Image default
Ευρώπη

Qatargate: Ο Ταραμπέλα με δάκρυα στα μάτια δηλώνει αθώος

Ο Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος απελευθερώθηκε υπό όρους και με ηλεκτρονικό βραχιολάκι την Τρίτη, υποστήριξε για άλλη μια φορά την αθωότητά του ενώπιον του Τύπου την Τετάρτη και εμφανίστηκε εμφανώς συγκινημένος ενώ εξιστορούσε την υπόθεσή του.

Ο Ταραμπέλα κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση για τη φερόμενη εμπλοκή του στο σκάνδαλο Qatargate.

Στις 11 Απριλίου, ο ανακριτής αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος και την Τρίτη ανεστάλη η προφυλάκιση του, υπό όρους και με ηλεκτρονική σήμανση. Ωστόσο, οι κατηγορίες εναντίον του παραμένουν.

Την Τετάρτη, ο Ταραμπέλα μίλησε στα μέσα ενημέρωσης για την υπόθεση στην οποία τον παρέσυρε ο άνθρωπος που πίστευε ότι ήταν «φίλος» του, ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι.

Εξιστορώντας τα γεγονότα, ο Ταραμπέλα είπε ότι έμαθε για τη σύλληψη του Παντσέρι με κατηγορίες για διαφθορά στις 9 Δεκεμβρίου 2022. Εξήγησε ότι ήταν «έκπληκτος» και πίστευε ότι επρόκειτο για «λάθος». «Πώς θα μπορούσε ένας άνθρωπος που κατείχε σημαντικές θέσεις για 15 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένας πρώην αναγνωρισμένος συνδικαλιστής ηγέτης, να έχει εμπλακεί σε μια τέτοια υπόθεση;», είπε.

Σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου: το αδιανόητο συνέβη στις 10 Δεκεμβρίου , καθώς αστυνομικοί, συνοδευόμενοι από τον ανακριτή και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, έκαναν έρευνα στο σπίτι του, τονίζοντας την «διακριτικότητα και τον επαγγελματισμό των αστυνομικών που πραγματοποίησαν την έρευνα».

Παράλληλα, είπε ότι η έρευνα έγινε λόγω των «ψεμάτων» του Παντσέρι, τον οποίο έβλεπε «τακτικά» και τον θεωρούσε «μακροχρόνιο φίλο». Ο Παντσέρι κατηγόρησε τον Ταραμπέλα ότι έλαβε μεγάλα χρηματικά ποσά (120.000 έως 140.000 ευρώ) με αντάλλαγμα να μαλακώσει τη στάση του για το Κατάρ.

«Βλέπω τότε το πρόσωπό μου στα πρωτοσέλιδα των τηλεοπτικών ειδήσεων», εξήγησε πριν ξεσπάσει σε κλάματα. «Το όνομά μου βρισκόταν παντού».

Ο Ταραμπέλα δεν ανέφερε ότι εκδιώχθηκε, τόσο από την πολιτική του ομάδα σε εθνικό επίπεδο (Σοσιαλιστικό Κόμμα) όσο και στη συνέχεια από την ομάδα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D) – ενέργειες που ο δικηγόρος του χαρακτήρισε τότε «άδικες».

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής μίλησε για την άρση της ασυλίας του, σημειώνοντας ότι είχε ψηφίσει για την άρση της και κάλεσε τους συναδέλφους του να κάνουν το ίδιο. Όταν ήρθη η ασυλία του, τον άκουσαν και πάλι και τον έψαξαν, πρώτα στα γραφεία του δήμου του και στη συνέχεια σε εκείνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου δεν βρέθηκαν στοιχεία, πρόσθεσε.

Μιλώντας για το διάστημα της προφυλάκισής του, που ξεκίνησε στις 10 Φεβρουαρίου, ο Ταραμπέλα το περιέγραψε ως «φρικτό».

Τώρα, ο ευρωβουλευτής θα προσπαθήσει να συνεχίσει το έργο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα ενεργεί ως μη εγγεγραμμένο μέλος μετά τον αποκλεισμό του, και ως δήμαρχος Ανθίδος – ένα αξίωμα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στις 22 Απριλίου.

Σχετικά με την προοπτική επανένταξης στην ομάδα του, ο Τέλερ δήλωσε ότι ο Ταραμπέλα «εξακολουθεί να αισθάνεται ότι ανήκει σε αυτή την ομάδα. Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουν. Το θέμα είναι στα χέρια τους».

Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή επανένταξη του Ταραμπέλα, καθώς και του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο και της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωβουλής Εύας Καϊλή, ο Ιράτσε Γκαρσία Πέρες, πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε στο Politico: «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μέλη της ομάδας μας, οπότε δεν γνωρίζω τίποτα γι’ αυτό και η ομάδα δεν θα κάνει τίποτα γι’ αυτό».

Σχετικα αρθρα

Γερμανός ακροδεξιός ενώπιον της δικαιοσύνης για ναζιστικά σύμβολα

admin

Στενότερη συνεργασία Ιταλίας-Τυνησίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης

admin

Ο Πορτογάλος πρόεδρος δίνει Kόστα για επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ

admin

Η συνάντηση Ντούντα-Τραμπ εγείρει ερωτηματικά στην Πολωνία

admin

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους μετά από συμμετοχή σε διαδηλώσεις

admin

Ένας «πράσινος» κεντρικός τραπεζίτης που βλέπει πολύ πιο μακριά

admin

Eurostat : Στο 2,4% ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο

admin

Κορυφαίες αντιδράσεις εναντίον της καταστολής του ακροδεξιού συνεδρίου στις Βρυξέλλες

admin

Αναδιανομή κρατουμένων σε όλη την ΕΕ ζητούν οι Ευρωσκεπτικιστές της Σουηδίας

admin

Ισπανία: «Δίκαιη κατανομή» των παιδιών μεταναστών μεταξύ των περιφερειών

admin

Πάνω από 500 Πολωνοί υπό παρακολούθηση με Pegasus επί κυβέρνησης PiS

admin

Ευρωβαρόμετρο: Προτεραιότητα στην άμυνα από τους Ευρωπαίους πολίτες

admin