Image default
Οικονομία

Goldman Sachs: Η Ελλάδα είναι μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα

Λίγο πριν την προσφυγή στις κάλπες για τις εθνικές εκλογές 2023, η Goldman Sachs υποστηρίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται μια «ανάσα» από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ κάνει αναφορά και στα πιθανά σενάρια των αποτελεσμάτων της κάλπης.

Σε συνοπτικό σχόλιό της για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η Goldman Sachs προχωράει στην εκτίμηση πως μια συνεπής εφαρμογή από την Αθήνα των σχεδίων για αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο 2023, θα δώσει στη χώρα την τελική ώθηση ώστε να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα.

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών

«Οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ωστόσο δείχνουν ότι είναι απίθανο το κόμμα που προηγείται να μπορέσει να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία», αναφέρει χαρακτηριστικά για το αποτέλεσμα των εκλογών και συνεχίζει αναλύοντας τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα. Είτε θα σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -του κόμματος που δημοσκοπικά βρίσκεται στην τρίτη θέση-, είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις αρχές Ιουλίου, με τη χρήση του νέου εκλογικού συστήματος που δίνει έδρες μπόνους στο εκάστοτε μεγαλύτερο κόμμα. Η ΝΔ πιθανόν να έχει κίνητρο να πιέσει για νέα προσφυγή στις κάλπες τον Ιούλιο με σκοπό την επίτευξη μονοκομματικής πλειοψηφίας ή, τουλάχιστον, την περισσότερη ισχύ της στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman.

Η ευνοϊκή οικονομική δυναμική

«Τον Απρίλιο η ελληνική κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασε το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απεικονίζει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη συνέχιση της μείωσης του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Δεδομένης της ευνοϊκής οικονομικής δυναμικής, της υποστήριξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του χαμηλού κόστους του χρέους χάρη στα προγράμματα δανειακής βοήθειας, το σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχύσει το πρωτογενές ισοζύγιο θα μπορούσε να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμη και τα δυσμενή μας σενάρια με σοκ ανάπτυξης 1% και μεγαλύτερα spreads κατά 100 μονάδες παράγουν μόνον μικρές αποκλίσεις από αυτή την πορεία».

Το τελευταίο βήμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ώστε να ανακτήσουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας

«Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει μακροχρόνια ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη που θα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως (μέχρι το 2026). Αυτή η στήριξη παρέχει στη χώρα την ευκαιρία να αντιμετωπίσει το μακροχρόνιο επενδυτικό της κενό, που κινείται περί το 7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Η Ελλάδα δεν ανέκαμψε ποτέ στο επίπεδο του ΑΕΠ προ χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, με το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2022 να παραμένει 26% χαμηλότερο του αντίστοιχου τριμήνου το 2008. Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών θα είναι σημαντικό για την ολοκλήρωση της εφαρμογής της χρήσης του Ταμείου Ανάκαμψης και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μέσω της συσσώρευσης κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να τριπλασιάσει τις δαπάνες από το Ταμείο Ανάκαμψης καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και μια πειστική υλοποίηση αυτής της δέσμευσης θα είναι πιθανότατα το τελευταίο βήμα για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ώστε αυτά να ανακτήσουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας» καταλήγει το σχόλιο της αμερικανικής τράπεζας.

Σχετικα αρθρα

Κίνα: Ετήσια αύξηση 73,5% κατέγραψε ο αριθμός των τουριστών το 2023 στη Σαγκάη

admin

Γερμανία: Απροσδόκητη μείωση για τις λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο

admin

Πέθανε ο νομπελίστας Ντάνιελ Κάνεμαν, πρωτοπόρος στη μελέτη των αποφάσεων στην οικονομία

admin

Έφοδοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας

admin

Ευρωπαϊκή Ένωση: Μετά την Ρωσία και την Κίνα, αντιμετωπίζει επίσης απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες

admin

Αυξάνεται η συμμετοχή των κατασκευών στο ΑΕΠ

admin

Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» για όλα τα ακίνητα – Τι θα «σκανάρουν»

admin

ΑΑΔΕ: Παρατάση καταβολής οφειλών λόγω της ειδικής διατραπεζικής αργίας

admin

ΑΔΜΗΕ: Συνάντηση εργασίας με τον Διαχειριστή της Αλβανίας

admin

Γιατί το κακάο έγινε «χρυσός» – Πότε θα φανεί η ακρίβεια στο ράφι

admin

Αγορά Παιγνίων: Αύξηση 15% στα πονταρίσματα τον Ιανουάριο του 2024

admin

ΥΠΕΘΟ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη

admin