πληθυσμού σε νέες μορφές κατανάλωσης νικοτίνης».

Τον περασμένο μήνα, το γαλλικό υπουργείο Υγείας έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα αυτό, προειδοποιώντας ότι «μπροστά στην αυξημένη νομοθεσία, οι κατασκευαστές συσκευών ατμίσματος έχουν γίνει πιο δημιουργικοί στον πραγματικό σχεδιασμό των συσκευών τους», ανέφερε η La Vanguardia.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα σχολιασμού μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Σχετικα αρθρα

Ερντογάν: Το πιο επείγον ζήτημα ο πληθωρισμός- «Θα πέσει, όπως τα επιτόκια»

admin

Το δολάριο είναι ο βασιλιάς της… Ευρώπης: Ο ρόλος του στις εξελίξεις της ηπείρου

admin

ΗΠΑ: Συμφωνία για το όριο χρέους με περικοπές δημοσίων δαπανών

admin

Πολωνία: Θα αυξηθεί δύο φορές ο κατώτατος μισθός το 2024

admin

Nvidia: Η ιστορία της εταιρείας του 1 τρισ. που «γεννήθηκε» σε ένα ντάινερ

admin

ΗΠΑ: Παράταση-ανάσα στην αγωνία για το χρέος από την Τζάνετ Γέλεν

admin

Μπάιντεν: Ίσως σήμερα η συμφωνία για το όριο χρέους των ΗΠΑ

admin

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ

admin

Γιατί μία ύφεση στις ΗΠΑ θα ήταν καλό νέο για τις αγορές

admin

ΗΠΑ: Άνω των εκτιμήσεων ο δείκτης προσωπικών δαπανών PCE

admin

Τζέρεμι Χαντ: Ναι στην ύφεση στη Βρετανία, αν είναι να πέσει ο πληθωρισμός

admin

Ισχυρές εξαγωγές για τα νέα ενεργειακά οχήματα της Κίνας

admin