Image default
Ευρώπη

Γέλεν: Πιθανή στάση πληρωμών θα πλήξει την ηγετική θέση των ΗΠΑ

Στην αντιπαράθεση σχετικά με το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους αναφέρθηκε εκ νέου η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη στάση πληρωμών θα υπονομεύσει την ηγετική θέση της Ουάσιγκτον σε διεθνές επίπεδο και την ικανότητά της να υπερασπίζεται την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η Γέλεν έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή χρεοκοπία που θα μπορούσε να προκαλέσει μια «οικονομική και χρηματοοικονομική καταστροφή». Οι τελευταίες της δηλώσεις ήρθαν την Πέμπτη από την Ιαπωνία, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε συνάντηση των αξιωματούχων της G7.

Η κήρυξη στάσης πληρωμών «θα πυροδοτούσε παγκόσμια ύφεση» και «θα κινδύνευε επίσης να υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ και να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην εθνική ασφάλεια», είπε η Γέλεν.

Σημειώνεται ότι το τρέχον όριο χρέους, που βρίσκεται στα 31,4 τρισ. δολάρια, έχει ήδη ξεπεραστεί και η ομοσπονδιακή διοίκηση διαχειρίζεται την κατάσταση με προσωρινά μέτρα.  Λευκός Οίκος και Ρεπουμπλικάνοι είναι εγκλωβισμένοι σε μία διευλκυστίνδα ως προς το ανώτατο όριο του χρέους.  Το όριο τίθεται διά νόμου και δεν μπορεί να αυξηθεί παρά με ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Αν δεν υπάρξει τέτοια, η χώρα δεν θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις, κάτι που η Γέλεν έχει προειδοποιήσει πως μπορεί να συμβεί από την 1η Ιουνίου.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος και οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων σημείωσαν μικρή πρόοδο σε συνάντηση που πραγματοποίησαν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την αύξηση του ορίου του χρέους του ομοσπονδιακού κράτους και να αποφευχθεί έτσι το καταστροφικό και άνευ προηγουμένου σενάριο της στάσης πληρωμών των ΗΠΑ.

«Αγκάθι» στις συζητήσεις είναι η πρόταση νόμου που υιοθέτησε στα τέλη Απριλίου η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία των εδρών έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, η οποία προβλέπει δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών σε αντάλλαγμα για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Για το θέμα τοποθετήθηκε επίσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καλώντας τους Ρεπουμπλικάνους να προκαλέσουν στάση πληρωμών, εάν δεν γίνουν τεράστιες περικοπές.

Σχετικα αρθρα

Γιατί το πετρέλαιο δεν «φοβάται» και τόσο τη σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ

admin

Χαλκό μεταμφιεσμένο σε παλιοσίδερα εμπορεύονται Κίνα – Ρωσία

admin

Προσπαθεί η Μελόνι να κουκουλώσει το αυξανόμενο ιταλικό χρέος;

admin

Πρώτη στάση της θητείας του η Μαδρίτη για τον νέο Πορτογάλο πρωθυπουργό

admin

Μετανιωμένος για την απαγόρευση των αμβλώσεων ο Μοραβιέτσκι, αλλά για τους λάθος λόγους

admin

Κροατία: Πρόεδρος εναντίον Πρωθυπουργού με φόντο τις βουλευτικές εκλογές

admin

Τσεχία: Η Ουκρανία να λάβει την ίδια στήριξη που έλαβε το Ισραήλ

admin

Μπορέλ: Όχι σε μια σύγκρουση – αντιπερισπασμό για «τα δεινά στη Γάζα»

admin

Στην ατζέντα των G7 και της ΕΕ η κλιμάκωση στις σχέσεις Ιράν – Ισραήλ

admin

Η σύγκρουση Ιράν – Ισραήλ έφερε τη μεγαλύτερη αναστάτωση στις αερομεταφορές από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001

admin

Έκθεση Oxfam: Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ

admin

Ιράν: Το «μήνυμα» για τις ροές πετρελαίου

admin