Image default
Αγορές

Τέταρτη σερί πτώση για τον Dow Jones στη Wall Street

Τέταρτη σερί πτώση για τον Dow Jones στη Wall Street

Κλίμα ανησυχίας και επενδυτικής κόπωσης επικρατεί στη Wall Street, με τις μετοχές της τεχνολογίας να αποστασιοποιούνται και να λειτουργούν ως «αντίβαρο» για την αγορά. Ωστόσο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση για τέταρτη διαδοχική μέρα, χάνοντας πάνω από 200 μονάδες, με τις μετοχές της Disney και των περιφερειακών τραπεζών να ασκούν τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (11/5) ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,66% στις 33.309,51 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,19% στις 4.129,70 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,18% στις 12.328,51 μονάδες.

Η μετοχή της Disney έχασε πάνω από 8% μετά τη δημοσίευση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της και το πλήγμα που δέχθηκε σχετικά με τον αριθμό των συνδρομητών της. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναλάβει χρεώσεις απομείωσης ύψους 1,5 έως 1,8 δισ. δολαρίων καθώς αφαιρεί περισσότερο περιεχόμενο από τις πλατφόρμες ροής της.

Παράλληλα, «φούντωσε» ξανά η ανησυχία των επενδυτών για τις περιφερειακές τράπεζες. Κι αυτό διότι η PacWest, η τελευταία προβληματική τράπεζα που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις της μειώθηκαν κατά 9,5% την περασμένη εβδομάδα, αν και έκανε γνωστό πως έχει πρόσβαση σε 15 δισ. δολάρια σε άμεση ρευστότητα, εάν χρειαστεί. Η μετοχή της τράπεζας κατέγραψε «βουτιά» περίπου 22%.

Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για το όριο χρέους παραμένουν. Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν ζήτησε από το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και να αποφύγει το πρωτοφανές σενάριο της στάσης πληρωμών, κάτι που θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι μια πιθανή χρεοκοπία των ΗΠΑ θα είχε «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» στη χώρα, καθώς και σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένου του πιθανώς υψηλότερου κόστους δανεισμού.

Στα μάκρο της ημέρας, οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 22.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Μαΐου σε 264.000, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία αποτελούν την υψηλότερη ένδειξη από τις 30 Οκτωβρίου 2021. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις -περιλαμβάνουν άτομα που έλαβαν επίδομα για μια εβδομάδα ή περισσότερο- αυξήθηκαν κατά 12.000 στις 1,81 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Απριλίου.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο 2,3%, ποσοστό που συνιστά το χαμηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2021. Ο πληθωρισμός χονδρικής ενισχύθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί κατά 0,3%. Η ετήσια αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού έπεσε και πάλι στο 2,3% από 2,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στο 2,4%.

Νέα πτώση για πετρέλαιο και χρυσό

Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν για μια ακόμα ημέρα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, υποχωρώντας σε χαμηλό μίας εβδομάδας, καθώς η ανησυχία γύρω από την αμερικανική οικονομία επηρεάζει τις προοπτικές ζήτησης του «μαύρου χρυσού».

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου έχασε 1,43 δολάρια ή 1,9% στα 74,98 δολάρια το βαρέλι, ενώ αντίστοιχα το αμερικανικό αργού τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 1,69 δολάρια ή 2,3% κλείνοντας στα 70,87 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση σημείωσε και ο χρυσός, μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά και την αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού. Παράλληλα, το πολύτιμο μέταλλο επιβαρύνθηκε από την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου, το οποίο αποτελεί το αντίπαλο δέος επενδυτικά.

Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Ιουνίου υποχώρησε κατά 6,60 δολάρια ή 0,8% κλείνοντας στα 2.020,50 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι Ιουλίου έχασε 1,23 δολάρια ή 4,8% στα 24,42 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 3 Φεβρουαρίου, ενώ το κλείσιμό του ήταν το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο του 2022. Τέλος, ο χαλκός Ιουλίου υποχώρησε κατά 13 σεντς ή 3,4% στα 3,71 δολάρια η λίβρα, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 29 Νοεμβρίου.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Nasdaq
  • Disney
  • περιφερειακές τράπεζες
  • όριο δανεισμού
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Σχετικα αρθρα

    Ενισχύεται ο Dow- 5ήμερο σερί απωλειών για τον S&P

    admin

    Άνοδος στις Ευρωαγορές εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για τα επιτόκια

    admin

    Νέα προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street- Αμφιταλαντεύεται ο S&P

    admin

    Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

    admin

    Σε τροχιά ανάκαμψης τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τεχνολογική ώθηση

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street με «βαρίδι» τον τεχνολογικό κλάδο

    admin

    Rebound στις ευρωαγορές, παρά τα σχόλια Πάουελ για τα επιτόκια

    admin

    Ανάκαμψη στη Wall Street, καθώς η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων κορυφώνεται

    admin

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    admin

    Ασιατικές αγορές: Χλιαρή αντίδραση μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Άλμα στην Κίνα

    admin

    Wall Street: Νευρικότητα μετά τις δηλώσεις Πάουελ-Ανέκαμψε ο Dow Jones

    admin

    Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

    admin