Image default
Ευρώπη

JPMorgan: Ετοιμάζει «αίθουσα πολέμου», για το ζήτημα του ορίου χρέους

Για πρόκληση ανεξέλεγκτου πανικού, αν δεν λυθεί εγκαίρως το ζήτημα του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, προειδοποίησε ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, επιτιθέμενος παράλληλα σφοδρά κατά του Ντόναλντ Τραμπ, επειδή  ενθαρρύνει τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσσου να μην ενδώσουν στην αύξησή του, ακόμη και αν αυτό σημαίνει χρεοκοπία.

Μάλιστα έκανε γνωστό πως η τράπεζα προετοιμάζεται με τη σύγκληση “αίθουσας πολέμου”

«Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε μια πιθανή χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στους επενδυτές και να επηρεάσει άλλες αγορές εκτός των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ντάιμον, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του -.

Η αίθουσα πολέμου που συγκαλεί η τράπεζα «πιθανότατα θα συνεδριάζει  συχνά -και ενδεχομένως πολλές φορές την ημέρα»- καθώς ο χρόνος κυλά προς την 1η Ιουνίου, ημερομηνία που σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν τα έκτακτα λογιστικά μέτρα για τη διάθεση μετρητών θα λήξουν.

«Δεν νομίζω ότι πρόκειται να συμβεί, αλλά θα είναι καταστροφικό . Όσο πλησιάζει η ημερομηνία, τόσο μεγαλύτερος πανικός θα προκληθεί. Επηρεάζει συμβόλαια, εξασφαλίσεις, οίκους αξιολόγησης και υπηρεσίες. Πρέπει τότε να προβλέψετε τι θα κάνουν οι άνθρωποι» είπε ο Ντάιμον, στέλνοντας μήνυμα στους Ρεπουμπλικανούς.

Ντάιμον (JP Morgan): Οι ρυθμιστικές αρχές αντιδρούν υπερβολικά στην τραπεζική κρίση

Ο Ντάιμον έχει ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της κατάργησης του ανώτατου ορίου χρέους -το μέγιστο χρηματικό ποσό που επιτρέπει το Κογκρέσο στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δανειστεί για να καλύψει τους λογαριασμούς της. Η Γέλεν έχει προειδοποιήσει ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική και χρηματοπιστωτική “κατάρρευση”, θέτοντας σε κίνδυνο τις πληρωμές προς τους επενδυτές αμερικανικών ομολόγων, τους δικαιούχους επιδομάτων και τους ομοσπονδιακούς δημόσιους υπαλλήλους.

“Είναι ένα ακόμη πράγμα για το οποίο δεν γνωρίζει πολλά”, δήλωσε ο Ντάιμον για τον Τραμπ που δήλωσε κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης στο CNN από το 2016, ότι  θα πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις για περικοπές δαπανών και να “κάνουν στάση πληρωμών” εάν δεν τις πετύχουν.

Οι Ρεπουμπλικανοί,   απαιτούν δεσμεύεσεις για περικοπές προτού εγκρίνουν ένα υψηλότερο ανώτατο όριο χρέους, ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιμενει σε μια “καθαρή” αύξηση του ορίου δανεισμού, ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

--

Σχετικα αρθρα

Η απάντηση της Κίνας σε Airbus και Boeing τελικά δεν είναι και τόσο κινεζική

admin

Η τέλεια καταιγίδα σαρώνει το ευρωπαϊκό real estate: «Τα χειρότερα έπονται» προειδοποιούν ειδικοί

admin

Πώς σώθηκαν 42 εκατ. θέσεις εργασίας στην ΕΕ στη διάρκεια της πανδημίας

admin

Πετρέλαιο: Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+ μετά τη βουτιά της τιμής τον Μάιο;

admin

Η S&P Global διατηρεί τη Γαλλία στο «AA»

admin

Παγκόσμια Τράπεζα: Ανέλαβε καθήκοντα του προέδρου ο Ατζάι Μπάνγκα

admin

Απειλή οι σκιώδεις οντότητες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

admin

Η ανάλυση κόστους-οφέλους της ΕΕ δέχεται πυρά κατά του νόμου περί συσκευασίας

admin

Η σταθερή αύξηση των ξένων επενδύσεων αποδεικνύει την ελκυστικότητα της κινεζικής οικονομίας

admin

Σύνοδοι κορυφής και διαφορετικές προσεγγίσεις για την οικονομική ανάκαμψη

admin

Σε αδιέξοδο η Γερμανία για τους αμυντικούς της στόχους

admin

Εγείρει θέμα για τις αμβλώσεις η Φινλανδική κυβέρνηση, εμμέσως πλην σαφώς

admin