Image default
Ευρώπη

Στο στόχαστρο της Αυστριακής κυβέρνησης η αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας

Η αυστριακή κυβέρνηση εισήγαγε την Τετάρτη μια σειρά νέων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της απορρόφησης κερδών και αυστηρότερων υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων για τις εταιρείες ενέργειας, εν μέσω της αύξησης του πληθωρισμού.

Την Τετάρτη, η συντηρητική-πράσινη κυβέρνηση της Αυστρίας παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων για να συμβάλει στον περιορισμό του πληθωρισμού, αφού αυτός έφτασε στο υψηλό 9,8% τον Απρίλιο.

Για την αντιμετώπισή του, οι εταιρείες ενέργειας που δεν μειώνουν τις τιμές τους θα δουν τα κέρδη τους να φορολογούνται νωρίτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό.

«Εάν οι προμηθευτές ενέργειας δεν αρχίσουν αμέσως να μειώνουν τις τιμές, τότε εμείς ως Δημοκρατία θα τους ζητήσουμε να πληρώσουν ανάλογα», δήλωσε ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ (ÖVP) μετά τη συνεδρίαση του αυστριακού Υπουργικού Συμβουλίου, όπως μετέδωσε το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο φόρος, που θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου, είναι δικαιολογημένος σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος επικαλείται τη σημαντική πτώση των τιμών χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από πάνω από 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) σε κάτω από 150 ευρώ κατά το περασμένο έτος, ενώ οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για τους ιδιώτες καταναλωτές υπερδιπλασιάστηκαν – μια τάση που ανεβάζει τόσο τον πληθωρισμό όσο και τα πνεύματα, «συμπεριλαμβανομένου και του αντικαγκελάριου Βέρνερ Κόγκλερ», είπε.

Για να αυξηθεί η διαφάνεια και η εποπτεία, ένα άλλο μέτρο θα θέσει τους έξυπνους μετρητές ως προεπιλεγμένη επιλογή για τους μηνιαίους λογαριασμούς ενέργειας, ενώ οι νέες υποχρεώσεις των προμηθευτών ενέργειας να υποβάλλουν εκθέσεις στο E-Control θα ενισχύσουν περαιτέρω την ακρίβεια του τιμολογίου υπολογισμού.

Έκθεση για τη διαφάνεια των τροφίμων, πρόσθετος προϋπολογισμός για μη κερδοσκοπικούς οδηγούς τροφίμων

Αφού δεν κατάφεραν να βρουν συναίνεση στη σύνοδο κορυφής για τα τρόφιμα τη Δευτέρα, η κυβέρνηση και οι ηγέτες του κλάδου κατάφεραν αργότερα να καταλήξουν σε συμφωνία για τα μέτρα.

Στο μέλλον, η κυβέρνηση σκοπεύει να δημοσιεύει σε τακτική βάση έκθεση διαφάνειας των τροφίμων που θα παραθέτει τις τιμές αγοράς συγκεκριμένων ειδών διατροφής στο εμπόριο τροφίμων.

Επιπλέον, οι έμποροι λιανικής πώλησης τροφίμων θα πρέπει να αναφέρουν την ποσότητα των τροφίμων που δωρίζουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, καθώς και την ποσότητα των τροφίμων που σπαταλώνται.

Τα κυβερνητικά κόμματα συμφώνησαν επίσης να παράσχουν πρόσθετα κονδύλια από τον προϋπολογισμό ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη μη κερδοσκοπικών εκστρατειών για την καταπολέμηση της φτώχειας.

Μικτές αντιδράσεις

Ωστόσο, η κοινωνία των πολιτών και τα πολιτικά κόμματα είναι διχασμένα όσον αφορά τη νέα δέσμη μέτρων.

«Πρόκειται για μια καλή ημέρα για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και της σπατάλης τροφίμων στην Αυστρία και θα μας βοηθήσει να αμβλύνουμε τον πληθωρισμό για τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από αυτόν», δήλωσε η Αλεξάντρα Γκρούμπερ, διευθύνουσα σύμβουλος της κοινωνικής ένωσης Wiener Tafel.

Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος του Εργατικού Επιμελητηρίου Ρενάτε Άντερλ πιστεύει ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε για πολύ καιρό τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ενώ η μεγαλύτερη διαφάνεια είναι απαραίτητη, δεν αρκεί από μόνη της για να μειωθούν οι τιμές, τόνισε η ίδια.

Από την πλευρά της ΜΚΟ Volkshilfe Austria, ο διευθυντής της, Έριχ Φένινγκερ, δήλωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή για την αναχαίτιση του πληθωρισμού και επέκρινε την απουσία ανώτατου ορίου ενοικίου και τις «ανεδαφικές» προσπάθειες για την καταπολέμηση των υψηλών τιμών των τροφίμων.

Παρομοίως, η εκπρόσωπος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPÖ για θέματα περιβάλλοντος Γιούλια Χερ επέκρινε τα μέτρα της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντάς τα ανεπαρκή στη μείωση των τιμών στα σούπερμάρκετ και στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων.

Η Χερ, η οποία πιστεύει ότι η κυβέρνηση φοβάται να επιβάλει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, είχε προηγουμένως καταθέσει πρόταση που υποχρέωνε τους λιανοπωλητές να μειώσουν τα απορρίμματα τροφίμων.

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής: Η έκθεση Λέττα για να μην χάσει η ΕΕ το τρένο της ανταγωνιστικότητας

admin

Συγκέντρωση αναπτυξιακών δυνάμεων στην «οικονομία χαμηλού υψομέτρου» της Κίνας

admin

Κίνα: Η εποχή του 5.5G έφτασε – Είστε έτοιμοι;

admin

Η ακροδεξιά παλεύει να παραμείνει επίκαιρη ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Η ψυχική υγεία στην εργασία εντάσσεται στους επιδημιολογικούς δείκτες της Ισπανίας

admin

Δύο Ρώσοι ύποπτοι για κατασκοπεία συνελήφθησαν στη Γερμανία

admin

Γαλλία: 55 τοποθεσίες για να υποδεχτούν την καθαρή βιομηχανία

admin

Ο S&P υποβάθμισε το Ισραήλ

admin

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin