Image default
Οικονομία

ΒoE: Αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% – Αποφυγή της ύφεσης στη Βρετανία, με πρωτοφανή αναθεώρηση

Η μεγαλύτερη αναθεώρηση επίσημων προβλέψεων στην ιστορία της τράπεζας.

Τελευταία ενημέρωση: 14:50

Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία, μπαίνοντας στο «χορό» των μεγάλων κεντρικών τραπεζών που συνεχίζουν με τη σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.

Πλέον, το τραπεζικό επιτόκιο της BoE διαμορφώνεται στο 4,5%, όπως αποφασίστηκε μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας.

Η απόφαση ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία, με 7 από τα 9 μέλη της επιτροπής να ψηφίζουν υπέρ της αύξησης των 25 μονάδων βάσης. Τα δύο μέλη ψήφισαν για τη διατήρηση του επιτοκίου στο 4,25% που ήταν μέχρι σήμερα.

Ιστορική αναθεώρηση και επιμονή του πληθωρισμού

Στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, η BoE υποστηρίζει πως η βρετανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, αντιστρέφοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις της τράπεζας.

Για το α’ και το β’ τρίμηνο του 2023 προβλέπεται ανάπτυξη 0,2% ενώ για το σύνολο του έτους η βρετανική οικονομία αναμένεται πως θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,25%.

Για το 2024 προβλέπεται ανάπτυξη 0,75%.

Σημειώνεται πως στο τέλος του 2022 η BoE είχε προβλέψει πως η βρετανική οικονομία θα παρουσίαζε μεγάλη ύφεση τόσο για το 2023 όσο και για το 2024.

Πρόκειται για την ισχυρότερη αναθεώρηση επίσημων προβλέψεων από την BoE στην ιστορία της τράπεζας.

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας στη νομισματική της πολιτική, η BoE υποστηρίζει πως μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της εάν επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στη βρετανική οικονομία.

Για την πορεία του πληθωρισμού, προβλέπεται πως αυτό θα διαμορφωθεί στο 5,1% για το σύνολο του 2023 έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για 3,9% το τρέχον έτος.

Υπενθυμίζεται πως ο γενικός πληθωρισμός στη Βρετανία διαμορφώθηκε στο 10,1% για τον Μάρτιο. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 5,7%. Και οι δύο μετρήσεις κινήθηκαν πολύ πιο πάνω από τον στόχο του 2% της BoE.

Σχετικά με την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ (πώληση της First Republic Bank, κατάρρευση της Silicon Valley Bank), η BoE εκτιμά πως οι αναταραχές στον τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ αναμένεται να «κόψουν» το 0,25% της ανάπτυξης του αμερικανικού ΑΕΠ για το 2023.

Δέσμευση Μπέϊλι για μείωση του πληθωρισμού

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της BoE, ο διοικητής της τράπεζας, Άντριου Μπέϊλι, τόνισε πως «πρέπει να παραμείνουμε στη τροχιά για να μειώσουμε τον πληθωρισμό προς τον στόχο του 2%».

Σημειώνεται πως οι σημερινές αποφάσεις έρχονται μετά από τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,25% στις οποίες προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

  • ΕΚΤ: «Παράθυρο» Νάγκελ για αυξήσεις επιτοκίων και τον Σεπτέμβριο

Τα στελέχη της ΕΚΤ και της Fed «έδειξαν» πως ο τωρινός κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτική τους δεν έχει παρέλθει ακόμα, σε ένα μήνυμα προς νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σχετικα αρθρα

ΚΚΕ για αύξηση κατώτατου μισθού: Συγκάλυψη στην πραγματική ληστεία σε βάρος του εργατικού-λαϊκού εισοδήματος

admin

ΕΒΕΑ – κατώτατος: Αναγκαία η αύξηση, απαιτούνται όμως παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

admin

ΗΠΑ: Σε σύμπνοια με τις προβλέψεις ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Αεροδρόμια: «Απογειώθηκε» 15,7% η επιβατική κίνηση τον Φεβρουάριο

admin

«Τουρισμός για όλους»: Παράταση για τα voucher – Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα

admin

ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό: Αναντίστοιχη η αύξηση με τις ανάγκες των εργαζομένων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,3% του τζίρου στο λιανικό εμπόριο τον Ιανουάριο – Πτώση 8,9% στον όγκο πωλήσεων

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στον όγκο πωλήσεων του λιανεμπορίου τον Ιανουάριο

admin

Καφούνης: Η αύξηση του κατώτατου μισθού να συνδυαστεί με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Σ. Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να συνδυαστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους

admin

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε ισχύ από την 1η Απριλίου

admin

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ – Δείτε live την εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin